groeven en slecht gevulde gaten, die de kanonballen bij vroegere belegeringen hebben geslagen. Het gemeentebestuur heeft beslist hem te doen afbreken, omdat de plek, waarop hij staat, als bouwgrond gaat verkocht worden. Die beslissing strekt Roermond waarlijk niet tot eer.
Breda. Aan den voet van den grooten toren, waar het gemeentebestuur het goed gedacht gehad heeft een aantal huizen te doen afbreken, gaat een ijzeren hekwerk worden geplaatst, in den stijl van het gebouw.
- Te Oijen zijn in den polder vele versteende beenderen gevonden, sommige van verbazende grootte, onder andere een achterbeen van eenen mammoeth of een ander groot dier van vóór den zondvloed, bijna tweemaal zoo groot als dat van een paard en verbazend dik.
Amsterdam. Het vertrek van de Willem Barentsz naar de IJszee had plaats op 3 Juni. Aan het hoofd van den tocht staan twee bekwame officieren van de Nederlandsche zeemacht, de luitenants ter zee 1ste klasse H. Van Broekhuijsen en A.F.J. Fraekers. De reis wordt mede gemaakt door den gunstig gekenden kunstschilder Louis Apol. (Er wordt verzekerd, dat Apol aangenomen heeft om, mits 100,000 fr., als hij zal teruggekeerd zijn, voor het Amsterdamsch panorama 114 meters tafereelen van 15 meters hoogte te schilderen, voorstellende gezichten uit de Noordpoolstreken.)
Rotterdam. De Nieuwe Rotterdamsche Courant schrijft: ‘Onlangs is de rijke verzameling oude drinkglazen en drinkgereedschappen van het Nederlandsch museum onderzocht door een Belgisch geleerde, aan wien de Belgische regeering heeft opgedragen eene geschiedenis der glasfabricatie in de Nederlanden samen te stellen.’
- In deze stad gaat een groot panorama opgericht worden, waarvan de schildering opgedragen is aan Volkhart en Eckenbrecher, die het panorama te Dusseldorp schilderden. Het onderwerp van de schildering zal ontleend worden aan de vaderlandsche geschiedenis.
- De heer R.C. Keun, Nederlandsch consul-generaal te Bender-Bushir, heeft aan de Nederlandsche regeering eene merkwaardige steenen lijkkist, gevuld met beenderen, toegezonden, die door hem gevonden is in eene begraafplaats, welke ongeveer 2000 jaren oud is en afkomstig van een het vuur aanbiddend volk. De begraafplaats ligt op de plek waar de oude stad Richer eenmaal stond. De lijkkist meet ongeveer 0m50 en 0m60 in het vierkant en 0m30 in de hoogte.
Groningen. Door toedoen van F.J. Van Slooten, te Dokkum, is het Friesch kabinet van oudheden verrijkt met eene fraaie vierkante tafel, met schilderwerk van Busch en het jaartal 1697, op gebeeldhouwd voetstuk, waarop het wapen van Sloten.
Utrecht. De groote gehoorzaal der hoogeschool is thans volmaakt in den geest van den ojivalen stijl in orde gebracht: vierkant hoog spreekgestoelte, een lager daarvoren, banken voor hoogleeraren en voor hoorders, verhevenheid voor het orkest, alles in eikenhout en gebeeldhouwd; de gewelfribben, door slanke kolommen gedragen, met fraaie sieraadkapiteelen, rustende op eigenaardige consolen, alles veelkleurig versierd, verder de op den wand geschilderde tapijten, de wapenschilden der edelen en de met de wapens der zeven provinciën versierde glasvensters, vormen met de oude meubelen een uitnemend geheel dat tot eer verstrekt aan den bouwkundige P.J.H. Cuijpers, J.A. Van Straaten, aannemer, Friedrich Florack, sieraadschilder en T. Nicolas, glasschilder te Roermond.
Amersfoort. In deze stad, vlak naast het stadhuis, wordt een openbaar museum geopend.
Parijs. In eene tentoonstelling in de Laffittestraat 16, bevinden zich twee tafereelen van Charles Louis Muller die grooten bijval hebben, te weten: Het feest van de godin der Rede in de O.-L.-Vrouwekerk te Parijs in 1793 en Barrabas.
