Kroniek.
Brussel. Aangekondigd om in den loop van December te Verschijnen bij de we J.H. De hoe en zoon, Groot-Eilandstraat, 6, Willem Sanger, tafereelen uit het leven eens dichters, door Leonard Buyst. Dit gedicht, waarvan Hendrik Conscience welwillend de opdracht heeft gelieven te aanvaarden, beschrijft in eene reeks zangen het lijden en strijden, hopen en minnen eens jongen dichters. Wij twijfelen niet of Willem Sanger zal even gunstig onthaald worden als des schrijvers eersteling: Lijdensbeelden, verschenen in 1879. Het werk, goed verzorgd en op zwaar papier gedrukt, zal 136 blz. beslaan, en den inschrijvers worden afgeleverd ten prijze van fr. 1,25, buiten inschrijving fr. 1.50.
- De winkel van eenen kunsthandelaar der hoofdstad werd sedert eenige weken veel bezocht door een Engelschen heer, die nu en dan eenige zeldzaamheden kocht en zich zeer ervaren betoonde in de kennis der oude kunst. Zaterdag 9 September bevond de Engelschman zich weer in den winkel van den kunsthandelaar, toen een welgekleed man met eene oude schilderij binnenkwam die hij aanbood voor 4000 fr. te verkoopen, ondanks de veel grootere waarde van het stuk, daar hij dringend om geld verlegen was. Hij zou een uur later naar het antwoord van den kunsthandelaar komen vernemen, bij wien hij ondertusschen de schilderij ter bezichtiging achterliet. Toen de man weg was, raadpleegde de kunsthandelaar den Engelschman, dien hij de schilderij voorzette. De kalant vroeg een vergrootglas en onderzocht het schilderstuk, wel een half uur lang, zonder een woord te spreken. Eindelijk opende hij den mond en dit wel om te verklaren, dat hij voor 5000 fr. het stuk dadelijk wilde koopen. Bijna op hetzelfde oogenblik komt de eigenaar van de schilderij om te vernemen wat het antwoord van den kunsthandelaar was. Deze gaat met hem op zij en krijgt het schilderstuk voor 3800 fr., die hij terstond aftelt. Toen dit gedaan en de verkooper weg was, komt de kunsthandelaar met den Engelschman overeen, dat hij hem het stuk voor 5000 fr. zal overlaten. De Engelschman betaalt 500 fr. op afkorting en verzoekt, dat de schilderij zou gebracht worden in zijn logement, waar hij het overige van den koopprijs zal voldoen. Twee uren later biedt de kunsthandelaar zelf zich met de schilderij in het logement aan en krijgt er voor antwoord op zijne navraag, dat de Engelsche heer sedert 8 dagen naar Engeland teruggekeerd is. Wat de schilderij betreft, zij is een prulstuk.
- De prijsvraag, uitgeschreven door de afdeeling beeldende kunsten der academie van België, voor de beste sterk waterplaat, sedert 1880 in België gemaakt, was beantwoord geworden door de inzending van vier platen: nr 1, naar eene schilderij van L. Dansaert, nr 2, naar de schilderij van Jordaens uit het rijksmuseum, De sater en de boer, nr 3, naar een landschap getiteld Nabij Brussel, nr 4, naar een winterlandschap. De prijs (600 fr.) werd toegewezen aan A. Danse, leeraar bij de academie van Bergen, voor de sterkwaterplaat vermeld onder nr 2. (Zie onzen jaargg. 1878, blz. 207.)
- Een koninklijk besluit van 26 Augustus laat toe, dat in het buitenland gedrukte tooneelwerken van Belgische schrijvers deelnemen aan de prijskampen van Vlaamsche tooneelletterkunde, ingesteld bij koninklijk besluit van 10 Juli 1858.
- De prijs van Rome voor de toonzetting is toegewezen aan S. Dupuis, van Luik, die voor den derden keer aan den prijskamp deelnam. L. Dubois, van Brussel, werd den 2den prijs toegewezen. (Zie onze blz. 113.)