Buitenland.
's-Gravenhage. In 1878 werden voor het museum van hedendaagsche kunst aangekocht: eene schilderij van H.A. van Trigt, voorstellende Robert Estienne, een Parijsch boekdrukker in de 16de eeuw, en eene schilderij van J.H.L. de Haas, Opkomend onweder. Het museum werd in 1878 door 1984 personen, dat is 415 minder dan in 1877, bezocht.
- In de gemeente Gemert gaat eene fabriek opgericht worden, voor het maken van holleblokken (klompen) met de mechaniek. Te Rotterdam bestaat reeds zulke fabriek. (Zie in verband hiermede onzen jaargang 1874, blz. 8.)
- De Nederlandsche letterkundige W.M. De Jong heeft in de rijksarchieven te Florence opzoekingen gedaan in de aldaar menigvuldig voorhanden zijnde stukken over Holland. Onder andere daarin aangetroffene bijzonderheden, deelt hij aan den Spectator mede, dat Cosimo de Medici, tijdens zijn verblijf in Holland, zoo getroffen was door de schoonheid van eenige Hollandsche adellijke dames, dat hij door bemiddeling van zijnen vriend Heinsius hare portretten wist te verkrijgen, om die met zich naar Toscane te kunnen nemen. Tusschen deze portretten bevonden zich die van eene jonkvrouw van Warfuse, twee jonkvrouwen van Wassenaer en twee jonkvrouwen van Ghent.
Rotterdam. Het Aardrijkskundig Genootschap gaat eene taalkundige kaart van Nederland samenstellen, waarop het gebied der verschillende in Nederland gesprokene tongvallen zoo nauwkeurig mogelijk zal aangewezen zijn. De commissie voor het ontwerpen van de kaart bestaat uit de heeren H. Kern (Leiden), A. Sasse (Zaandam), P.J.B.C. Robidé van der Aa ('s-Gravenhage), P.H. Witkamp en H. Bouman (Amsterdam).
Haarlem. In deze stad is eene tentoonstelling geopend van 93 schilderijen van levende meesters. Het intreegeld is bestemd voor het fonds ten behoeve van Nederlandsche steendrukkers.
Parijs. Den 2n Juli en volgende dagen werden in openbare veiling de schilderijen en teekeningen van hedendaagsche meesters verkocht, nagelaten door mev. Musard. Onder andere betaalde men voor de volgende schilderijen: Chaplin, Een meisje met tortelduiven, 5000 fr.; id., Jonge guitaarspeelster, 3600 fr.; id., De opvoeding van het zustertje, 3100 fr.; de schilderingen, waarmede Chaplin de zolderingen, de deurpaneelen enz. der benedenverdieping van mev. Musards woning had versierd, werden voor 15,000 fr. toegewezen aan den heer Durand-Ruel; twee stukken van Daubigny golden 5050 en 4455 fr.; Diaz, een boschgezicht, 7000 fr.; Th. Rousseau, De vijver in het woud, 6350 fr. (kooper de heer George); Ziem, een gezicht op Konstantinopel en een op Venetië, ieder 4000 fr.; F. Millet, Een slapend boerinnetje, 8100 fr.; L. Gallait. Een monnik die aalmoezen uitdeelt (waterverfschildering), 500 fr.; Karl Muller, Napolitaansche ronde (waterverfschildering), 610 fr. Vele van de waterverfschilderingen en teekeningen (waarbij de Hollandsche school meer dan andere vertegenwoordigd was) werden voor minder dan 50 fr. per stuk verkocht. Een met potlood geteekende stier in een moeras, van Rosa Bonheur, werd opgejaagd tot 1300 fr. De opbrengst van wat er den eersten dag verkocht werd bedroeg meer dan 100,000 fr.
- Iemand uit Lyon, Garcin geheeten, meldt aan het Journal de la Société centrale d'horticulture de France, dat hij er in gelukt is eene blauwe roos te verkrijgen.
Londen. De heer Rassam, die door de bestuurders van het Britsch museum, op nieuw naar Assyrië was gezonden, om er opgravingen te doen naar overblijfselen uit den alouden tijd, heeft van op de plaats waar Niniveh gestaan heeft, duizende verglaasde plaveien en andere steenen medegebracht, versierd met Assyrische opschriften, dagteekenende van zes, acht tot tien eeuwen vóór de geboorte van Christus. Hij vond die tusschen de puinen van paleizen, tempels en grafsteden. Hij bracht ook mede een zeer oud doch verminkt beeld van zwart bazalt, eenen priesterzetel enz. Hij doorzocht ook den heuvel van Bars Nimud, de plaats waar de groote tempel van Merodach stond, dien velen als de toren van Babel beschouwen; bronnen, waterleidingen, verbazend groote steenklompen en andere voorwerpen, aangetroffen in den Majelibi-heuvel, doen veronderstellen, dat daar de plaats is geweest van de zoogenaamde hangende tuinen.
Upsala. Op de Zweedsche staatsbegrooting is een post van 80,000 kronen gebracht voor den aankoop van het nabijliggend eigendom Hammarbij, welk aan Linnoeus heeft toebehoord en waarin men een museum vestigen wil.
Moskou. In het district Perejasloob, gouvernement Pultawa, zijn gevonden 270 vuursteenen pijlpunten, menschenen dierenbeenderen, gebroken aardewerk en bronzen voorwerpen.