| |
Kroniek.
Antwerpen. Prijskamp van Rome. (Zie blz. 17.) Als keurders in den voorloopigen wedstrijd, na aanwijzing van het te behandelen onderwerp, zijn benoemd de heeren J. Geefs, Ed. Fetis, J. Portaels, K. Verlat, L. De Taeye, A. Hennebicq en N.A. Bourlard; plaatsvervangers: de heeren V. Lagye en X. Melley. Er waren 24 mededingers ingeschreven; de beoordeeling van den voorloopigen prijskamp had plaats den 4n Mei. Uitslag: 1. Emiel Verbrugge (Brugge); 2. Georgius De Geeten (Amiens); 3. Jan Rosier (Lanaken); 4 Georgius Fichelet (Brugge); 5. Florimond Van Acker (Brugge); 6. Alexander Van der Lick (Leuven) en Willem Van Strydonck (Bergen in Noorwegen). De werken waren tentoongesteld van 6 tot en met 8 Mei.
- De heer J.B. Michiels, leeraar der klasse van kopergraveerkunst ter koninklijke academie voor schoone kunsten, houdt zich onledig met de uitvoering van sterkwaterplaten naar de muurschilderingen der zaal Leys op het stadhuis (zie 1870, blz 97); twee dezer platen zijn voltooid en daarvoor verleende het staatsbestuur reeds eene geldelijke tegemoetkoming van 4000 fr.; om ook de andere tafereelen af te beelden vroeg de heer Michiels 10,000 fr.; de staat en de stad Antwerpen hebben aangenomen hem ieder 4000 fr. voor dit werk te betalen, waarvoor zij dan 50 kunstenaarsproeven zullen bekomen, blijvende de platen des leeraars eigendom. Den heer Michiels (voor wien wij op blz. 11 nog eene bestelling van 12,000 fr. vermeldden) zal het dus in den eersten tijd niet aan werk ontbreken. Naar wij vernemen gaat het verscheidene jongere plaatsnijders, ofschoon in hun vak zeer verdienstelijk, minder voorspoedig. Ondersteuning, in den vorm van werk of bestelling, ontbreekt hun nagenoeg geheel en wel in zooverre dat er zijn die waarlijk zeer ernstige redenen hebben, spijts hunne verworvene bekwaamheid, om te betreuren dat zij koperplaatsnijders geworden zijn. Komt hierin geene verbetering, dan wordt het voor ouders en voogden eene gewetenszaak hunne kinderen in dit ondankbaar kunstvak te laten opleiden.
- 21 Mei woonde de heer Peter Benoit, in den Burgerkring, de tweede uitvoering bij van zijn oratorio de Schelde, dat onberispelijk vertolkt werd onder de leiding van den heer T. Storms. Deze tweede uitvoering had plaats ten voordeele van het oude mannenhuis St.-Carolus.
- Museum van werken van oude meesters. Onlangs heeft men blotten vastgelegd op het merkwaardig tafereel De Nood Gods, van Quinten Massijs, maar het schijnt dat er eene nieuwe opdaagt, veroorzaakt, naar men zegt, door de groote hitte welke in den laatsten tijd in de nabijheid gemaakt werd.
- Aan de volgende stukken uit het museum worden herstellingswerken verricht door den schilderij-hersteller L. Maillard: nr 42, Lucas Cranach de oude, Adam en Eva; 176 en 177, Giotto Bondone, St.-Paulus en St.-Nicolaas, bisschop van Myra; 241, Quinten Massijs de oude, Christushoofd; Th. Van Tulden, Zegeboog van Philip I (voorzijde); 571, onbekende meester, Christus in het graf.
- Voor het museum is voor 50,000 fr. van den heer Arnold de Pret aangekocht, het prachtstuk van J. Jordaens, Zoo d'ovden songen, zoo pepen de Iongen. Het op doek geschilderd stuk is 1m92 hoog en 1m20 breed.
- Er is door 't gemeentebestuur voor 1500 fr. een schilderstukje gekocht van Ferdinand De Braekeleers overleden zoon Ferdinand (1829 + 1857) (voor het hedendaagsch museum).
