Sterfgevallen.
Geoffroy-François ROUX, zeeschilder, geboren te Marseille den 21n October 1811, is volgens een bericht van 3 Januari overleden.
Eugenia NIBOYET, de bekende Fransche socialistische schrijfster en ieveraarster voor de zoogenoemde ontvoogding der vrouwen, is volgens een bericht uit Parijs van 7 Januari overleden. 85 jaren oud.
Alexis-Michaël EENENS, luitenant-generaal bij het Belgisch leger, de schrijver van het bekende werk Les conspirations militaires de 1831, is den 9n Januari te Schaarbeeck overleden. Hij was den 29n Juni 1805 te Brussel geboren.
G. MEES Azn., oud-ondervoorzitter der rechtbank te Rotterdam, zijne geboortestad, is aldaar overleden den 11n Januari, bijna 81 jaren oud. Hij was een uitstekend geschied- en letterkundige. De koninklijke academie van België bekroonde zijn Verhaal van den opstand der Gentenaren tegen Karel V. Buiten zijn hooggewaardeerd Historisch atlas van Noord-Nederland van de xvie eeuw tot op heden (1582-1862), schreef hij eene verhandeling over L.H. van Montfoort als geschiedschrijver, een verhaal van het Rotterdamsche oproer in 1690 enz.
Joseph-Thomas-Hyacinth VRANCKEN, als geneeskundig schrijver (in de Fransche taal) niet minder gunstig gekend dan als geneesheer, is den 16n Januari te Antwerpen (waar hij in 1813 geboren werd) overleden. Bij zijne begrafenis, den 20n Januari, werd door dr. Willems eene treffende redevoering uitgesproken.
Willem GEEFS, de beroemde beeldhouwer des konings, is den 19n Januari overleden te Schaarbeek.
Mev. GEEFS geb. Fanny CORR, de beroemde kunstenares, is den 23n Januari overleden te Schaarbeeck.
Gustaaf DORÉ is den 23n Januari te Parijs overleden, 51 jaren oud. Hij was geboren te Straatsburg den 9n Januari 1833. Hij begon in 1848 zijne kunstenaarsloopbaan met het maken van teekeningen voor het Parijzer Journal pour rire. Als schilder gelukte hij niet. Maar een ieder weet, hoe meesterlijk een teekenaar hij was. Onder andere teekende hij de platen voor de prachtuitgaven van OEuvres de Rabelais (1854). de Legende van den wandelenden Jood en Balzacs Contes drôlatiques (1856), Montaigne's Essais (1857), de Contes de Perrault (1857), Dante's Hel (1861). Don Quichotte (1863), de Bijbel (1865), de Fables van Lafontaine (1867), Dante's Vagevuur en Paradijs (1868) en Tennysons Elaine (1868). Doré vormde zich zelve. E. Pannemaker heeft zeer veel voor hem in hout gestoken. Doré's lijkdienst had den 25n Januari plaats in de H.-Clotildekerk, te Parijs, onder een grooten toeloop. Den overledene, die officier was van het Legioen van Eer, werd krijgseer bewezen. Ter begraafplaats Père-Lachaise werden redevoeringen uitgesproken door de heeren Dalloz en A. Dumas zoon.
F. von FLOTOW is den 29n Januari overleden te Darmstadt, oud 71 jaren. Buiten zijne beroemde Martha, schreef hij nog de volgende minder bekende en minder geslaagde zangspelen: Pierrot et Colombine, La duchesse de Guise, Rob Roy, Le naufrage de la Meduse (aan dit stuk werkten mede Pilati en A. Grisar), Le Forestier, L'esclave de Camoëns, Alessandro Stradella, L'âme en peine, Zilda, L'ombre, Naïda, La fleur d'Haarlem enz.
Robert graaf GRUAU de la BARRE, bekend door de veelvuldige schriften die hij liet drukken en waarin hij de rechten deed gelden, welke in Holland gevestigde afstammelingen der Bourbons op den Franschen troon zouden bezitten, is den 29n Januari overleden te Veteringen (Breda), 84 jaren oud.
Jozef FRANCK, de zoo gunstig gekende kopergraveerder, geboren te Brussel den 25n Juni 1825, oud leerling van L. Calamatta, is den 31n Januari te St.-Joost-ten-Noode overleden. Zijne bijzonderste werken zijn: Paul en Virgenie, naar J. Van Lerius, De eerste broek, naar H. Kretzschmer, De Glycine, naar J. Portaels, De Kloosterling, naar A. Robert, O.-L.-Vrouw met de lelie, naar Luini, De Zangers, naar della Robia, St. Marten en Christus op den schoot zijner moeder, naar A. Van Dijck, De wieg des krijgsmans, naar Maclise, De gevangene, naar J.L. Gérome, De voltooiing der kruisafdoening, van E. Corr, naar P.P. Rubens, De Kruisafdoening, naar Quinten Matsys, de portretten van H. Conscience, Nolet de Brauwere van Steeland, enz., enz. Zijne plaat naar de Schoolparade van F. Verbas bleef onvoltooid.
M. BESCHERELLE de oudste, bewerker van het groot Fransch woordenboek dat zijnen naam draagt, is den 4n Februari te Parijs overleden, 81 jaar oud.