Sterfgevallen.
Paulus MELNIKOFF, als Russisch romanschrijver befaamd onder den aangenomen naam van Andreas Petschevhij, is volgens een bericht van 20 Maart overleden.
Ridder A. de BISEAU de HAUTEVILLE, kunstschilder, is einde Maart, bij eene bergbeklimming in Grauwbunderland, schielijk overleden. Zijn lijk is naar Brussel overgebracht en te Laeken begraven.
Antoon Felix BOURÉ, de zoo gunstig gekende beeldhouwer, is op 8 April overleden te Elsene, op 50 jarigen ouderdom. Tot zijne bijzonderste werken behooren de in zink gegoten en gebronsde Leeuw op de Leopolds- en Ambiorix op de Berchemschepoort te Antwerpen; vier leeuwen bij het paleis der academieën en den afsluitingsmuur der Koninklijkestraat, en de griffoenen van het hoofdportaal van het nieuw gerechtshof te Brussel; de Leeuw van Gileppe en het Kind met de hagedis in het rijksmuseum te Brussel. Hij laat onvoltooid twee groote beelden achter, Cicero en Ulpianus, die bestemd waren voor de groote trap van het nieuw gerechtshof te Brussel.
Aloysius DE BACKER, pater van het genootschap van Jezus, is den 8n April te Leuven overleden. Hij was de medewerker en opvolger van zijnen broeder Augustus in de Bibliotheek der schrijvers van het genootschap van Jezus.
Daniel Jan STEYN PARVÉ, provinciaal opziener van het middelbaar onderwijs, zeer gunstig gekend als geleerde en wetenschappelijk schrijver, is den 11n April te 's-Gravenhage overleden, ruim 57 jaren oud.
Maritz BLANKART, veldslagenschilder en dramaschrijver, is te Stuttgart overleden.
Louis VEUILLOT, de beroemde Fransche staatkundige schrijver, geboren in 1813 te Boynes (Loire), is te Parijs overleden den 7n April. Zijne grootste krachten wijdde hij aan het opstellen van het dagblad L'Univers. Buitendien gaf hij verscheidene groote strijdschriften uit, onder andere Odeurs de Paris, Satires, Parfums de Rome, Corbui et d'Aubecourt. Eene zijner pennevruchten op een ander gebied, werd, door nu wijlen P. Goossens vertaald, opgenomen in de Vlaemsche School van 1860, onder den titel: Over het huwelijk en Chamounix.
Augustin COUTAN, beeldhouwer, geboren te Lyon, wiens zoon Julius-Felix in 1872 te Parijs primus van Rome was, is te Parijs overleden in de eerste helft van April.
Antony BERRUS, teekenaar van talent, is te Parijs overleden.
L. de PLASMAN, als rechtsgeleerd en tevens als stichtelijk schrijver in Frankrijk befaamd, is volgens een bericht van 15 April overleden te Anteuil, 92 jaren oud.
Ignatius JACOMETTI, de bekwame beeldhouwer, algemeen bestierder van de pauselijke paleizen, is volgens een bericht van 24 April overleden, 64 jaren oud. Onder andere is zijn Judaskus beroemd. Zijn laatste werk is het standbeeld van Pius IX, waaraan nog weinig te doen overblijft, om geheel voltooid te wezen.
Michel MASSON, die zich in de Fransche letterkunde naam verwierf door een zeer groot getal romans en ongeveer 200 tooneelstukken, terwijl hij onvoltooid een Fransch-Chineesch woordenboek achterlaat, is volgens een bericht van 25 April overleden, 83 jaren oud. Hij was een werkmanszoon, genoot slechts middelmatig onderwijs en was achtereenvolgens tooneeldanser, boekhandelaars bediende, diamantslijper en koffiehuisknecht. Door eigen studie werkte hij zich op tot een bekwaam en geleerd letterkundige.
Reinhart DOZY, leeraar aan de hoogeschool te Leiden, is einde April aldaar overleden. Hij werd te Leiden den 21n Februari 1820 geboren. Reeds in 1845 maakte hij zich naam door zijn Dictionnaire détaillé des noms et vêtements chez les Arabes. Behalve eenige opstellen in de Gids, van geschied- en letterkundigen aard, schreef hij over den gunstigen invloed dien de omwenteling in Frankrijk sedert 1789 heeft uitgeoefend op de studie der middeleeuwsche geschiedenis (Leiden 1850); verder nog: Islamisme, behoorende tot het werk der voornaamste godsdiensten (1863); De Israëlieten te Mekka van Davids tijd tot op de 5e eeuw onzer tijdrekening (Haarlem 1864); Verklarende lijst der Nederlandsche woorden, die uit het Arabisch, Hebreeuwsch, Chaldeeuwsch, Perzisch en Turksch herkomstig zijn (1867). Voorts schreef hij nog in het Fransch over den Spaanschen held Le Cid; over de Spaansche geschiedenis in de middeleeuwen en de geschiedenis der Muzelmannen. Het vorige jaar voltooide hij zijn groot Arabisch woordenboek, waaraan hij zijn geheel leven had gearbeid. Voor zijne studenten was de overledene niet slechts een leeraar, maar een vriend.
Julius SANDEAU, de begaafde Fransche romanschrijver, is den 24n April te Parijs overleden. Hij werd op 11 Februari 1811 geboren.
Eduard MANET, die bij de Fransche schilderschool de onder den naam van impressionisme bekende nieuwe richting invoerde en door zijne werken tot een vrij aanmerkelijk aanzien bracht, is in Mei te Parijs overleden, nadat hij, slechts weinige dagen vóór zijn dood, zich nog de afzetting van een been getroost had. Hij was een leerling van Thomas Couture. Onder zijne meest gekende schilderijen behooren de Spaansche zanger. Het kind met den degen, de Oude muzikant, Lola van Valencia, De straatzangeres, De muziek in de Tuileriën, Olympia, De goede Bock. Manet, die den ouderdom van 50 jaren bereikte, was getrouwd met eene Nederlandsche vrouw, geboortig van de stad Bommel.
Louis VIARDOT, in zijnen tijd een letterkundige van naam en een groot criticus op kunstgebied, is in de eerste dagen van Mei te Parijs overleden, 83 jaren oud.
Elezear PIN, de ook als dichter bekende Fransche senator, is in 't begin van Mei overleden, 70 jaren oud.
James YOUNG, de Schotsche scheikundige die de paraffineolie uitvond, is half Mei overleden te Edinburg.
Alexander GERGONNE, een verdienstelijk beeldhouwer, is na eene 2-jarige ziekte omstreeks half Mei overleden te Sivry en van den arme begraven. Hij laat eene weduwe met 4 kinderen broodeloos achter.
BERTLEPSCH, de door zijne reisboeken voor verschillende landen welbekende Duitsche schrijver, geboren te Göttingen in 1814, is 15 Mei te Zurich overleden.