Buitenland.
Amsterdam. Het noordpoolschip Willem Barentsz wordt uitgerust voor een derden tocht naar IJsland, die waarschijnlijk zal aanvangen in de maand Mei, onder het bevel van den gezagvoerder Broeckhuijzen. (Zie, in verband hiermede, onzen jaargang 1879, blz. 160.)
- Den 20n April wordt in deze stad verkocht de verzameling schilderijen van den heer Joseph Cahen, onder welke verscheidene van goede meesters, uit vroeger en later tijd. Het belangrijkste doek is eene kerk van Emanuel de Witte, rijk gestoffeerd en prachtig verlicht, afkomstig uit de verzameling van Vegelin van Claerbergen. Verder een kaarslicht van G. Dou, evenals een meisjesportret van G. Netscher, afkomstig uit de verzameling Roëll-Hodshon. Hondecoeter. J. Ruysdael, D. Teniers, A. Storck, Dionys Verburgh, M. Mierevelt zijn er ook vertegenwoordigd. Van de hedendaagsche schilderkunst vindt men er een gezicht op de Middellandsche Zee door Oswald Achenbach, twee stukken van David Bles, eene reis van Heemskerk van Beest, twee tafereelen van Herman F.C. Ten Kate, de Werkplaats van Rembrandt, door Hendrik Leys, verscheidene werken van A. Schelfhout, J.B. Tom, Springer, Verschuur, Verboeckhoven enz. Ook eenige oudheden worden verkocht, waaronder een zilveren, fraai bewerkte beker Vidrecomme (Wiederkomme), waarmede men in vroeger tijd den scheidenden gast tot spoedigen terugkeer noodde.
- In Amsterdam wordt op 19 en 20 April in veiling gebracht de verzameling tafereelen van oude meesters toebehoord hebbende aan wijlen den heer C.G.J. Copes van Hasselt en zijne gade te Haarlem. Hierin komt voor het beroemde stuk van Frans Hals, Leve de trou, voorstellende Jonkheer Ramp en zijn lief. Oude meubelen, porselein enz. zullen insgelijks onder den hamer van de heeren C.F. Roos gebracht worden.
- Op 27 en 28 April heeft plaats onder het bestuur der heeren Van Pappelendam en Schouten de veiling der verzameling tafereelen van hedendaagsche meesters van wijlen ridder H.D. Hooft van Woudenberg van Gerestein.
's-Hertogenbosch. De Nederlandsche Kunstbode behelst een artikel van den heer J, C.A. Hezenmans over de schilderijen van Peter Joseph Verhaghen (zie 1877, blz. 23) in de Kruiskerk te 's-Hertogenbosch. Deze schilderijen, zegt de schrijver, werden door den verdienstelijken schilder in het laatste vierendeel der vorige eeuw geschilderd voor de abdij van Averbode, daar weggeborgen bij het binnendringen der Fransche legers en in 1829 voor den bespottelijk lagen prijs van 1300 gl. door het bestuur der Kruiskerk gekocht.
Utrecht. Er is eene prijsvraag uitgeschreven voor een ontwerp van standbeeld van graaf Jan van Nassau, deze zoodanig voorgesteld dat het stichten der Unie vóór 300 jaren daardoor herinnerd wordt. Het beeld, minstens 3 meters hoog, moet van brons gegoten worden en de uitvoering mag niet meer kosten dan 30,000 gl. Er is een prijs van 300 en een van 250 gl. uitgeloofd. Alleen Hollanders en in Holland wonende vreemdelingen mogen mededingen.
St.-Petersburg. Professor Grote gaat de brieven van Grimm aan Katharina II uitgeven; reeds zagen de brieven der keizerin aan Grimm het licht.
- Het volgende is ontleend aan het programma der feesten, die in deze stad zullen plaats hebben ter gelegenheid van het 25. jarig regeeringsjubileum van keizer Alexander (zie onzen jaargang 1879, blz. 162): aanbieding aan den keizer van een album met 25 waterverfschilderingen, voorstellende de voornaamste daden van des vorsten regeering; uitdeeling aan het volk van 20,000 exemplaren der beknopte geschiedenis van dit tijdperk; volksfeesten onder medewerking van alle leerlingen der lagere scholen; stichting van 12 nieuwe volksscholen; stichting van een fonds van 10,000 roebels jaarlijks, tot het onderwijzen van ambachten aan behoeftige kinderen van Petersburg; uitloving van eenen prijs van 5000 roebels voor de beste geschiedenis der stad Petersburg van 1703 tot 1880.
Warschau. In de H. Kruiskerk is een marmeren borstbeeld geplaatst van den uitstekenden toonzetter Chopin, den 1n Maart 1810 in Polen geboren, den 15n October 1849 te Parijs overleden. Zijn hart, opgesloten in glas, is in voornoemde kerk ingemetst, op de plaats waar het gedenkteeken staat, achter eene plaat met het volgende opschrift: ‘Hier rust het hart van Frederik Szopen.’ Het is aldus dat zijn naam oorspronkelijk luidt. Het borstbeeld is gemaakt door Leonard Marconie van Warschau.