Sterfgevallen.
J.E. TEYSMANN, de wereldberoemde natuurkenner, oud-bestuurder van den plantentuin te Buitenzorg (Batavia), is aldaar den 22n Juni overleden, 74 jaren oud.
A. NUZET, hoofdopsteller van het dagblad l'Escant, te Antwerpen, geboren te Namen, den 7n Maart 1823, is overleden te Antwerpen, Leysstraat 2, op 14 Juli. Hij werd begraven te Austruweel.
Franciscus Xaverius Van der HOEVEN, provinciaal der paters Jezuïeten in België, geboren te St.-Joost-ten-Oode op 9 December 1833, is te Brussel overleden in zijn klooster der Koninklijkestraat den 16n Juli. De Acta sanctorum en een aantal andere geleerde werken werden onder zijn bestuur in het land gedrukt.
Johannes-Jacobus Van OOSTERZEE, sedert 1862 hoogleeraar in de godgeleerdheid aan de hoogeschool te Utrecht, is den 30n Juli overleden te Wiesbaden, waar hij zich tot herstel van zijne sedert lang ondermijnde gezondheid bevond. Hoewel sedert geruimen tijd lijdende aan eene suikerziekte, gepaard met hevige rhumatische aandoeningen, en daardoor zeer verzwakt, achtte men zijnen toestand toch niet levensgevaarlijk. Den 28n Juli werd de lijder nog op eene rustbank in de opene lucht gebracht, waar hij zich met een der badgasten ruim een uur over belangrijke zaken onderhield en den 29n 's morgens bestond het voornemen nog om te baden; de badmeester evenwel ontraadde dit, het noodig oordeelende den geneesheer te ontbieden. Deze kwam en achtte den toestand hoogst ernstig. Kort daarna volgde eene zware benauwdheid en bleef de lijder bewusteloos tot het oogenblik waarop hij stierf. Van Oosterzee werd den 1n April 1817 te Rotterdam geboren. Zijn dood is voor de wetenschap en de letterkunde een groot verlies. In beide muntte hij uit op eene bij zijne tijdgenooten schier ongeëvenaarde wijze, terwijl hij bovendien eene schier onweerstaanbare welsprekendheid bezat. Hij liet, buiten een aantal zeer merkwaardige preekbundels, verscheidene werken verschijnen, die zoowel om hunnen inhoud als door hunnen vorm zeer belangrijk mogen worden genoemd, onder andere zijn Leven van Jezus, zijne Christologie, zijne Christelijke Dogmatiek, zijne Bijbelsche theologie van het Nieuw Verbond, zijne Voor kerk en theologie, zijne Bladen uit de reisportefeuille enz. Hij schreef ook goede verzen. Ettelijke zijner werken werden in verscheidene vreemde talen overgezet. Hij was ridder der orde van den Nederlandschen Leeuw, en van de orde der Poolster van Zweden, commandeur van
de Eikenkroon en van de Kroonorde van Pruisen. Den 3n Augustus, ten 1 uur, werd het stoffelijk overschot van den uitstekenden man te Utrecht plechtig ter aarde besteld. Naar men uit Utrecht verzekert, bevindt zich onder de nagelatene schriften van den hoogleeraar Van Oosterzee ook zijne door hem zelf opgestelde levensbeschrijving, die door de uitgevers Kemink en zoon nog dit jaar zou worden uitgegeven. Het gedicht, In Memoriam, door den heer Ten Kate bij Van Oosterzee's lijkbaar uitgesproken, is bij den uitgever D.B. Centen, te Amsterdam, in druk verschenen. Het is een zeer schoon vers, dat met de volgende woorden besluit:
En nu - uw assche slape in vrede!
Het edelst wat gij achterliet
Is dit verganklijk hulsel niet:
Uw woord, uw geest, naamt gij niet mede,
Uw arbeid blijft ons vruchten biên.
Wees dies gezegend van ons allen!
Ons Welkomstfeest is niet vervallen:
't Is maar verdaagd.... Tot wederzien!
Er is van hem een werk onder de pers getiteld: Wijsbegeerte van den godsdienst, zijnde eene schets der lessen, die hij zich had voorgesteld over dit leervak aan de Utrechtsche hoogeschool te houden.
Van de VELDE, luitenant in het Belgisch leger, die in Januari naar Afrika's binnenlanden was getogen om er werkzaam te zijn in den dienst van de Belgische uitzending ter beschaving van dit werelddeel, is in de Congostreek overleden, nauwelijks 27 jaren oud. Een zijner broeders bevindt zich insgelijks in Afrika. Het sterfbericht werd in de laatste helft van Juli ontvangen.
Alexander DESGOFFE, kunstschilder, geb. te Parijs den 2n Maart 1825, is aldaar overleden in de eerste dagen van Augustus jl.
Joanny RAVE, historieschilder, geboren te Lyon den 25n Februari 1825, leeraar aan de stedelijke kunstschool te Marseille, is aldaar overleden omtrent 10 Augustus.
Helena van LIER geb. de JONG, echtgenoote van den Amsterdamschen tooneelbestuurder A. Van Lier en in haren tijd eene tooneelspeelster van groote bekwaamheid, doch thans reeds sedert vele jaren rustende, is den 10n Augustus overleden.
SERAZER, de bekende reiziger, die, vóór Stanley, maar te vergeefs, nasporingen naar Livingstone's verblijf gedaan heeft, is volgens een bericht uit Parijs van 11 Augustus, aldaar overleden. Bij het openen van een repetitie-horloge, sprong iets in het raderwerk en ontving Serazer een wondje aan een der duimen. Hij, die de pijlen der wilden getrotseerd had, lette op die luttele verwonding niet, die al spoedig den arm zoo deed opzwellen, dat hij moest afgezet worden, wat evenwel het koud vuur niet stuitte, waarop de dood weldra volgde.