- Te Ville d'Avray, nabij St.-Cloud, is een gedenkteeken opgericht ter eere van den landschapschilder J.B.C. Corot, overleden in 1875. (Zie de Vlaamsche School van dat jaar, blz. 48.) Het gedenkteeken staat naast het huis van den schilder; het heeft de gedaante van eene antieke stella en prijkt met Corots portret in medaillon.
- Eene maatschappij, wier leden jaarlijks ten minste 10 fr. betalen, wil te Parijs, onder den naam van Kunstenaarsweezenhuis (orphelinat des arts), een opvoedingsgesticht openen (er is daartoe reeds een huis met grooten hof gehuurd) voor behoeftige jeugdige dochters, wettige of onwettige, van tooneelisten, muzikanten, schilders en letterkundigen.
Londen. Er wordt thans in Engeland jaarlijks voor eene waarde van 6 millioen ponden sterling (ruim 152 millioen frank) kant gemaakt; de helft daarvan blijft in het land, de wederhelft wordt uitgevoerd. Er zijn 100 scholen voor kantwerksters, waarvan in Devonshire alleen meer dan 60. In Ierland dagteekenen deze scholen van den grooten hongersnood van 1846.
- In deze stad is van de pers gekomen het eerste deel van A Bibliography of Printing, met aanteekeningen en platen, verzameld door E.C. Bigmore en C.W.H. Wyman. De titels en zooveel mogelijk de korte beschrijving van alle werken over boekdrukkunst, in alle tijden en in alle landen en talen uitgegeven, verschijnen in de Bibliography, waarvoor bijdragen werden geleverd door verscheidene Duitsche en Amerikaansche boekenkenners, benevens door den heer Fred. Muller, te Amsterdam. Zij zal twee deelen beslaan en volledig ongeveer 125 fr. kosten. (Wij vestigen op dit belangrijk werk, dat in geene algemeene boekerij ontbreken mag, de aandacht der bewaarders van openbare bibliotheken in België.)
- G. De Giovanni, een te Londen wonend Italiaansch kunstenaar, heeft in half verheven beeldhouwwerk eene voorstelling van De jeugd van Bacchus gebeiteld op eenen beker van Engelsch kristal. Hij heeft er 7 jaren op gearbeid en vraagt er 130,000 fr. voor. (In de Grieksche en Romeinsche oudheid behoorde beeldhouwwerk in kristal niet tot de zeldzaamheden; in onzen tijd wel; de oude manier van bewerking is zelfs niet meer gekend. Tot de beroemde bewaard geblevene voorwerpen in gebeeldhouwd kristal behoort de vaas Barberini-Portland in het Britsch museum.)
- Het groote Londensche dagblad The Times maakt van den telefoon gebruik tot een sneller in druk brengen van hetgeen in het parlement gesproken is. De aanteekeningen van den snelschrijver worden door hem of door een ander persoon in eene kamer naast de snelschrijvers-gaanderij door den telefoon aan den zetter voorgezegd, die met zijn verbeterd zet-werktuig in staat is, als de kopij hem voorgezegd wordt, 200 regels per uur te zetten.
- Het Rotterdamsch tooneelgezelschap, onder bestuur van de heeren Le Gras, Van Zuylen en Haspels, begon den 7n Juni de reeks Nederlandsch tooneelvertooningen te Londen, waarvan wij gewaagden op blz. 34. Een groot getal, in Londen verblijvende Hollanders en Vlamingen, woonde de voorstellingen bij; ook van de zijde van het Engelsch publiek was de opkomst vrij talrijk. De Londensche drukpers spreekt met grooten lof van de moeielijke onderneming, terwijl zij tevens in de vleiendste bewoordingen het spel prijst van de tooneelisten Rosier Faassen, Van Zuylen, Spoor, Haspels, Van Nieuwland en de dames Van Offel-Kley, Rijk en Catharina Beersmans. Van deze laatste verklaren Londensche bladen dat zij is one of the most finished actresses welke het tooneel in Engeland be-