dende toespraak hield, waarna nog het woord gevoerd werd door de heeren Jos. Delin, namens de afdeeling beeldende kunsten van het Verbond voor kunsten, letteren en wetenschappen, en A. Goemaere, namens de leeraren der Antwerpsche academie.
- De heer F. Van Steenweghen, leeraar bij het atheneum, heeft in de Spaansche taal een werk geschreven onder den titel: Recuerdos de los Flandes (herinneringen uit Vlaanderen). Het boek schijnt in Spanje goed onthaald te zijn. De schrijver ontving het ridderkruis der Spaansche orde van Karel III.
- Hendrik Schaefels, werkt aan een groot geschiedkundig tafereel: De dood van Nelson. Hij maakt buitendien eene koperetsing van een gedeelte van zijnen Slag van Trafalgar.
- Karel Ooms voltooit een levensgroot portret ten voeten uit van ridder Karel de Bosschaert en heeft verscheidene stukken onder handen waaronder een Jongen met een hond, Juffrouwen in eenen tuin, allen portretten die hij meesterlijk als tafereelen bewerkt.
Turnhout. De drukker-uitgever Splichal-Roosen kondigt eene goedkoope volksuitgaaf der volledige werken van dr. J. Renier Snieders aan. Hij denkt het lezend publiek van Noorden Zuid-Nederland eene blijde tijding aan te brengen, daar dr. J. Renier Snieders een der Vlaamsche schrijvers is, die op het gebied onzer letterkunde eene uitstekende plaats bekleedt. In Noord- en Zuid-Nederland hebben zijne werken steeds een geestdriftig onthaal genoten en zooveel bijval gevonden, dat de meeste zijner boeken sedert jaren teenemaal zijn uitverkocht. Een aantal werken van dr. J. Renier Snieders kan men zich in den boekhandel nergens meer aanschaffen, wat voor gevolg heeft dat er voor sommige, zooals: Het kind met den helm, Amanda, De Meesterknecht en andere, dikwijls hooge prijzen worden besteed. Onlangs hoorde de uitgever voor een enkel dier exemplaren het tiendubbel bieden van het bedrag, dat het werk bij zijne verschijning had gekost en voor dien prijs kon zijn vriend dat werk niet in bezit krijgen. Dit geval bracht hem op het denkbeeld bij den gevierden schrijver pogingen aan te wenden om hem over te halen al zijne werken te laten herdrukken, ten einde dezelve in eene goedkoope volksuitgaaf het lezend publiek aan te bieden. Zijn dringend verzoek werd niet van de hand gewezen, en thans heeft hij het genoegen de verschijning aan te kondigen niet alleen van de werken die tot hiertoe in boekdeel verschenen, maar ook van de menigvuldige novellen van dr. Snieders, welke in tijdschriften verschenen en grootendeels verloren zijn geraakt. Terwijl de Vlaamsche lezers te vergeefs rondzoeken naar de meeste werken van den volksgeliefden schrijver, de leeslust, door het stichten van volksbibliotheken meer dan ooit aangroeit en de Vlaamsche letteren van dag tot dag meer beoefenaars en bewonderaars bekomen, wordt het gemis aan Snieders' volledige werken eene leemte voor de jeugdige taalbroeders, die
eene boekenverzameling willen vormen. Bij een voldoende getal inteekenaren zullen dus de volgende werken en novellen opnieuw gedrukt worden: Het kind met den helm; De hut van Wartje Nulph; De Meesterknecht; Amanda (2 deelen); De Gouden Willem; Het Paradijs; Op de Pijnbank (2 deelen); Dorpsverhalen; De Lelie van het gehucht; Doctor Marcus; Op de grenzen; Het wonder van St. Hubert; De wraakroepende zonde; Narda; Mentor (2 deelen); Volksgeneeskunde; De Geuzen in de Kempen (2 deelen); De Goochelaar (2 deelen); De Scheerslijper (2 deelen); Bij de boeren; Goed geborgen; De schuimloopers; O, gij dwarskop; Die wijsneus; Anastasia; Paula; Brecht Bakels; De vinger Gods; De lijfrent; Lia; enz., enz., enz. De volledige werken zullen bestaan uit 25-30 schoone boekdeelen in Engelsch formaat, op goed papier met schoone, duidelijke letter gedrukt. Elk deel zal gemiddeld 140 tot 200 en meer bladzijden bevatten en den inschrijvers worden afgeleverd voor den geringen prijs van fr. 1.50 per deel. Het kind met den helm gaat eerst op de pers.