- De toonzetter Jan Van den Dries is tot officier der Nicham-orde benoemd.
| |
| |
- Het model op de ware grootte, van Hendrik Conscience's zittend beeld, door F. Joris, is den 17n Juni opgezonden aan de Compagnie des Bronzes, te Brussel, om in brons gegoten te worden. Haar prijs is 5400 fr. Het model is zeer wel gelukt en ofschoon wij liever een staande beeld hadden gezien (zie 1881, blz. 190), zoo wenschen wij toch den jongen beeldhouwer hartelijk geluk met zijnen arbeid, die de goedkeuring wegdroeg van allen die het beeld zijn komen zien in het werkhuis van den heer Joris, Nerviersstraat, nr 18.
Brussel. De koninklijke academie van België heeft uit het fonds, gesticht door Jozef De Keyn, de volgende prijzen toegekend: 2000 fr. aan Leo Evrard, te Brussel, voor eene verhandeling over de volksgezondheid; 1000 fr. aan L. Genonceau, opziener over de normaalscholen, voor een leesboek in 3 deelen, met houtsneden versierd; 1000 fr. aan E. Le Clercq, opziener voor schoone kunsten, als schrijver van het verhaal, getiteld: Histoire d'une Statue, versierd met fraaie door C. Dell'Acqua geteekende houtsneden, uitgevoerd door V. Vermorcken, uitgegeven bij A.N. Lebègue en co, te Brussel.
- In den prijskamp, door het Nationaal Tooneel van Brussel uitgeschreven, is de prijs van 300 fr. toegekend aan het tooneelspel Oom Felix, door August Hendricx.
Leuven. De hoogleeraar P. Willems is benoemd tot buitenlandsch lid der koninklijke academie van Holland, afdeeling letterkunde.
- Bij D. Aug. Peeters-Ruelens is een belangwekkend werk verschenen, onder den titel: De geheimen van het teekenonderwijs, door J.F. De Wit, kunstschilder, bestuurder van de teekenschool te Thienen. De tekst is opgehelderd en toegelicht met 31 platen, die niet minder dan 214 teekeningen bevatten.
- 18 Juni heeft men kanunnik pater Van der Moeren, leeraar in godgeleerdheid, zijn gesteendrukt portret aangeboden, ter gelegenheid van zijn 25-jarig priesterschap.
Gent. Onder den titel: L'abbaye de Soleilmont et la ville de Gand, kondigt de zeer eerw. heer M. Van Spilbeeck, oud-bibliothecaris en oud-prior der abdij van Tongerloo, in den Messager des sciences historiques enz. de uitgave aan van het merkwaardig archief dat te Soleilmont in het klooster der Bernardijnen berust, en waarin belangrijke stukken voorkomen uit het cartilarium dezer abdij, onder de naam van Estot du monastère; voornoemde abdij, die aanvankelijk tot den regel van den H. Benedictus behoorde, dagteekent, volgens vele geschiedschrijvers, van 1088. De Messager geeft in zijne laatste aflevering twee in het Vlaamsch gestelde stukken, betrekkelijk eene schuld van 4 ponden grooten, die de stad Gent aan de abdij van Soleilmont in 1471 te kwijten had.
- In 1877, blz. 11, vermeldden wij, dat de weduwe van L.F.M. Minard, wiens portret voorkomt in onzen jaargang 1875, blz. 163, onderhandelingen had aangeknoopt met het gemeentebestuur, om, zoo mogelijk, de weergalooze verzameling voorwerpen van oud-vaderlandsche kunst en nijverheid, nagelaten door haren echtgenoot, aan de stad Gent in eigendom over te dragen. Deze onderhandelingen tot geenen uitslag geleid hebbende en mev. Minard geboren Maria-Jacoba Van Hoorebeke den 22n Mei 1882 te Gent overleden zijnde, zoo is Minards wensch om zijn museum van oudheden bij elkander te houden, niet in vervulling getreden. Van den 7den tot den 25en Mei 1883 is publiek veiling gehouden van de door Minard met zooveel moeite en beleid en kosten verzamelde schatten, die te zamen ruim 300,000 fr. hebben opgebracht. Het grofste geld werd besteed voor oud aardewerk en porselein.
