en een rooden mantel; het is goed bewerkt. Een kleiner kopje, van Christus aan het kruis, werd daarbij gevonden. Beide hebben denkelijk in de Oud-Munsterkerk geprijkt.
- Voor het ontworpen standbeeld van Huig de Groot is thans ongeveer 12,000 gl. bijeengebracht.
Arnhem. Stads museum van oudheden heeft van den heer P.J. Avelingh ten geschenke ontvangen een koperen vijzel, 15 kilo zwaar, welke, volgens de overlevering, in 1651, door Frans Hemony, den vervaardiger van Arnhems beroemde klokken, geschonken werd aan den burgemeester Arnold van Dans en zijne vrouw Gerarda Engelen en uit hetzelfde metaal als de klokken gegoten werd. Op den vijzel staan de namen der begiftigden, voormeld jaartal enz. Van den heer E. Snellen ontving hetzelfde museum een zilveren gedenkpenning, betrekkelijk de inneming van 's-Hertogenbosch in 1624 door Frederik Hendrik.
- De firma Minkman en cie in deze stad heeft voor het gemak der oogen, eene proef genomen door met blauwen inkt te drukken op groen getint papier. De koning van Holland, de koninginnen van Engeland en Rumenië en de koning der Belgen hebben den uitgever met zijn denkbeeld onder dankbetuiging geluk gewenscht.
- Aan het stedelijk museum van oudheden, zoo meldt de Arnhemsche Courant, is geschonken den van den Cannenburgh, onder Vaassen, afkomstigen schedel van den Gelderschen veldmaarschalk Maarten van Rossum, geb. 1478, overl. 1555.
- Te Heythuizen (Nederlandsch Limburg) zijn bij het herstellen van het priesterkoor in de parochiekerk fraaie muurschilderingen uit de xve en xvie eeuw ontdekt: veelkleurige ranken en takken waarop denkbeeldige bloemen in Oostersche pracht zijn aangebracht en die de vakken der gewelven bedekken. Ook de graadbogen, waarop eene dikke laag pleister lag, zijn met prachtig lijstwerk, paarlen, kepers en gedurig afwisselende sieraden beschilderd. Op een der sluitsteenen bevindt zich het wapen der graven van Hornes, binnen wier gebied Heythuizen is gelegen.
Parijs. Half Februari werd in de roepzaal van Drouot eene verzameling Chineesch en Japansch porselein verkocht, waarbij onder andere opbrachten: een Chineesch gekleurd vaasje, 1100 fr., een Japansche potje (rood met draken geschilderd), 2050 fr., een Japansche ronde tabakspot, 4000 fr., een zwart Japansch potje met twee oortjes, geschilderd met bloemen, 600 fr., een Chineesche beker, 1125 fr., eene vaas van Chineesch porselein, op den bodem fabrieksmerk, geteekend: de Kien-Long (1736-1796), 2500 fr., 2 papegaaien van Chineesch porselein (gekleurd blauw), 7400 fr., 2 porseleinen leeuwtjes, 2200 fr., een bekertje Japansch porselein, 650 fr., 2 katjes van blauw Chineesch porselein op koperen voetstukjes Lodewijk XVI, 3200 fr. De geheele verkooping heeft ruim 200,000 fr. opgebracht.
- Volgens nieuwsbladen van 14 Februari berichten, zou te Mandeure, bij Montbeliard, een schoon bronzen Jupiters- of Neptunusbeeld gevonden zijn.
- 18 Februari is in het Paleis voor Nijverheid door de Vereeniging van schilderessen en beeldhouwsters hare 2de tentoonstelling geopend van schilderijen en beeldhouwwerken, uitsluitend door vrouwen gemaakt. De schoonste schilderij werd ingezonden door mej. E. Beernaert. Fraaie stukken worden vermeld als ingezonden door de schilderessen dames La Vilette, de Châtillon, Aimaly, Bourges, Alida Stolk, Aryton, De Keyser enz. en door de beeldhouwsters Claude Vignon, Crosnier, Davesnes enz.
