- Op eene schilderijenverkooping bij C. Pillet werd een landelijk tafereel van Lancret, Ronde champêtre, 83,780 en de Waarzegster van denzelfden schilder 15,000 fr. betaald.
- In het Instituut is geplaatst een borstbeeld van O. Barrot.
Lyon. De uitvoer van zijden stoffen uit Frankrijk neemt voortdurend af, iets wat hoofdzakelijk toe te schrijren is aan de verandering der mode. Vóór den Fransch-Duitschen oorlog bedroeg de uitvoer ongeveer 450 millioen fr. jaarlijks: in 1871, 484 millioen fr.; in 1872, 482 millioen fr.; in 1873, 435 millioen fr.; in 1874, 477 millioen fr.; in 1875, 414 millioen fr.; in 1876, 375 millioen fr.; in 1877, 295 millioen fr.; in 1878, 257 millioen fr.; in 1879, 237 millioen fr.
Londen. Van Tennyson zijn 45 liederen verschenen, op muziek gezet door Joachim, Raff, Liszt, Saint-Saëns, Gounod, Massenet en anderen. (Dichter E. Hiel gaf eene Nederlandsche vertalingen van Tennyssons Dora in de Vlaamsche School van 1873, blz. 1.)
- Een Latijnsche brief van Spinoza, tot heden niet gedrukt, zal met de oude Engelsche vertaling van Colerus' levensschets van Spinoza gevoegd worden bij Pollocks Spinoza, his Life and Philosophy, thans ter perse.
- De voortbrengst van ruw ijzer in geheel Engeland was in 1879 6,200,000 ton of 550,000 ton minder dan het gunstigste der 7 voorafgaande jaren (1872). Het binnenlandsch verbruik bedroeg in 1879 3,309,567 ton. De uitvoer bedroeg 2,879,884 ton, wat meer is dan een der 5 voorafgaande jaren, doch minder dan in 1871, 1872 en 1873.
- Te Wells is in eene oude eikenhouten pers, in het armhuis, een duizendtal bescheiden gevonden, sommige van de xiiie eeuw, verscheidene met ongeschondene zegels.
Berlijn. Het Mârkische museum is verrijkt met een stuk zeilsteen (barnsteen) van bijna 6 pond zwaarte, dicht bij de Neumark op eene bezitting van prins Karl gevonden. Grooter stuk werd in vele jaren niet aangetroffen.
- Professor Virchow heeft in het Berlijnsch menschnatuurkundig Genootschap twee menschenschedels vertoond, die afkomstig zijn uit de opgravingen door professor Römer, van Breslau, ondernomen in de holen van het Opper-Weichselgebied, nabij Krakau. In die holen vond men voorwerpen, door menschenhanden gemaakt, alsmede mammouthsbeenderen. Van de opgegraven geraamten heeft Virchow er 6 tot nader onderzoek bekomen.
- Eene commissie, vanwege de Duitsche regeering benoemd om het vraagstuk van de keus van den besten inkt voor de openbare stukken te onderzoeken, heeft na nauwkeurig onderzoek een verslag uitgebracht, waarin zij verklaart dat de samenstellingen van aniline of van alizarine niet aan te bevelen zijn, uithoofde zij gemakkelijk kunnen uitgedaan worden. De gewone inkt, van galnoten gemaakt, is en blijft de beste inkt van alle gebruikelijke soorten, volgens het oordeel van voornoemde commissie.
- In deze stad zal den 1n Juli aanstaande worden gehouden eene internationale tentoonstelling van de baksteenen-, pottenen pannen-, kalk-, cement- en pleisternijverheid. De vereeniging van de Duitsche pottenbakkers zal buitendien hare jaarlijksche vergadering en tentoonstelling te Berlijn houden.
Leipzig. De pianofabriek van Julius Blüthner, in 1853 gesticht, leverde dezer dagen hare 15,000ste piano af.
Dusseldorp. Geneesheer Mooren, te dezer stede, vierde dezer dagen een zeldzaam feest: hij teekende zijn 100,000sten patiënt in zijn boek op (niemand is tweemaal ingeschreven). De buurt was gevlagd.