- Het nationaal toonkundig festival zal dit jaar plaats hebben te Gent, den 1n en 2n Juli; onder andere zal men stukken uitvoeren van Hanssens, Gevaert, Benoit, Samuel, Waelput, Huberti; Beethoven, Mozart, Weber, Waelrant, Gretry en Cherubini. Als solisten worden genoemd Warot, H. Fontaine, de vioolspeler Thomson en de dames Dyna Beumer en Maria Flament. De koren en het orkest zullen te zamen uit 500 personen bestaan.
- Omtrent half Mei is op verzoek der koninklijke familie van Denemarken, uit de St-Pieterskerk het stoffelijk overschot ontgraven van Isabella, zuster van keizer Karel en koningin van Denemarken, in 1526 gestorven op het kasteel der St-Pietersabdij te Zwijnaarde. Het stoffelijk overschot is naar Odensee, in Denemarken, overgebracht, om daar te worden bijgezet naast het lijk van koning Christiaan II. De zinken kist werd in eene houten kist gesloten en verzegeld met de zegels der kerk en van het Deensche consulaat.
Brugge. Tafereel van Pieter Pourbus. Volgens een artikel van L'Echo du Parlement van 13 April, overgenomen door het Journal de Bruges, zou men het drievoudig stuk: Het laatste avondmaal, van P. Pourbus, uit de St-Salvatorskerk, geheel overschilderd en bedorven hebben. De eerw. heer Ad. Duclos, in zijn Rond den Heerd van 22 April, zegt dat voormelde schilderij hoegenaamd niet hersteld of bedorven is en nog altijd in dezelfde kerk berust. Voorts was door het Brusselsch blad Nouvelles du Jour beweerd, dat de schilderij van Pourbus, die door het blad voor eene muurschildering was genomen, overwit zou geworden zijn. De heer Duclos schrijft, dat de 3 paneelen, waaruit de schilderij bestaat en die vroeger in een altaar der xviie eeuw stonden, waar ze onzichtbaar waren, ingelijst en de kassen alleen van het stof ontdaan en afgewasschen zijn. ‘In 1569 (zoo vervolgt de heer Duclos) heeft Pieter Pourbus zelf, luidens rekening van 't broederschap over dit jaar, zijne schilderij hersteld. Immers de eerste Geuzen hadden ingebroken in de kerk en zijn meesterstuk geschonden.’
- Volgens wordt gemeld zal het xixe Nederlansch taal- en letterkundig congres niet in 1883, maar in 1884 te Brugge worden gehouden. (Zie 1882 blz. 71.)
- Voor de prijsvraag van den Vlaamschen Broederbond: een Lofdicht op Hendrik Conscience (zie 1882 blz. 170), zijn 17 stukken ingekomen. | |
Buitenland.
Maastricht. In deze stad zijn, bij het aanleggen van nieuwe riolen, buiten de voormalige Wijkerpoort, verschillende gouden en zilveren munten uit den Spaanschen tijd gevonden. De merkwaardigste onder deze is de zonnekroon van Philippus II, koning van Spanje, als hertog van Gelderland. De voorzijde draagt het sierlijk wapen van den koning met het opperschild van Gelderland, omgeven door de voorletters van 's konings naam P.P. De keerzijde draagt een versierd kruis, tusschen welks beenen zich twee leeuwen en twee hoefijzers bevinden. Het omschrift luidt: Phs. D.G. Hisp. z. Rex. Dux. Gel. 1571. Onder de groote zilveren munten, allen daalderstukken van Philippus II, was er een, in 1558 te Maastricht geslagen.
's-Gravenhage. In de verkoopzaal Nobelstraat werden op 9 Mei onder andere de volgende oudheden publiek verkocht: eenige tellooren van een zoogenoemd Rouaansch servies (fabrieksmerk h), 560 gl.; 2 kleine zilveren presenteerblaadjes, 380 gl.; 1 dito, 550 gl.; 1 zilveren melkkan en trekpot, 260 gl.; 1 zilveren koffiekan (stijl Lodewijk XVI), 265 gl.; 1 Engelsch tafelklokje met graveersel (van achter geteekend London), 330 gl.; 1 verni-martijndoosje, 120 gl.; 1 zilveren mosterdpot met 2 zilveren zoutvaatjes, 116 gl.
