131; dit stuk is aangekocht voor gl. 6000 voor het Amsterdamsch museum); den heer Jaroslaw Cermak, te Parijs, voor zijn schilderstuk: Herzegowiensche vluchtelingen in hun dorp terugkeerende, vinden dit door de Bachi-Boezoeks geplunderd, de kerk verwoest en de graven op het kerkhof geschonden (dit stuk is verkocht voor fr. 25,000); den heer C. Gussow, te Berlijn, voor zijne schilderstukken: Verloren geluk en Het Katje; den heer R. Burnier, te Dusseldorff, een aldaar gevestigde Nederlander, voor zijn schilderstuk Een warme morgen op het strand aan den hoek van Holland; den heer J. Nelis, te Rotterdam, voor zijn schilderstuk Je moet stil zijn; den heer C.J. De Vogel, te Dordrecht, voor zijn tafereel: De vijver in het Haagsche Bosch. De bekroning met de koninklijke gouden medaille is ten deel gevallen aan den heer J.A.B. Stroebel, te 's-Gravenhage, en de koninklijke aanmoedigingsmedailles, de gouden aan den heer H.J. Nelis, te Roterdam, de zilveren aan den heer P. Oyens, te Brussel. Voor het rijk zijn aangekocht: K. Klinkenberg, Gezicht op de markt te Nijmegen, E. Koster, Gezicht op Amsterdam, C.J. De Vogel, De vijver in het Haagsche Bosch.
Parijs. Den 22n December vierde de Aardrijkskundige Maatschappij haar 57n verjaardag met een feestmaal, waarop een toost werd ingesteld door Levasseur ter eere van Z.M. den koning der Belgen, naar aanleiding van des vorsten bemoeiingen ten behoeve van de beschaving in Afrika. Antwerpens Aardrijkskundige Maatschappij was aan den disch vertegenwoordigd door haren voorzitter.
Weenen. De heraldische vereeniging Adler zal in deze stad, in April en Mei 1878, eene tentoonstelling houden van werken betreffende wapen-, geslacht- en zegelkunde, waaraan alle liefhebbers verzocht zijn deel te nemen. Prospectussen zijn verkrijgbaar bij den heer A.A. Vorsterman van Oijen, te Maastricht, die als gemachtigde voor België optreedt.
Berlijn. Het koninklijk museum heeft 54 teekeningen van Albrecht Durer aangekocht. Deze kunstschat was afkomstig van den kunstkooper Posonyii, te Weenen, en ging in 1867 over aan Hulot, te Parijs.
Italië. In Appulië is de oude stad Sipontum, destijds door zware aardbevingen gezonken, teruggevonden. De huizen bevinden zich 6m00 onder den thans beganen grond. Op de begraafplaats, die 1 ½ hectare in omtrek heeft, zijn talrijke en belangrijke opschriften aangetroffen. Onder andere merkwaardige gebouwen is een tempel van Diana ontdekt. De Italiaansche regeering neemt maatregelen voor het doen van opgravingen.
Venetië. Het naburige stadje Concordia heeft den Duitschen geschiedschrijver Theodoor Mommsen tot eereburger benoemd, omdat hij in zijn Corpus inscriptionum latizerum de beteekenis van Concordia's oudheden heeft in het licht gesteld, waaronder behoort eene begraafplaats uit de ve eeuw, welke bewaard schijnt gebleven in den toestand, waarin de Hunnen ze gelaten hadden, toen zij de landstreek verwoestten.
Nieuw-York. Amerika bezit kostbare openbare boekerijen door vermogende bevorderaars van wetenschap en volksontwikkeling gesticht, onder andere te Nieuw-York de Astorboekerij, gesticht door Astor, vader en zoon, die 800,000 dollars daarvoor besteed hebben; te Chicago, de Peabody-bibliotheek, die 1,400,000 dollars heeft gekost. James Lennox heeft bij zijn overlijden, in 1870, 800,000 dollars vermaakt voor het stichten eener openbare boekerij, benevens 200,000 dollars per jaar, gedurende eenige jaren, tot het aankoopen van boeken. Deze bibliotheek, die thans geopend is in een daartoe opzettelijk gebouwd paleis van wit marmer, heeft eene waarde van 4 millioen dollars. Het hoofdgebouw heeft drie verdiepen, de vleugels twee. Er is plaats voor een millioen boekdeelen. De bewaarders zijn negen in getal.