Het wapen van Antwerpen.
Het hierboven met schildhouders afgebeelde wapen werd in vorige eeuwen door de stad Antwerpen gevoerd, doch het was sedert een groot getal jaren, wat de schildhouders betreft, in onbruik gekomen.
Het stedelijk bestuur zich tot de hooge regeering gewend hebbende met het verzoek, om het aloude schild met wapenhouders weder in gebruik te mogen nemen, zoo is daarop door Z.M. den koning, bij besluit van 28 September 1881, instemmend beschikt, uit overweging ‘dat het is bewezen, door geloofwaardige stukken, dat de gemeente Antwerpen sedert onheuglijke tijden’ het bedoelde wapen met schildhouders heeft gevoerd, krachtens ‘vergunningsbrieven, die verloren of vernietigd zijn.’
Het koninklijk besluit geeft van het bedoelde wapen met schildhouders de volgende beschrijving:
‘Van keel met een kasteel met drie torens van zilver, open, verlicht, en gemetseld, in het hoofd, van twee opene handen, die rechts in band en die links in baar gesteld.
Het wapen hebbende voor schildhouders een wildeman en eene wilde vrouw in vleeschkleur, omgord en bekroond met veil en dragende twee knodsen, op de schouders geplaatst; de schildhouders ondersteund door sinopel.
Het schild zijnde omringd van eene kroon van zes rozen waarvan drie van zilver, en drie van keel, alles geknopt van goud, en gedekt met eene markgravenkroon.’
Zie over het gebruik der schildhouders de bijdrage Wapenkunde, in onzen jaargang 1879, blz. 167 en 1881, blz. 192; voor het gebruik van zegels 1881, blz. 164.