gemaakt. 't Is gegoten, ruw glas dat hiertoe wordt gebezigd. De opsluiting van het deksel geschiedt met eene soort van hard wordende en hard blijvende stopverf. Dr. Mayer prijst deze doodkisten aan als een middel om de begraafplaatsen geheel onschadelijk te maken voor de openbare gezondheid. De bewuste kisten hebben dit ongerief, dat zij buitengewoon zwaar zijn. Omtrent hunnen prijs vonden wij niets vermeld.
- De pater Jezuïet Dechevrens, bestuurder van de sterrewacht te Zi-Ka-Wei (Shangaï), en die zich door zijne weerkundige werken veel naam verworven heeft onder de varenslieden der Chineesche zeeën, is te Parijs aangekomen voor het aankoopen van weerkundige toestellen.
- Op de binnenplaats van het collège de France (St-Jacobstraatwaarts) is een door Bourgois gemaakt wit marmeren standbeeld opgericht ter eere van G. Budé (1467 + 1540), de eerste man zijner eeuw in de Grieksche en Latijnsche letterkunde, door Erasmus het ‘Wonder van Frankrijk’ genoemd.
Nancy. Men wil in deze stad een standbeeld oprichten voor Claude Gellée, geb. in 1600 te Chateau-de-Champagne in Lorreinen, overleden te Rome, 62 jaren oud.
Grenoble. Uit de muntverzameling, in het stedelijk museum, zijn 1911 stuks munten en gedenkpenningen ontvreemd, die aan goud en zilver eene waarde hebben van 20, 000 fr., doch waarvan de koopwaarde, om de zeldzaamheid van een groot aantal stukken, op 800,000 fr. begroot wordt. Er zijn 1500 zilveren en een 300 gouden stukken; de overige zijn bronzen, platina, ijzeren, tinnen en koperen. Van twee der ontvreemde gedenkpenningen is slechts een enkel exemplaar gekend. De eene draagt het volgende opschrift: Ten - Gedagtenisse - Van wylen - Zyn Hoog Edelheyd - den Heere Abraham Patras, gouverneur general - Van Nederlands India, geboren tot Grenoble, den 22 mey anno 1671. Overleden op Batavia, den 3 mey anno 1737. De andere, uit den Merovingischen tijd, voert een baardig aangezicht en een wapen, bevevens twee opschriften: Gracia Napolis en Flavinucs.
Londen. De Engelsche regeering heeft eene lijfrent van 150 pond sterl. geschonken aan miss Kelly die in 1799 als tooneelspeelster voor het eerst de planken betrad en in haren tijd beroemd was.
- In 1882 verschenen in Engeland 3978 nieuwe boeken en werden 1146 werken herdrukt.
- Hormuzd-Rassam heeft zijne voor rekening van het Britsch museum ondernomen uitgravingen in het dal van Euphraat en Tiger ten uitvoer gebracht en is dezer dagen met den buit naar Londen vertrokken. De verzameling bestaat uit bijna 12,000 oudheidkundige voorwerpen.
- De beeldhouwer Lawes had, eenigen tijd geleden, in het veelgelezen weekblad Vanity Fair laten drukken, dat de beeldhouwer Belt, die vroeger bij hem in dienst was geweest, de borstbeelden en standbeelden, die voor zijn werk doorgaan, niet zelf maakte en dat, onder andere, het gedenkteeken van lord Byron, hetwelk Belts naam draagt, uitgevoerd is door een Belgischen beeldhouwer met name Verhyden. Daarover proces; na 42 zittingen, werd Belt verzocht, in openbare zitting, een borstbeeld uit te voeren, gelijk aan een dat hij vroeger had gemaakt. Hieraan werd door hem voldaan en de rechter heeft dien ten gevolge Lawes veroordeeld om 5000 p. st. schadevergoeding aan Belt te betalen.
- In Bethnal-green (Londen) heeft de markies von Bute, in December, een deel van zijne beroemde schilderijen verzameling tentoongesteld. De voornaamste stukken zijn van de beste oud-Hollandsche en Vlaamsche meesters, als A. Cuyp, Jan Steen, D. Teniers, P. de Hooghe, A. Van Dyck. Onder andere is er van A. Cuyp een prachtig Landschap met rivier, van P. de Hooghe, De betwiste rekening, van D. Teniers, De kaartspelers enz.
