stad Ryssel, door G. Neyts, 120 gl.; gravuren door Bonaventura Peeters, 80 en 95 gl.; twee etsen door Potter, 505 en 300 gl.; Plechtige audientie door den Hollandschen gouverneur van Ceylon verleend aan het gezantschap van den koning van Candia, geëtst door C.T. Reimer, 185 gl.; etsen door Rembrandt, 51 tot 190 gl.; etsen door Renesse, 92 en 70 gl.; een gezicht op Brussel, geëtst door Santvoort, 61 gl.; het werk van Du Jardin (52 etsen), 3550 gl.; een portret van Van den Broeck door G. Schalken, 62 gl.; het werk van Schut, 220 gl.; een zeer zeldzaam prentje van Hercules Segers, 200 gl.; een dito, 350 gl.; het papegaaischieten van Isabella Clara Eugenia te Brussel, geëtst door E. Van de Velde, 100 gl.; de moord van Jan van Wely, juwelier te Amsterdam, door denzelfde, 80 gl.; een stel landschappen door J. Van de Velde, 135 gl; het portret van Willem de Rijck, oogheelkundige te Amsterdam, gegraveerd door Corn. de Visscher, 310 gl.; portret van de Peirese, door Vorsterman, 250 gl.; het portret van Henriette de Balzac, eene bijzit van Hendrik IV, gegraveerd door Wierix, 200 gl.; dat van Boonaerts, door denzelfde, 95 gl. enz.
- Voor teekeningen der verzameling van Parijs werden onder andere de volgende prijzen besteed: nr 53, Leonardo da Vinci, 171 gl.; nr 199, Aldegrever, 135 gl.; nr 207 en 208, L. Cranach, 86 gl. en 80 gl.; verschillende teekeningen door Durer, 45, 70, 85, 50, 91, 60 gl. enz.; nr 229, Martin Schon, 180 gl.; Van Eyck en hunne school, 195, 60, 120 gl.; nr 282, Van Dyck, 250 gl.
's-Gravenhage. In de zalen der teekenacademie, Princessegracht, zal van 20 Mei tot 30 Juni 1878 eene tentoonstelling van kunstwerken van levende meesters worden gehouden. Alle kunstwerken zullen tusschen 23 April en 4 Mei moeten bezorgd worden aan het voormelde gebouw (adres: commissie over de tentoonstelling). De kunstwerken behoeven niet vrachtvrij te worden ingezonden, mits geen gebruik worde gemaakt van sneltreinen. Na de sluiting der tentoonstelling worden de stukken ongefrankeerd teruggezonden.
Parijs. In de roepzaal van Drouot werden op 11 Januari twee schilderijen uit de nalatenschap van Buloz (zie 1877, blz. 20.) verkocht, namelijk, De simoun in de oasis, van Eug. Fromentin, voor 8600 fr. aan den heer Brame, en het portret van George Sand (zie onzen jaargang 1876, blz. 114), in 1834 geschilderd op hout (grijsschildering) door Eug. Delacroix, voor 7000 fr., aan den heer Buloz zoon.
- De voormalige uitgever Panis verscheen dezer dagen voor het gerecht wegens schulden. Zijn aanklager verweet hem, dat hij bankroet gegaan was. ‘Dat is waar, antwoordde de heer Panis; maar wat was er de oorzaak van? Ik had lichtvaardig geloof gehecht aan Victor Hugo's vernuft; ik heb zijn L'homme qui rit en zijne Chansons des rues et des bois uitgegeven; daarvoor heb ik den grooten dichter 360,000 fr. moeten betalen; dit heeft mijnen ondergang teweeggebracht.’