- 28 Mei werden op de veiling van hedendaagsche schil- | |
| |
derijen bij de firma C. Van Doorn en zoon, in de Molenstraat, te 's-Gravenhage, onder andere de volgende prijzen besteed: F. Beda. In 't werkhuis van den schilder, 870 gl.; W. Kray, De zeegolven en het liefdesvuur, 770 gl.; Paul Böhm, Kaartlezende Zigeuners, 540 gl.; L. Gedlek, Paardenmarkt, 500 gl.; F. Friedländer, Grootvaders toestemming, Boer uit Zwaben en De oudheidkundige, 475 gl., 180 gl. en 200 gl.; H. Ronner, Moeder met hare kleintjes, 380 gl.; J.E. Gaisser, Een mooi debuut (binnengezicht) en Ten einde raad (id.), 165 en 161 gl.; J H.B. Koekkoek, Onstuimige zee met een schip in nood en eene reddingsboot, 140 gl.; E.P. Van Bommel, Gezicht op Dordt en Gezicht op Alkmaar, 130 gl.; B. Kochanowski, Zomerlandschap en Landschap met ondergaande zon, 115 en 115 gl.; A.J. Van Wijngaerdt, Boomrijk landschap en de weerga van dit stuk, 77 en 80 gl.
Amsterdam. Een aantal Amsterdammers hebben het denkbeeld opgevat eene vaderlandsche vereeniging te stichten, welker doel zal zijn krachtig zorg te dragen, dat de vaderlandsche kunstschatten zooveel mogelijk voor Nederland behouden blijven, onder andere door ze te plaatsen in Nederlandsche museums. (n.b. Wij herinneren te dezer gelegenheid aan de in gelijken geest voor België werkzame te Antwerpen bestaande maatschappij Artis Patriae, die aan het Antwerpsch museum reeds verscheidene goede aanwinsten deed doen.)
- 9 Mei werd in het notarishuis de teekeningen-verzameling van wijlen den heer B. Schalk verkocht; de 80 teekeningen brachten ongeveer 6000 gl. op. Onder andere golden: L. Apol. Winter op den Loosduinschenweg, 177 gl.; A.H. Bakker Korff, De nieuwe meid, 230 gl.; De Markiezin, 230 gl.; Les Crêpes, 125 gl.; D. Bles, Oudervreugd, 225 gl.; B.J. Blommers, Scheveningsch binnenhuis, 155 gl.; J.J. Destrée, Bij den kooiboer (winter), 125 gl.; Landschap bij ondergaande zon, 130 gl.; Een morgen aan het strand, 125 gl.; Gerke Henkes, In afwachting, 255 gl.; Joz. Israëls, Een warme Julidag, 350 gl.; N. Maris, Eenden in 't groen, 305 gl.; W.J. Martens, In den rouw, 150 gl.; A. Mauve, Een karretje in het duin, 100 gl..; W.L. Nakken, Bij de steengroeve, 245 gl.; Alb. Neuhuys, De gevallen steek, 195 gl.; W. Roelofs, In Augustus (regenboogwerking), 410 gl.; C. Springer, Gezicht op het oude klooster te Hasselt, 310 gl.; P. Stortenbeker, Melktijd, 105 gl.; H.A. Van Trigt, Hans Sachs, 255 gl.; Oude Ant, 310 gl.; J.H. Weissenbruch, Molen aan eene rivier, 101 gl.
Middelburg. Eene groote klok van den beroemden beiaard van den abdijtoren, en haar octaaf, eene kleinere klok, bevonden zich in slechten staat. In het vorig jaar werd daarom tot vergieting besloten. De bestuurder der polytechnische school te Delft, heeft toen eene nauwkeurige ontleding van de klokkespijs gedaan, en den 18n Augustus 1882 gingen de twee klokken op reis naar den heer Severinus Van Aerschot, te Leuven; den 20n November had de hergieting plaats, en op 7 Maart waren zij te Middelburg terug. Het werk is zeer goed geslaagd.
Zwolle. De bekende Gobelin-behangsels in het huis van wijlen jonkheer J.A. Sandberg, te Zwolle, zullen dezen zomer publiek verkocht worden.
Leeuwarden. De Leeuwarder Courant van 8 Mei gewaagt met grooten lof over de in Leeuwarden door de Nederlandsche Toonkunstenaarsvereeniging uitgevoerde Rubenscantate van Peter Benoit (woorden van J. de Geyter).