- De veiling van de Beckford-boekerij, eigendom van den hertog van Hamilton, heeft 12 dagen geduurd en 53,800 pond sterl. opgebracht. Op den laatsten dag werden onder andere verkocht: Mocenico's La Guerra di Cambrai 395 p.s.; Molière's werken, 3 deelen (1739), 100 p.s.; Montaigne's Essais, 3 deel. (1659), 200 p.s.; Mornay de Plessis' handschrift van La vérité de la religion chrétienne (1851). 245 p.s. enz.
- Den hof-beeldhouwer Boehm is door koningin Victoria een marmeren borstbeeld besteld van den overleden aartsbisschop van Canterbury, dr. Tait.
- De hof-beeldhouwer Boehm vervaardigt een gedenkteeken van wijlen den deken van Windsor, dr. Wellesley, voor de St-Joriskapel, te Windsor.
Woolwich. 13 Januari is op de opene plaats van de krijgsschool een bronzen beeld van prins Lodewijk Napoleon, den zoon van den derden keizer, die in Zoeloeland als Engelsch vrijwilliger sneuvelde (zie 1880, blz. 42). ingehuldigd Het is gemaakt door graaf Gleichen, kostte 3900 pond sterl. en werd bekostigd door de officieren van Engelands leger.
Berlijn. Johann Strauss heeft 250,000 gl. beschikbaar gesteld voor de oprichting van een muziekgesticht, dat zijnen naam zal dragen.
- Door eene Duitsche firma te Kirn, is eene nieuwe soort van piano gemaakt, die den klank heeft van eene viool en bespeeld wordt als eene gewone piano, met toetsen welke kleine rollekens van hoorn, door een pedaal in eene draaiende beweging gehouden, in aanraking brengen met de snaren.
- De Pruisische regeering (zoo schrijft een dagblad) heeft den grooten schat van oude zilveren werken, welke het eigendom was van graaf Furstenberg, voor 500,000 mark gekocht.
Straatsburg. De bibliotheek der hoogeschool, die 300,000 boekdeelen bevatte, voordat zij verwoest werd, tijdens den Fransch-Duitschen oorlog, bezit er nu reeds meer dan 400,000.
Munchen. De internationale tentoonstelling, welke van 4 December 1883 tot 28 Februari 1884 in deze stad zal gehouden worden, omvat de volgende afdeelingen: 1. schoone kunsten, 2. nijverheidskunst, 3. huishoudelijke meubelen en gerieven, 4. kleedingstukken, 5. voortbrengselen van het mijn- en boschwezen, 6. handwerkstukken, 7. voedingmiddelen, 8. kinderwerken. Buitendien wil men aan de tentoonstelling eene uitstalling van schilder- en beeldhouwwerken toevoegen, die aan museums en ingezetenen in bruikleen zouden worden gevraagd.
- De beroemde kunstschilder Frans Defregger is door den koning van Beieren, door het verleenen van de Kroonorde, in den adelstand verheven.
Weenen. In deze stad is een zilveren gedenkpenning geslagen, ter gelegenheid van den 600sten verjaardag der regeering van het keizerlijk huis van Habsburg. Op de eene zijde leest men, onder eene toepasselijke voorstelling: ‘Rudolf van Habsburg stelde zijne zonen Aalbrecht en Rudolf tot heerschers over de Oostenrijksche erflanden. 27 Dec. 1282.’ Op de keerzijde is de tegenwoordige keizer Frans-Joseph afgebeeld in de kleeding van grootmeester van het Gulden Vlies, gezeten op eenen troon en omringd van kinderfiguurtjes als zinnebeelden van wetenschap, kunst, handel en nijverheid; op den achtergrond ontwaart men den toren van de St.-Stefanuskerk en het stadhuis; opschrift: ‘Aan den beroemden zoon van het huis der Habsburgers, stad Weenen; 27 December 1882.’
Budapest. Het nationaal museum heeft eene Avondschemering van Th. Verstraete en een ingezetene heeft C. Caps Daags voor het feest aangekocht.