Portret van Barthelemy C. Du Mortier.
In 1865, blz. 106, vermeldden wij, dat de beroemde kunstschilder L. Gallait een prachtig en welgelijkend portret had voltooid van den heer B.C. Dumortier, lid der kamer van volksvertegenwoordigers.
Wij hebben het genoegen, dit welgelijkend afbeeldsel hier
in plaat gesneden te kunnen opnemen.
De plaatsnede is een bij uitstek welgeslaagd werk van den nog jeugdigen maar reeds voortreffelijken graveerder Pieter Arendzen, uitgevoerd op bestelling van de koninklijke academie van België.
Het door den heer Gallait geschilderd portret is vanwege de familie Du Mortier aan het Belgische staatsbestuur geschonken. Wij behoeven wel niet te zeggen, hoezeer deze gift op prijs verdient te worden gesteld, ook om de kunstwaarde van het gewrocht dat in alle opzichten den meester tot eere strekt die er zijne krachten aan wijdde. Een beter, meer volmaakt portret dan dat van den heer B.C. Du Mortier gelooven wij niet dat tot hiertoe door den heer Gallait werd geleverd, en dit is zeker niet weinig gezegd, wanneer men nagaat hoe voortreffelijk over 't algemeen de portretten zijn welke uit de handen van dezen meester komen.
Barthelemy Du Mortier, den onvermoeiden, altoos werkzamen staatsman, den geleerden, vlijtigen beoefenaar van de natuurwetenschappen, den scherpzichtigen geschiedvorscher, wacht ook de eer van een standbeeld. In onzen vorigen jaargang (blz. 171) deelden wij mede, dat voor de bekostiging van dit beeld in de stad Doornik, Du Mortiers geboorteplaats, reeds eene vrij aanzienlijke som (meer dan 15,000 fr.) bijeengebracht was. Het is te hopen, dat het standbeeld de vergelijking zal kunnen doorstaan met het door den heer L. Gallait geschilderd portret.
Het sterfbericht van Barthelemy Du Mortier werd opgenomen in onzen jaargang 1878, blz. 116.
Wij wezen daarin met enkele woorden op het leven en streven van den verdienstelijken man, die een zeer groot getal verhandelingen over planten- en dierenkunde en ook over onderwerpen uit de vaderlandsche geschiedenis in het licht heeft gegeven. De volledige lijst zijner werken is opgenomen in het jaarboek voor 1879 van de academie van België (blz. 342 en volgende). Daaronder komt ook voor eene in het Vlaamsch gestelde Verhandeling over het geslacht der Wilgen (Salix) en de natuurlijke familie der Amentaceae, in 1825 verschenen te Amsterdam in het tijdschrift voor Bijdragen tot de natuurkundige wetenschappen.
Du Mortier liet in handschrift achter een werk getiteld Flore de Belgique, eenige studiën over den oorsprong van den bouwtrant der verschillende volkeren, eene wijdloopige verhandeling over de hoofdkerk van Doornik, levensschetsen van beroemde of verdienstelijke personen die te Doornik werden geboren en een lijvigen bundel notas en andere bouwstoffen die betrekking hebben op de geschiedenis zijner geboortestad.
Op last van het staatsbestuur is Gallaits portret van Du Mortier te Brussel in het museum van werken van hedendaagsche meesters geplaatst. Het maakt daarvan een sieraad uit en wordt dan ook door ieder bezoeker des museums bewonderd als een echt prachtstuk, als een juweel tusschen de beste voortbrengselen van de nieuwere kunst welke men in de voornoemde verzameling aantreft.