Lagemierde. Op het laatst van April werd in deze gemeente de vloer opgebroken van een gebouw hetwelk een gemeente-eigendom is, en vroeger, dienende als pastorij, tot de abdij van Postel behoorde. Bij de ontgraving, zoo melden Nederlandsche bladen, werd eene tinnen kan gevonden, die de volgende kostbaarheden bevatte: een groot openslaand bisschoppelijk kruis met ketting, een zegelring met diamant versierd, eene reliquie, voorts 800 stukken (te zamen 10 pond wegende) gouden en zilveren geld, als Spaansche matten, rijders, dukaten, sovereings. De burgemeester der plaats heeft den schat verzegeld en in bewaring genomen, tot dat uitgemaakt zal zijn, wien deze kostbaarheden moeten worden toegewezen. Men meent dat in de abdij van Postel de aanwijzing dezer vermiste voorwerpen berust, en dat daarnaar op last der Norbertijnen meermalen vergeefsche nasporingen in gemeld huis werden gedaan.
Parijs. In het begin van Juni werden op eene veiling van oude wapens en Chineesch porselein, in de roepzaal van Drouot, onder andere, de volgende prijzen besteed voor: 1 geweertje met zilver ingelegd, 4200 fr.; 2 pistolen met zilveren beslag, 2600 fr.; ivoren pistool, 1300 fr.; 1 kruithoorn van het jaar 1500, 4400 fr.; 1 stalen degen, 550 fr.; 1 ivoren kruithoorn met figuren ingelegd, 1900 fr.; 1 degen met handvatsel van gedreven goud, 1700 fr.; 2 geweren uit de xve eeuw, 4800 fr.; fluweelen weizak met koperen gedreven hangsel, 2200 fr.; 2 zeer kleine pistooltjes, 2700 fr.; (de wapens brachten te zamen ongeveer 240,000 fr. op); 1 Chineesch porseleinen fleschje (turkooiskleur), 800 fr.; 1 Chineesch figuurtje met zwarte kleuren, 900 fr.; 2 ivoren duiveltjes, 400 fr.; 3 potjes blauw Chineesch porselein, 3800 fr.; 1 ivoren aapje, dat zit te eten, 650 fr.; 3 tellooren gekleurd Chineesch porselein, 1100 fr.; 2 eierschalen kopjes, Chineesch porselein, 1200 fr.; 1 ivoren grijsaardsbeeldje, 375 fr.; 1 eierschaal telloortje, Chineesch porselein, geheel rood van achteren, 2600 fr. Andere oudheden werden tot even buitensporige prijzen gemijnd.
- De burgerlijke rechtbank te Parijs heeft dezer dagen beslist, ten aanzien van eene nagemaakte schilderij van een bekenden schilder, met de voorletters van dezes naam geteekend, dat dergelijke handeling ten nadeele strekt van des kunstenaars goeden naam; de rechter heeft dientengevolge de inbeslagneming van de schilderij en de uitkeering van eene schadevergoeding van 500 fr. gelast.
- Henri Gervex en Pierre Carrier-Belleuse schilderen voor eene maatschappij een panoramadoek, dat 120 meters in omvang zal hebben, voorstellende de Geschiedenis dezer eeuw, waarop de voornaamste gebeurtenissen uit onzen tijd voorgesteld zullen worden.
- In een der muren van den Châtelet-schouwburg, te Parijs, is een steen geplaatst, waarop herinnerd wordt, dat de schilder Louis David den 30n Augustus 1748 in een huis van de Megisseriekaai geboren is. (Zie over L. David 1882, blz. 170.)