- Op 9 Mei opent in deze stad een etentoonstelling voor nijverheid en beeldende kunsten.
- In de Duitsche gemeente Lossen is een muntstuk gevonden met Hebreeuwsch opschrift, naar gissing dagteekenend van het jaar 143 vóór Christus. Op de munt is een palmtak afgebeeld en staat te lezen: ‘Hij voert den rechtvaardige naar Jerusalem,’ welke woorden men veronderstelt eene zinspeling te zijn op den intocht van den Makkabeër Simon in Jerusalem.
- Te Lindenau heeft eene tamelijk welgelukte opstijging plaats gehad met een bestuurbaren luchtbal; de uitvinder is een houtvester en heet Baumgarten.
- Het postkantoor te Pyritz is behangen met 72,202 gebruikte postzegels, in 1 1/2 jaar bijeengebracht.
- De bekende potloodenfabrikant Lothar von Faber heeft aan de stad Neurenberg 125,000 mark geschonken, onder voorwaarde, dat de interest jaarlijks zal uitgekeerd worden aan een bekwamen, eerlijken en vlijtigen werktuigkundige, om hem in staat te stellen eene fabriek op te richten. De begunstigde moet tot eene goede familie behooren, te Neurenberg of te Stein geboren zijn en de scholen in eene dier beide steden bezocht hebben.
Weenen. In deze stad zijn tentoongesteld vijf nieuwe schilderijen van Hans Makart, ieder 75 decimeters breed en 2 1/2 meters hoog, getiteld: De vijf zintuigen, voorgesteld door vijf vrouwenbeelden, te weten: het Gevoel, eene levensgroote vrouw, welke met een kind op den arm uit het bad stijgt; men ziet haar slechts op den rug, en terwijl de eene voet reeds op de marmeren trede staat, bevindt zich de andere nog in het water; de eene hand rust op eene marmeren leuning, de andere draagt het kind, dat blonde verwarde haren en lachende oogen heeft; aan de voeten der vrouw liggen waterplanten, op den achtergrond ziet men eene donkerblauwe lucht tusschen bruinachtig groene bladeren; het Gezicht wordt voorgesteld door eene dergelijke vrouwenfiguur met roodblond haar, golvend over de schouders; met de eene hand steunt zij op eene marmeren bank; in de andere houdt zij eenen spiegel, waarin zij zich beschouwt; rijke parelsnoeren bedekken den hals en om de heupen slingert een kostbare gordel; het Gehoor wordt voorgesteld door dezelfde figuur, zijwaarts gezien; het hoofd rust ter hoogte van het oor op de eene hand, terwijl de andere eene Grieksche herdersfluit omkneld houdt; de Reuk: vrouwenfiguur met naar ter zijde gewend gelaat; zij staat in eene groote rozenhaag; de eene arm, rijk getooid met sieraden, is hoog opgeheven en buigt eenen tak met bloemen naar beneden, terwijl zij tevens eene roos tegen den neus drukt; aan hare voeten liggen rozen; de Smaak: eene vrouw, waarvan men alleen den rug en het achterhoofd ziet, staat onder eenen fruitboom, met den eenen arm tegen eenen tak geleund en den anderen opgeheven om vruchten te plukken. De schilderingen worden als echt meesterlijk geroemd; maar van sommige zijden worden afwijzingen gemaakt omdat de figuren geheel ongekleed zijn.
- Een Weener schilder had onlangs in het Künstlerhaus eene fraaie schilderij tentoongesteld, den kop van een oud man. Ieder prees niet alleen de uitvoering, maar ook de gelukkige keuze van het onderwerp, een gelaat van zoo edele uitdrukking, zoo karakteristieke kracht. Men wenschte den schilder geluk, dat hij dit model gevonden had. Op een goeden dag echter kwam er een zeer beleefd heer bij den kunstenaar, en vroeg hem het adres van zijn model. Dit werd den bezoeker gegeven, en kort daarop vernam de schilder, dat zijn portret eenen misdadiger had doen vinden, dien men lang te vergeefs had gezocht.
- Volgens wordt gemeld, zal Makart dit jaar naar de Parijsche tentoonstelling een stuk zenden, voorstellende: Diana, jagende met hare nimfen.