- Zooals men weet, zal er dit jaar te Parijs eene wereldtentoonstelling plaats hebben. Vertrekkende van de militaire school, zal men opvolgelijk ontwaren het stadhuis van Leuven, een oud huis van Mechelen en eene Belgische school; een oud huis van Amsterdam en een toren der versterkingen van Noord-Holland; een Zwitsersch duivenhok en een landhuisje; eene Deensche hoeve; een Dalecarlisch huis en het torentje der woning van Gustaaf Wasa, voor Zweden en Noorwegen; de huizen van de Gralla, van Barcelona in Spanje; een huis van Portugal; de herstelde woning van Pericles, voor Griekenland; een gevel van het Turksch paleis van den Bosphorus; een huis met moucharabi, voor Egypte; een minaret van Tunis; een porseleinen toren en de woning van den Engelschen vertegenwoordiger te Yokohama, voor Japan; de villa der Bour-Beloustraat te Tien-Tsin, voor China; de vergulde dom van het paleis van Teheran, voor Perzië; een huis met besneden gevel, voor Siam; een Tyroolsch stadhuis, een huis van Inspruck, eene Hongaarsche hoeve en hut, voor Oostenrijk-Hongarië; de gevel van het paleis van St-Marcus te Venetië; eene herberg van Moscou met verguld torentje, voor Rusland; een huis dat kan uiteengepakt worden, van de Vereenigde-Staten; eene hut met pluimen versierd, van de oevers van den Orenoque, voor Brazilië; de gevel van het paleis der Zeven, te Lahore, in Engelsch Indië, en de zijgevel van Westminster-Hall voor Engeland.
Er zullen in het paleis Trocadero muziekuitvoeringen plaats hebben, waaraan buitenlandsche kunstenaars kunnen deel nemen. De commissie vraagt: 1. Welke orkesten of muziekkorpsen wenschen zich gedurende de tentoonstelling te doen hooren in de groote zaal van Trocadero (die omstreeks 5000 toehoorders kan bevatten en van een orgel voorzien is)? 2. Welk tijdstip kiezen zij daartoe? 3. Hoeveel concerten zouden zij wenschen te geven? 4. Hoeveel spelende leden en zangers tellen zij? 5. Wie staat aan hun hoofd? 6. Zijn er zangkringen die willen deel nemen aan den internationalen zangwedstrijd die den 22n Juli 1878 in Trocadero zal worden geopend? 7. Wie wenscht deel te nemen aan de uitvoeringen van kamermuziek (in eene zaal, groot genoeg voor 500 hoorders), omvattende sonaten en concertos voor een of twee speeltuigen, trios, quatuors, quintetten, sexuares, septuors, ottetti, nonetti en dicetti voor blaas- en strijkinstrumenten en pianos? 8. Wie zijn de muzikanten? 9. Welke hunne programmas? 10. Wenscht men stukken voor het orgel te doen uitvoeren, door wie en wanneer?
- Op eene verkooping van handschriften, te Parijs, betaalde men onlangs voor het handschrift van Le tricorne enchanté, van T. Gautier, 460 fr., voor twee brieven van de tooneelkunstenares juffrouw Mars aan Dumas, 400 fr., voor het handschrift van Hernani, met verbeteringen van de hand van V. Hugo, 320 fr., voor eenen brief van A. Dumas, 320 fr., voor een ontvangstbewijs van 12,300 fr., afgeleverd door Auber wegens de kosten van een Te Deum gezongen bij den doop van den zoon van Napoleon III, 100 fr., voor het handschrift van Claudie, met aanteekeningen van G. Sand, 100 fr., voor eenen brief van Beranger, 80 fr., voor eenen brief waarbij Rouget de Lisle het comiteit van openbare veiligheid verzoekt, hem door de toezending van mondbehoeften ter hulp te komen in zijnen nood, teweeggebracht door de opofferingen die hij zich heeft getroost om de zaak der vrijheid, 32 fr., voor een briefje waarbij V. Hugo aan J. Janin eene schouwburgkaart stuurt, 32 fr., voor eenen brief van A. de Lamartine, 16 fr., id. van Ponsard, 50 fr., id. van Talma, 25 fr., id. van Rachel aan Buloz, 13 fr.
- Barones Dubard heeft haar fortuin (circa 3 millioen fr.) achtergelaten aan de gemeente Irigny (Rhône), om daarmede het stichten en instandhouden van scholen en een ouderlingenhuis te bekostigen.
Amiens. Volgens wordt gemeld, heeft baron de Fourmant aan 't museum dezer stad eene groote schilderij van Rubens geschonken, voorstellende Loth en zijne dochters.
Londen. De beroemde reiziger in Afrika, de Amerikaan Stanley, is te Londen aangekomen. In Egypte, Frankrijk en Engeland wedervoer den moedigen reiziger het hartelijkst onthaal vanwege de geleerde genootschappen. Te Parijs boden de gezamenlijke dagbladschrijvers hem een feestmaal aan, waarop hij eene lange redevoering in het Engelsch hield (hij spreekt of verstaat geen woord Fransch). Italië's regeering liet hem den gouden eerepenning ter hand stellen, dien wijlen