- Tentoonstelling van schoone kunsten te Parijs. De toewijzing der onderscheidingen heeft plaats gehad. Aan de stemming voor de schilderkunst namen 555 kunstenaars deel. De volstrekte meerderheid was 186. De meeste stemmen verkreeg de landschapschilder Julius Lefebvre (180). Daar de volstrekte meerderheid niet was bereikt, werd geen eereprijs toegewezen. Een 1e eere-metaal behaalde Henri Martin door zijne schilderij Paolo di Malatesta en Francesca di Rimini in de hel; een 2de eeremetaal ontvingen mev. Demont Breton en de heeren C. Giron, G. Gélibert, A. Marais, J. Sauzay, F. Tattegrain, A. Nozal, C.O. De Penne, G. Rochegrosse en J. Béraud. - Gravuur. Geen eereprijs. Een 1e eeremetaal behaalden de plaatsnijders A. Lamotte en E.A. Champollion. - Beeldhouwkunst. J. Dalou behaalde den eereprijs voor zijne hooggewerkte voorstellingen van de Zitting der algemeene staten van 23 Juni 1789 en De Republiek. - Bouwkunst. Geen eereprijs. V.A.F. Laloux verkreeg een 1e eeremetaal. Uit spijt van op de tentoonstelling van schoone kunsten niet
| |
| |
beloond te zijn, heeft de beeldhouwer A.J. Le Duc een zijner werken, het pleisteren model van een grafgedenkteeken, getiteld: Regret, aan stukken geslagen.
- De tijd voor de inzending van schilderijen voor de 3 jaarlijksche tentoonstelling (zie blz. 84) is verlengd van 30 Juli tot 10 Augustus.
- Einde April werd te Parijs, in de roepzaal van Drouot, de schilderijen verzameling van Julius Paton verkocht. Onder andere golden de volgende stukken van Corot: De morgen, 2800 fr.; De moeder, 1400 fr.; De weide, 3150 fr.; De Brug, 2550 fr.; De haag, 4000 fr.; De twee werkplaatsen, 4600 fr. en 9000 fr.; De vrouw met de huik, 7100 fr.; van Courbet: Spaansche dame, 3750 fr.; Het verloren kind, 2115 fr.; Het kasteel van Chillon, 2900 fr.; Een bloementuil, 3410 fr.; Een landschap, 1600 fr.; Bloemenplukkend meisje, 7600 fr.; De molen, 3600 fr.; Twee opgeschrikte reebokken, 10,200 fr.; van Commerre (zeer kleine schilderijtjes): De star, 2175; De bajadere, 2175 fr.; De danseres, 2000 fr.; Daubigny, Waschvrouwen, 2000 fr.; Robot, Lezende vrouw, 1620. Eene schets van Delacroix bracht 510 fr., eene schets van Millet 1500 fr. op. Van de verkooping in haar geheel kwam 126,000 fr.
- De Parijsche gemeenteraad heeft 15,432 fr. toegestaan voor de gedeeltelijke herstelling van den zoogenoemden toren van Clovis, een merkwaardig gedenkstuk uit de middeleeuwen, dat zich in het lyceum Hendrik IV verheft.
- De Fransche academie van wetenschappen is door den heer Damourette, te Nizza, 40,000 fr. vermaakt, tot het stichten van een jaarlijkschen prijs voor geschriften over krankenverpleging.
- In het begin van Juni werden op eene publieke veiling van oudheden, te Parijs, onder andere de volgende prijzen besteed voor de nagenoemde voorwerpen: 1 Delftsch aarden potje met dekseltje (fabrieksmerk de Bijl), 1050 fr.; 1 plaat van Delftsch aardewerk, 425 fr.; eene dito, 625 fr.; eene gekleurde plaat met Chineezen, 1230 fr.; een handschrift met godsdienstige prenten van 't jaar 1500, 4100 fr.; 1 schotel Italiaansch aardewerk (in 3 stukken gelijmd), 2200 fr.; dito met portret, 1850 fr.; dito met vogels, 4200 fr.; 1 zijden geborduurde rok met bloemen, 1050 fr.; 1 dito geel zijden, 1260 fr.; 1 waaier lakmartijn, 425 fr.; 1 paarlemoeren waaier met perkamenten blad, 1750 fr.; 1 dito, 775 fr.; 1 dito, 1025 fr.; 1 vergulde zilveren kerkbeker met gedreven engelenkopjes, 1650 fr.; 1 dito met deksel, 2500 fr.; 1 dito (Gothische stijl), 3700 fr.; 1 staande gangklok, 3100 fr.; 2 lappen Gobelin-behangsel, 10,300 fr.; 1 gouden doos (Lodewijk XVI), 4400 fr.; 1 dito, 3300 fr.; 2 vergulde consoletafeltjes, 875 fr.; 1 gesneden eikenhouten zetel, 525 fr.; 1 verguld klokje, 625 fr.; 1 zilveren kan en kom met parelrand, 1875 fr.; 1 Saksisch porseleinen groepje, 5500 fr.; eene telloor van Sevres-porselein, 1225 fr.