Brussel. Verschenen bij L. Verrijcken, Stoofstraat 39: Levensschetsen van hedendaagsche kunstbeoefenaren door Lodewijk Van Peteghem, prijs: fr. 0,50, bevattende levensberichten van E.N. De Terre, landschapschilder (zie onzen jaargg. 1870, blz. 27); Jacobus Berlant, landschapschilder en tooneelschrijver; Jan Van Acker, miniatuurschilder 1794 + 1863; Jacobus Van den Daele, graveerder op steen 1814 + 1862; Leopold Flameng (zie 1864, blz. 97); Benedictus Van de Spiegle, sieraadschilder 1812 + 1865. Het werk is opgeluisterd met eene door den heer L. Van Peteghem met krijt op steen geteekende prent naar de schets eener versierde kolom uit het bosch van Geeraardsbergen van B. Van de Spiegle.
- 1 Mei had te Brussel in het Nieuw hof van Brussel, onder voorzitterschap van den heer notaris Eug. Stroobant (die in 1856 deel uitmaakte van de commissie der Vlaamsche grieven: zie onzen jaarg. 1862, bladz. 108), de vergadering plaats van afgevaardigden van Vlaamsche maatschappijen en andere vereerders van Hendrik Conscience; er waren ruim 200 personen aanwezig. Volgens ter zitting gedane mededeeling, zou er plan bestaan om het feest nog dit jaar te laten plaats hebben en dus niet ter gelegenheid van des schrijvers 70sten verjaardag, zooals wij op blz. 53 drukten. Door D. Van Spilbeeck werd voorgesteld, eene openbare inschrijving te openen om Conscience in Antwerpen een marmeren of bronzen standbeeld op te richten, zooals men in Denemarken deed voor H.C. Andersen, toen deze gemoedelijke schrijver zijn 70ste levensjaar had bereikt (zie daarover onzen jaargang 1875, blz. 56 en 91). Er is desaangaande geene beslissing genomen. Er werd besloten: 1. dat het feest buiten alle staatkunde zal blijven; 2. dat geene geldelijke tegemoetkomingen van openbare bestuurdiensten zullen gevraagd worden; 3. dat het feest enkel Vlaamsch zal zijn; 4. dat de regelingscommissie zal bestaan uit 30 te Brussel en in de voorsteden verblijvende leden, waaraan ieder arrondissement uit de Vlaamsche provinciën twee afgevaardigden zal toevoegen, terwijl bij alle te doene keuzen van personen zorg zal worden gedragen dat in de regelingscommissie de schaal niet overhelt ten gunste van eene der twee openbare staatspartijen.
- Bij koninklijke besluiten van 4 Mei zijn de volgende kunstbeoefenaren benoemd of bevorderd in de Leopoldsorde: grootlint: L. Gallait; grootofficier: A. Balat, N. De Keyser, W. Geefs, E. Simonis en A. Stevens; commandeur: J.H.L. De Haas, F. Pauwels, J. Portaels, L. Robbe, J. Robie, J.B. Van Moer, K. Verlat, E. Wiener; officier: H. Bource, A.F. Boure, L. De Curte, ridder A. De Knyff, C. Dell' Acqua, V. Fassin, V. Lagye, M. Nissen, J. Schubert, E. Smits, J. Stallaert, A.J. Verwee, E. Wauters, T.J. Canneel en F. Van der Haegen, secretaris der maatschappij van schoone kunsten te Gent; ridder: E. Agneessens, L. Artan, T. Baron, P. Beaufaux, A. Bouvier, mej. E. Beernaert, mev. Henrotin geb. M. Collart. C. Cap, G. De Groot, Th. De Heuvel, E.J. De Pratere, J. Gérard, A. Hennebicq, J. Heymans, F. Huygens, L. Mignon, A. Serrure, L. Tijdgadt. J. Van Beers, J. Van Biesbroeck, C. Van Camp, P. Van der Ouderaa, P. Van Havermaet, J. Van Ysendyck, F. Verhas, I. Verheyden, T. Vincotte, L. Bonnat, W.A. Bonguereau, E. Breton, B. Constant, F. Cormon, P. Oyens, Van Thoren, Drion, L. Legendre, Tasson.
- De leerlingen van het muziekconservatorium hebben hun gewezen leeraar van voordracht J. Quélus zijn borstbeeld aangeboden uitgevoerd door Van den Kerchove. J. Quélus, alias J. Crogniez, in Franrijk geboren, bewoont België sinds 30 jaren.