Buitenland.
Maastricht. De laatste hand wordt gelegd aan de herstelling, in haar oorspronkelijk gothischen stijl, van de voormalige Minderbroederskerk, die tot bewaarplaats van het oud archief der provincie en van de stadsbibliotheek bestemd is. Door het rijk is voor de herstelling eene toelage van 40,000 gl. verleend. (Zie onzen jaargg. 1879, blz. 196.)
's-Gravenhage. Tot nog toe wordt bij het stellen van wetgevende en andere stukken, die van het staatsbestuur uitgaan, de spelling van Siegenbeeck gevolgd. Eerst met ingang van 1883 zal de dusgenaamde nieuwe spelling (volgens De Vries en Te Winkel) gebezigd worden.
- In deze stad is eene nieuw voltooide schilderij van den Weener schilder Hans Makart tentoongesteld; zij is getiteld In den zomer en verbeeldt een tuinhuis met bad. De middenfiguur is eene schoone jonge vrouw op eene prachtige sofa uitgestrekt; zij heeft het bad verlaten; aan hare linkerzijde is een jong meisje, die men geheel op den rug ziet, gereed om in het bad te treden. Verder links, verlaat eene andere jonge vrouw, met een knaapje, het water; rechts zijn een drietal gekleede vrouwen in 't schaakspel verdiept, dat door drie andere vrouwen wordt gadegeslagen. Een blauw gordijn, rechts, verleent aan de voorstelling een eigenaardigen gloed.
- Het Dagblad van 's-Gravenhage van 7 November schrijft: ‘Een antiek, zeer klein zilver gedreven drinkbekertje, anno 1450 (aan zilverwaarde 40 gl.), werd in Friesland gekocht voor den prijs van 8000 gl. door een koopman in oudheden, die het later verkocht voor 12,000 gl. aan een Duitschen koopman. Dit feit bewijst op nieuw, dat antiek zilver eene zeer groote waarde heeft.’
Amsterdam. Voor het maken van een nieuw concertgebouw achter het in aanbouw zijnde rijksmuseum zijn ontwerpen gevraagd aan de bouwkundigen C. Muysken, A.L. Van Gendt, G.B. Salm, Th. Sanders en Th.G. Schill. Zij zullen beoordeeld worden door de heeren P.J.H. Cuypers, J. Gosschalk en J. Springer.
- 6 November vierde de dichter J.P. Hasebroeck zijn 70sten verjaardag.
- In het nieuw gebouwde rijksmuseum zullen, in onbrandbare zalen, alle kunstverzamelingen worden bijeengebracht, die tot dusver min of meer tijdelijk in minder geschikte gebouwen werden bewaard in de Trippenhuizen, Amsterdamsch gemeente-museum, museum A. Van der Hoop, het hedendaagsch museum in het Paviljoen Welgelegen te Haarlem, museum van Nederlandsche geschiedenis te 's-Hage, Prentenkabinet te Leiden, verzameling van het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap, het koninklijk kabinet van zeldzaamheden (behalve wat tot de beschrijving der volken behoort, hetwelk naar Leiden overgaat). Voorts zullen in het gebouw tentoonstellingen worden gehouden, onder andere in 1883 van verledene kunst.
- 7 November werden de schilderijen van het kabinet Raphael verkocht. Twee stukken van Duverger golden 770 en 795 gl., een Frère bracht op 5610 gl., Piot 4730 gl., 2 van D. Bles 1540 gl. en 770 gl., J.B. Madou 1210 gl., Ch. Rochussen 770 gl., W. Roelofs 1016 gl., mev. H. Ronner 748 gl., C. Springer 1936 gl., 2 van W. Verschuur 863 gl. en 814 gl., J. Weissenbruch 550 gl., een Grueb 687 gl., Guillemin 1100 gl., Innocent 935 gl., H. Koekkoek 1100 gl., J.B. Tom 660 gl.,
Haarlem. De vrouwelijke teekenschool van het museum van kunstnijverheid onder het bestuur van den heer E. von Saher, telt 30 leerlingen. De lessen hebben 2 maal 's weeks plaats en worden afgewisseld door voordrachten over stijl, in verband met geschiedenis en godenleer.
- Het Dagblad van Zuid-Holland en 's-Gravenhage van 26-27 November schrijft: ‘De Emerentia van F. Hals in het hofje van Berestein te Haarlem is verkocht en geleverd aan baron van Rothschild, te Frankfort, voor 100,000 gl.’ De waarschuwingen, die reeds van voor jaren werden vernomen, zooals men, onder andere, ook in de Vlaamsche School (namelijk in onzen jaargang 1879, blz. 132) kan nagaan, hebben dus niet mogen baten.
- Te Wageningen is den 8n November op de Israëlietische begraafplaats, op het graf van de dichteres mev. Estella Hijmans-Hertzveld, een fraai wit marmeren gedenkteeken onthuld, vervaardigd door den heer Van Diggelen, te 's-Gravenhage.
Luxemburg. In den prijskamp voor een ruiterstandbeeld van den koning groothertog Willem II is met eenparige stemmen het model bekroond, ingezonden door M.J.A. Mercié, uit Parijs. (Zie blz. 122.)
Parijs. Wat er van de geblakerde Tuileriën nog overblijft, gaat afgebroken worden onder de leiding van den bouwmeester Karel Garnier. Men wil de bruikbare deelen van gehouwen steen, friezen en andere bouwkunstige sieraden opbergen, om daarmede een klein gebouw te stichten, ter herinnering aan het paleis van Frankrijks voormalige vorsten.
- Bij de afbraak van het huis nr 26 in de Oude-Tempelstraat, te Parijs, waar in 1580 Frankrijks opperrentmeester, de maarschalk markgraaf van Effiat woonde, is in eene gemetselde holte, 5 meters beneden den grond, eene koperen kruik aangetroffen, die 7822 goudstukken bevatte van Johannes den Goede, keizer Karel V, Willem van Beauregard, Willem de la Garde, Raymond III, Jan van Brabant, Arnoldus van Orey, Johan van Napels, Lodewijk graaf van Provence enz. Aan goudgewicht hebben zij eene waarde van 108,000 fr. De twee werklieden, die bij de afbraak den schat vonden, ontvingen voor hun aandeel 54,000 fr. in hedendaagsch geld, wat zij liever verklaarden te hebben dan de hun aangebodene helft van het oude geld, ofschoon men hun had gezegd dat de ontgravene muntstukken meestal voor veel meer dan hunne gewogene waarde aan den man zouden te brengen zjjn.
- Vermaak van groote kinderen: den 14n October heeft een groepje kunstschilders te Parijs een maaltijd gegeven, waarop de spijzen in omgekeerde volgorde opgediend en verbruikt werden; er werd begonnen mee koffie en geëindigd met soep en al de schilders droegen blauwe kielen.