- Volgens dagblad berichten zijn in de steenkoolmijn Bully-Granay, bij het doorboren van eene nieuwe galerij, in eene steenkolenholte, 5 onbeschadigde versteende menschenlichamen gevonden, 1 man, 2 vrouwen en 2 kinderen; bovendien overblijfselen van wapens en gereedschappen van steen en versteend hout, alsmede van zoogdieren en visschen. In eene tweede onderaardsche holte vond men 11 menschenlichamen van groote afmetingen, benevens vele andere voorwerpen en steenen. Een gedeelte van het gevondene is tentoongesteld in het gemeentehuis te Lens; het overige is naar Rijssel gezonden, om daar tentoongesteld te worden.
Rijssel. Het Journal des arts meldt, dat aan het museum, door eenen ingezetene, eene schilderij van J.B. Van der Helst werd geschonken, die 100,000 fr. waard is.
Caen. 10 Juni werd in deze zijne geboortestad een standbeeld van den toonzetter D.F.E. Auber ingehuldigd, gemaakt door Delaplanche. Auber is zittende voorgesteld, gekleed met een Franschen frak en eene korte broek (hij werd in 1782 geboren), de linkerhand op de knie en in de rechter eene pen houdende.
- Te Bourg-en-Bresse, waar hij in 1803 geboren werd, is den 12n Mei een standbeeld ingehuldigd van den wijsgeerigen schrijver Edgar Quinet, in 1875 overleden.
Neubourg. 15 Mei is in deze zijne geboorteplaats een standbeeld van den staatsman Dupont de l'Eure (1767 + 1855) ingehuldigd.
- Het gemeentebestuur van Agen (Lot-et-Garonne) heeft besloten eene kostbare torenklok uit de 15e eeuw te laten versmelten, om.... er een beeld van de republiek van te maken!
Lyon. Mej. A. Ronner verkocht op de alhier geopende tentoonstelling hare Werkdoos en L. Van der Straeten zijn Vertrek voor de vischvangst.
Londen. A. Mantegna's beroemde schilderij Samson en Dalila, die zich tot dusver in de Sunderland galerij van den hertog van Marlborough bevond, is door de firma Christie, Manson en Woods verkocht aan de National Gallery voor 2250 pond st.
- Sedert 8 jaren werkt te Londen een genootschap tot veredeling van de zondagsviering door den werkenden stand en het is die vereeniging welke zooveel mogelijk ingaat tegen het Zondags gesloten houden van alle openbare museums en kunstgalerijen. Zij beweert dat daardoor de herbergen (die Zondags namiddag open zijn) veel meer volk lokken, dan anders het geval zou zijn. Reeds heeft het genootschap, dat onder zijne leden vele aanzienlijken, ook geestelijken telt, verkregen dat liefhebbers hunne bijzondere kunstverzamelingen des Zondags kosteloos laten bezichtigen, dat in parken concerten worden gegeven enz.
- Een voorstel van den graaf van Dunraven ‘om de rijksmuseums en galerijen welke uit staatsmiddelen onderhouden worden, des Zondags te openen,’ werd den 9n Mei door het Engelsche lagerhuis verworpen met 9 tegen 67 stemmen. De graaf van Shaftesbury, onder andere, bestreed het voorstel als ‘eene ontheiliging van den Zondag, die de bedienden der rijksmuseums en galerijen en het dienstpersoneel van omnibuslijnen, tram- en spoorwegen tot eene met Gods gebod strijdende werkzaamheid zou dwingen, terwijl de dronkenschap door den maatregel geene vermindering zou ondergaan en de meerderheid der werklieden volstrekt niet gesteld is op de nieuwigheid daar zij er slechts den eersten stap in ziet om hen van de zondagsrust te berooven en hen 7 dagen te laten werken voor 6 dagen loon.’ (Zie onzen jaargang 1882, blz. 108.)