- In de roepzaal van Drouot werden den 27n Februari onder andere de volgende oude schilderingen verkocht: de Fluweelen Breughel, De kermis 1100 fr.; Pieter Godde, Eene Hollandsche familie, 2500 fr.; Jan Van Goyen, Gezicht op Scheveningen, 1300 fr.; id., De Zuiderzee, 2000 fr.; Dirk Hals, Een Hollandsch gezicht uit de xviie eenw, 6800 fr.; id., Een gezelschap, 1800 fr.; Jan Van der Heyden, Gezicht op den Vijverberg te 's-Gravenhage, 5300 fr.: Th. De Keyser, Hollandsche familie in kamer, 17,000 fr.; G. Netscher, Een vrouwenportret, 800 fr.; L. Robert, Een Italiaansche vrouwenkop, 1700 fr.; J. Ruysdael, Stroomend water, 1700 fr.; D. Teniers, Eene keuken, 3400 fr.; G. Terburg, Een brief-overbrenger, 15,000 fr.; id., Een mansportret, 1800 fr.; Velasquez, Een portret van Philips IV, 8500 fr.; A. Van de Velde, Het Haagsche Bosch, 1300 fr.; W. Van de Velde, De Zuiderzee, 5500 fr.; J.B. Weenix, De muzikanten, 1500 fr.; P. Wouwerman, Halt van jagers, 5500 fr.; idem., Landschap, 3300 fr. Al deze schilderijen, met nog een aantal andere, te zamen 59 in getal, behoorden tot de verzameling C. De Boissière. In 't geheel bracht de verkooping slechts 56,370 fr. op.
- Eene nieuwe schrede op de baan van den vooruitgang! Een uitvinder te Parijs vervaardigt onder den naam van panclastiet eene springstof die nóg vernielender werkt dan dynamiet. Zij bestaat uit eene scheikundige verbinding van stikstof en zuurstof, vermengd hetzij met petroleumgeest, hetzij met zwalvelkoolstof. De graad der ontploffende kracht hangt af van het gebruik van een der laatstgenoemde bestanddeelen.
- Het oud gouden geld, waarvan wij in onzen jaargang 1882, op blz. 195, melding gemaakt hebben als gevonden in een huis van de Oude-Tempelstraat, te Parijs, is rond half Februari in de roepzaal van Drouot verkocht. Het geldstuk met den naam van Willem Beauregard, jaarteekening 1353, werd verkocht voor 1650 frank, dat van Willem III, aartsbisschop van Arles, 405 frank. De innerlijke waarde van elk dezer stukken, is slechts ongeveer 14 franken, maar de gevonden exemplaren zijn de eenige die men kent. Voor al de andere goudstukken werd ruim 35% boven de innerlijke waarde besteed.
- Camille Saint-Saëns heeft een nieuw zangspel laten opvoeren: Henri VIII. Het erlangde grooten bijval. De muziek van het stuk is voor 60,000 fr. het eigendom geworden van den muziekuitgever Durand, te Parijs.
- Eerstdaags zal een begin worden gemaakt met de oprichting op de Malesherbes-plaats, te Parijs, van het gedenkteeken van Alex. Dumas vader. De verschillende groepen en het eigenlijke beeld zijn het laatste werk van Gustaaf Doré.
- De oude bouwkunst in Frankrijk heeft een verlies geleden door het instorten van een der oude fraaie torens van Avranche (Manche). Dit eerwaardig middeleeuwsch overblijfsel sleepte in zijnen val drie huizen mede.
- De Belgische toonzetter A.M. Limnander is in de plaats van F. von Flotow benoemd tot lid van het instituut van Frankrijk.
- 7 Maart en volgende dagen werden in de roepzaal van Drouot vele merkwaardige oudheden verkocht, waartusschen de volgende opbrachten: een gekleurd Delftsch aardewerk klein kabinetstelletje, 1650 fr.; een Delftsch aardewerk figuurtje, voorstellende een koopman, 300 fr.; een ivoren met zilver opgelegde beker, versierd met voorstellingen uit de oude godenleer, 3500 fr.; eene kleine gekleurde Delftsche aarden schotel, 850 fr.; eene dito, 650 fr.; eene gouden doos, versierd met brandschilderwerk, 4500 fr.; een gedreven zilveren beker, 2800 fr.; een palmhouten kistje, 3900 fr.; een Italiaansch aardewerk kop en schotel, 380 fr.; een miniatuurvrouwenportretje, 1800 fr.; een dito mansportretje, 850 fr.; een dito, 1675 fr.; een gouden uurwerk, versierd met brandschildering, 1675 fr.; een uurwerk van bergkristal (cristal de roche), in goud gevat, 2600 fr.; een reukfleschje, 1275 fr.; een dito van gedreven goud, versierd met bloemen en kransen, 1600 fr.; een ivoren gebeeldhouwd mesje, met afbeeldingen van spelende