Kroniek.
Antwerpen. 17 Januari heeft de gemeenteraad beslist, dat, ter herinnering van den 300en verjaardag van de zoogenoemde Camisade van Alençon of Fransche Furie (zie 1881, blz. 131 en 139) en ten aandenken van de slooping der Spaansche vestingen, uit de bewaard geblevene steenen van de voormalige Borgerhoutschepoort, op de Gemeenteplaats een gedenkteeken zal worden gesticht, waarvan de vorm eerlang zal vastgesteld worden.
- Emiel Wambach, de gunstig gekende steller van het oratorio: Mozes op den Nijl, woorden van wijlen E. Van Herendael, heeft zijn werk in het licht gegeven. Bij den Vlaamschen tekst is ook de Duitsche, door F. Muller, en de Fransche, door E. Van Dyck, onder de muziek gevoegd. Het op sterk en fijn papier fraai gedrukt boekdeel van 66 bladzijden verdient eene plaats in alle muziekbibliotheken en op iedere piano.
- De 3e aflevering, van jaargang 1882-1883. van het Album der Antwerpsche etsers is verschenen en bevat van: F. Cogen, Garnaalvisschers; K. Verlat, 's meesters eigen portret, eene oude plaat, vroeger bij F. Bizolier gedrukt en overwerkt in 1882; A. Elsen, Eenzaamheid, wat eentonig en op verschillende plaatsen te zwaar gebeten; F. Lamorinière, Hoeve te Eeckeren, prachtige ets; mev. A. Elsen, Klaprozen; W. Linnig vader, Rustende Zigeuners.
- De Conscience-Kring, die zijnen beroemden peter een heilwensch had overgeseind ter gelegenheid van de jaarwisseling, heeft het volgende tot weemoed stemmend antwoord ontvangen: ‘Brussel, 6 Januari 1883. Waarde heer (Jul. Van Laere, voorzitter), Ik ben zeer ziek sedert meer dan 6 maanden en meest altijd bedlegerig. Toen uw vriendelijk telegram ten mijnent toekwam, leed ik hevige pijnen, en was onbekwaam u te antwoorden. Nu ontbreekt mij nog de kracht om naar behooren u mijnen oprechten dank voor uwe goede herinnering te betuigen. Ik moet mij bepalen bij de verzekering dat ik ten uiterste gevoelig ben aan het bewijs uwer genegenheid tot mij, en verzoek u, in mijnen naam, aan uwe geëerde medeleden, mijne innige erkentenis uit te drukken. Hartelijke groet.
‘Conscience.’
- Nieuwsbladen melden, dat R. Mols' schilderijententoonstelling (zie blz. 11) ten bate van de wiegscholen 14,000 fr. heeft opgebracht (ruwe opbrengst). Dezelfde schilder heeft zijne verzameling schilderijen tentoongesteld te Parijs, in den Cercle Richelieu, ten behoeve van de menschen die aldaar van de overstroomingen hebben geleden. Maar de toelating om eene verloting in te richten, zooals te Antwerpen, werd hem door den minister van binnenlandsche zaken geweigerd.
- De Maatschappij der Antwerpsche Bouwmeesters looft twee prijzen uit (1ste: een zilver verguld eeremetaal en 250 fr., 2de: een bronzen eeremetaal, een diploma en 150 fr.) voor een ontwerp van Gemeentehuis, in den stijl der kunstherbloeiing, voor eene gemeente van 5000 zielen. Belgen en sedert 1 Januari 1883 in België wonende vreemdelingen, minder dan 30 jaren oud, kunnen mededingen. De ontwerpen op 23 Juli 1883, voor 5 ure 's namiddags, te bestelen bij den heer voorzitter Edm. Leclef, Kunstlei nr 152, te Antwerpen. Het omstandig programma der prijsvraag is verkrijgbaar bij den heer F. Hompus, secretaris der maatschappij, Zirkstraat nr 31, te Antwerpen.
- Het thans volledig verschenen Rubens-bulletijn voor 1882 bevat, onder andere bijdragen over Rubens: het fac-simile der te Keulen berustende akte van 26 April 1577, toegelicht door P. Génard; een brief van Marnix aan Rubens uit Geertruidenberg dd. 18 Mei 1577; eene verhandeling van M. Rooses over Rubens' Hemelvaart van Maria, in de Antwerpsche hoofdkerk (zie de Vlaamsche School van 1874, blz. 160 en 1875, blz. 179); over A. De Vries, door C. Ruelens; over eene schilderij door Rubens in 1633 gemaakt voor de Witte Zusters, te Leuven, door E. Van Even; eene beschrijving (met teekeningen op steen door C. T'Felt) van Rubens' juweelkoffertje, door Dehaisnes; over Rubens' schilderijen in de Oratoriokerk, te Rome, door A. Pinchart; over reizen in Frankrijk door C. Ruelens; over Rubens en B. Moretus en W. Panneels, door P. Génard; over het aan Rubens door Albertus en Isabella geschonken waschbekken met kan (waarbij twee op steen geteekende prenten door C. T'Felt), toebehoorende aan den heer K. baron de Borrekens te Antwerpen, door C. Ruelens.
- Bij den kunsthandelaar M. De Vries, korte-Nieuwstraat 2, is een zeer fraai in eikenhout gebeeldhouwd tabernakel te koop gesteld, afkomstig uit de sacristij der kapel van het vroeger bestaan hebbende godshuis van het Droogscheerdersambacht; het is in den stijl der kunstherbloeiing en zeer waarschijnlijk van de hand van den Antwerpschen beeldhouwer H.F. Verbruggen (zie 1880, blz. 199).
- Voor het huis van Plantijn werden aangekocht: mits 50 fr., eene gravuur uit de xvie eeuw, voorstellende de toegevrozen Schelde, waarop zich veel volk beweegt; mits 100 fr., een exemplaar van de in 1556 bij Plantijn gedrukte Ephémérides perpétuelles de l'air.