- De verzameling tafereelen, door K. Verlat te Jeruzalem geschilderd, is thans te Londen tentoongesteld en heeft daar zeer veel bezoeks. Dezer dagen kwam H.K.H. de prinses van Wallis de belangrijke schilderijen bezichtigen. De befaamde schilder maakt in Engeland levensgroote portretten, waartusschen van te paard gezeten personen. Hij schilderde daar ook een prachtig paard, benevens honden- en andere dierenstukken.
- Als iets, dat niet alle jaren in ieder land gebeurt, vermelden wij het volgende; professor Macfarran, bestuurder van de koninklijke muziekacademie, te Londen pas gesticht, heeft voor de hem door de koningin bij gelegenheid der opening van het nieuwe conservatorium (7 Mei) aangebodene waardigheid van ridder bedankt.
- Shakespeare's huis, in zijne geboorteplaats Stratford-on-Avon, werd in 1882 door 13,000 belangstellenden bezocht.
- Het South-Kensington museum heeft te Parijs, voor 70,000 fr., 3 tapijten van het jaar 1507 gekocht, elk 30 voet breed en 14 voet hoog, voorstellendé: 1. De triumf van Petrarca, 2. De Faam, 3. De Kuischheid en de Dood.
| |
| |
- Het museum heeft eene verzameling van 248 waterverfschilderingen aangekocht, in Bengalen gemaakt door Balthazar Solvyns. (Zie desaangaande het belangrijk opstel (levensschets van B. Solvyns) door den heer J. Staes, in onzen vorigen jaargang, blz. 40.)
- Een uitgever te Londen stelt zich voor, elk uur van den dag een vliegend blaadje voor een halven penning uit te geven, dat de nieuwste telegrams, beurs- en marktberichten zal bevatten.
- 19 April is het bronzen standbeeld van B. Disraëli lord van Beaconsfield (zie 1881, blz. 73), gemaakt door Mario Ruggi, onthuld in Parliament square.
- Op de veiling der prentenverzameling van doctor Griffith is een eerste druk van eene etsing van Rembrandt, het portret van dr. Arnoldus Tholinck of Petrus van Tol, voor 37,750 fr. toegewezen aan den heer Dutuit, te Rouaan, die een geacht werk over oude prenten schreef. Er zijn slechts 4 of 5 afdrukken van deze plaat gekend.
- Het Engelsch parlement heeft met 195 tegen 40 stemmen eene wet aangenomen, waarbij het duivenschieten verboden wordt.
Berlijn. Onder de Linden zijn de marmeren standbeelden geplaatst van den beroemden geleerde Alexander en van den staatsman Wilhelm van Humboldt.
Straatsburg. Op de stedelijke tentoonstelling heeft F. Van Leemputten zijn Hooiwagen en mej. R. Venneman hare Koeien in de weide verkocht.
Breslau. Een uitgever kondigt in de Breslauer Zeitung aan, dat bij hem, zoolang de voorraad duurt, 13 kilos romans verkrijgbaar zijn voor slechts 10 mark (12 1/2 fr.)!
Weenen. 15 September wordt in deze stad eene internationale tentoonstelling geopend van platen op koper, hout, steen, teekeningen, heliogravuren enz. (geene lichtteekeningen).
Sevilla. Spaansche dagbladen berichten, dat de bekende gouden toren te Sevilla dreigt in te storten.
Rusland. De kunstschilders gebroeders Makowski, Watsnetzof, Kramskoy, Surikof en Werestschagin houden zich onledig met de uitvoering van een album, dat de verschillende omstandigheden van de kroning des keizers zal voorstellen.
Egypte. De opgravingen, onder leiding van Naville, in den omtrek van Suez, hebben volgens een verslag van Stuart Poole, in het Engelsche weekblad Academy van 7 April, tot de volgende ontdekkingen geleid: vooreerst is Pithoom-Sukkooth gevonden, en daarmede één punt van den uittocht der Israëlieten uit Egypte vastgesteld; ten tweede is de ligging van Pi-Hachirooth (de plek waar zij de Roode Zee doortrokken) aangewezen en ten derde is het bewijs geleverd dat Ramses de groote vervolger der Israëlieten was en zijn zoon Mesaptah de Farao van den uittocht.
|
|