Lucien Jottrand, die in 1856 voorzitter was van de commissie voor de taalgrieven en wiens portret op blz. 108 van onzen jaargang 1862 voorkomt, is den 17n December overleden te St.-Joost-ten-Noode. Hij werd in 1803 geboren te Genappe (Waalsch-Brabant), studeerde als advocaat, was reeds zeer jong als dagbladschrijver werkzaam en behoorde destijds tot de partij die de omwenteling van 1830 voorbereidde. Hij maakte deel uit van het nationaal congres. De Vlaamsche zaak telde hem onder hare voorstanders. Bij verschillende gelegenheden zijn van hem Vlaamsche schriften verschenen, die hij in den laatsten tijd bijeenverzameld uitgegeven heeft onder den titel: Nederduitsche gewrochten van den Nederlandschen Waal L. Jottrand. De lijkdienst van den uitstekenden man had den 20n December plaats in de kerk van St.-Joost-ten-Noode, onder een ontzaggelijken toeloop van vrienden en vereerders.
H.D. Ruhmkorff, de uitvinder van de naar hem genoemde electro-magnetische klos, is, volgens een bericht uit Parijs van 22 December, overleden. In 1863 bekwam hij den prijs van 50,000 fr., door Napoleon III gesticht voor de belangrijkste uitvinding betreffende het toepassen der electriciteit. Hij was in Duitschland geboren en bewoonde sedert een groot getal jaren de stad Parijs, doch had zich nooit Franschman willen laten naturaliseeren.
Thomas Wright, in 1810 in Wallis geboren, is den 23n December overleden te Chelsea. Hij maakte zich voor Engelands geschiedenis hoogst verdienstelijk onder andere door het verzamelen en uitgeven van oude gedichten en geschiedkundige stukken, zooals de Early English poetry (1836, 4 deelen), Early mysteries (1838), Queen Elisabeth and her times (2 deelen eigenhandige brieven), Reliquiae antiquae (1839-43, twee deelen Saksische en Normandische gedichten), Treatises of science en Political Songs of England. Hij schreef ook in de Fransche taal een werk getiteld Coup-d'oeil sur les progrès de la littérature anglo-saxonne en Angleterre (1836).
Julius Demolière, een Fransch tooneelschrijver, geboren in 1802, is op het laatst van December overleden.
Gustaaf Courbet, de uitstekende realistische schilder, die zich zelve een meesterschilder (maître peintre) noemde, en dat inderdaad was, is den 31n December overleden te Tour-de-Peilz (Zwitserland). Hij was te Ornans (Frankrijk) geboren den 10n Juni 1819; zijne eerste schilderij stelde hij in 1841 te Parijs ten toon. Eerst in 1850 maakte hij naam en zulks wel met zijne schilderijen voorstellende Eene begrafenis te Ornans en De steenkapper. Sedert dien verhoogde elk stuk, dat hij schilderde, zijnen roem. Tot zijne meest befaamde stukken behooren de volgende: Jacht op reebokken, De meisjes van de oevers der Seine, De vos in de sneeuw, Terugkeer van de conferentie, De vrouw met den papegaai enz. In 1870 werd de schilder ridder benoemd van het Legioen van Eer, maar hij weigerde de decoratie. Na 18 Maart 1871, trad hij op als lid van het schrikbewind, welk zich te Parijs had gevestigd onder den naam van regeering der commune. Als dusdanig nam hij deel aan de verwoesting der Vendome-kolom, uit welken hoofde hij den 3n September 1871 verwezen werd tot 6 maanden gevang en het bekostigen van de herstelling des gedenkteekens. In het gevang (Ste-Pelagie) zinneloos geworden, werd hij overgebracht naar het ziekenhuis van dr. Duval, waar hij eene pijnlijke heelkundige bewerking onderstond. Zooals wij hebben gemeld (blz. 191), heeft de Fransche regeering alles wat aan den schilder toebehoorde in beslag doen nemen en laten verkoopen ten haren voordeele.
Emiel Lambinet is op 30 December te Parijs overleden, in den ouderdom van 71 jaren. Hij was een der beste landschapschilders der Fransche school en een leerling van H. Vernet. Sedert 1833 nam hij deel aan de bijzonderste tentoonstellingen,
Pieter Frans Buyck, provincialen bouwmeester te Brugge geboren den 6n Maart 1815 is aldaar overleden op 31 December 1877.