Sterfgevallen.
E.W. COOKE, de Engelsche landschapschilder, is den 4n Januari overleden te Groombridge, oud 67 jaren.
Silvestro CENTOFANTI, leeraar en rector aan de hoogeschool te Pisa en lid van den Italiaanschen senaat, is den 6n Januari overleden in voornoemde stad, oud ruim 85 jaren. Hij was een goed dichter en uitstekend redenaar. Tot zijne belangrijkste werken behooren wat hij schreef over de Grieksche letterkunde, over Pythagoras, over Dante, over Vittorio Alfieri enz. Hij laat uitgebreide gedenkschriften achter.
Reinier CRAEYVANGER, de bekende Nederlandsche kunstschilder, is den 10n Januari overleden te Amsterdam, oud omtrent 68 jaren. ‘Daar was een tijd (zoo wordt van hem geschreven door den heer J. Alberdingk Thijm), dat niemand met de waterverf kon doen wat hij vermocht: met sparen, met wasschen, met ophoogen, met sap- en met dikverf, met de spons en met de zijden lap; kracht en frischheid, pâte en dunne gewasschen vlakten. Hij was ook genreschilder in olieverf; hij heeft nu en dan ook historische en godsdienstige tafereelen geborsteld; fraaie portretten, op groote en kleine schaal.’ (De oudere broeder van den overledene is de bekende Gijs Craeyvanger, te Utrecht, borstbeeld- en landschapschilder en leeraar in de kunst.)
Wilhelm MOLITOR, kanunnik der hoofdkerk van Sperger, is aldaar overleden op 12 Januari. Hij werd geboren te Twee-Bruggen in Rijnsch-Beieren. Hij maakte zich naam als dichter met de dramas Maria Magdalena, De vrijgemaakte slavin van Nero, Claudia Procula, Juliaan de afvallige, enz.
Gravin Ida HAHN-HAHN, de welbekende schrijfster van een groot getal romans en reisbeschrijvingen, is, volgens een bericht van 12 Januari, overleden te Maintz, als abdis van het klooster de Goede Herder. Na rondgezworven te hebben onder alle hemelstreken, zocht zij in 1850 rust in den schoot der katholieke kerk. 't Is van dien tijd dat hare eigenlijk gezegde stichtelijke romans dagteekenen.
Paulus FRISIANI, wis-, natuur- en sterrekundige, is op 12 Januari te Milaan overleden, oud 83 jaren.
Willem BODEMAN is den 20n Januari overleden te Bussum, oud 74 jaren. Deze Nederlandsche landschapschilder was een leerling van den beroemden Barend Koekkoek.
Th. LANDSEER, de oudste en laatst overgeblevene der drie beroemde kunstbeoefenaren van dezen naam, is den 20n Januari gestorven te Sint-John's-Wood, oud 86 jaren. Hij muntte vooral uit in de gravuur in mezzo-tinto: eenige werken, op deze wijze naar tafereelen van Edwin Landseer uitgevoerd, zijn onovertroffen en worden gretig gekocht.
TREMBLAY, een niet onverdienstelijk Fransch bloemenschilder, is dezer dagen oud en arm gestorven; tusschen zijnen inboedel, bij eene partij verouderd en meestal waardeloos geld, werden voor een rond sommetje goudstukken van Napoleon I, Lodewijk XVIII en andere vorsten gevonden.
HEFFTER, de deken der rechtsgeleerde faculteit te Berlijn, is aldaar overleden, 86 jaren oud. Door zijne volkenrechtelijke studiën verwierf hij zich een grooten naam. Zijn hoofdwerk is zijn beroemd Handbuch des Völkerrechts.
VALDIVIA, de uitstekende Spaansche genreschilder, ook om zijne voortreffelijke dierstukken beroemd, is te Madrid overleden.
August GALIMARD, kunstschilder, oud leerling van Ingres, is overleden te Montigny-les-Corneilles. Sedert 1835, in welk jaar hij te Parijs tentoonstelde Eene slotvoogdes uit de xvie eeuw en de Vrouwen bij het graf van Christus, nam hij deel aan de meeste openbare tentoonstellingen. In de kerk van St.-Germain-l'Auxerrois te Parijs is van hem een tafereel De Emaüsgangers; voor de kerk van Pithiviers schilderde hij een glasraam en de kerk te Perigueux bezit twee zijner schilderijen, Verscheidene zijner werken werden gegraveerd.