gedaan deur onse Koningin mag vernietigd worde en die land an hulle terug gege.’ Deze vrome wensch, wij zegden het reeds hooger, werd niet vervuld. Het roofzieke, gewetenlooze Engeland, vol van den onbesuisden overmoed van den sterke tegenover den zwakke, behoudt zijn rijken prooi.
Parijs. De Fransche scheikundige Meltens heeft het iodkalium aanbevolen voor de werklieden in loodfabrieken en voor allen die met kwikzilver omgaan. Wanneer zij dagelijks eene kleine hoeveelheid iodkalium gebruiken, dan wordt het metael, dat in het lichaam is opgenomen, op de snelst mogelijke wijze daaruit verwijderd.
Joure. In dit Nederlandsch stadje zal eerstdaags eene nijverheidstentoonstelling geopend worden, bestaande uit voorwerpen, door eigene ingezetenen vervaardigd, welke voorwerpen zich niet behoeven te onderscheiden door iets buitengewoons of zeldzaams. Door het toonen van de gewone voorwerpen, zooals die dagelijks in het stadje worden vervaardigd, wil men den bezoekers der tentoonstelling een juist denkbeeld geven van hetgeen de handwerksnijverheid aldaar vermag. (Dit gedacht is zeer practisch en wij bevelen het ter navolging aan bij vele kleine Belgische steden, die op dezen voet niet onbelangrijke plaatselijke nijverheidstentoonstellingen zouden kunnen inrichten, welke zeker vruchten zouden opleveren.)
Lançon. Nabij deze Fransche stad, in het arrondissement Aix, worden reeds sedert geruimen tijd opgravingen gedaan op de plaats, waar zich het aloude verschanste kamp van Marles heeft bevonden. Deze legerplaats der Romeinen had eenen omvang van 3500 meters; op elk tiental schreden afstands stond een bolwerk of toren. De overeind geblevene deelen van de muren hebben nog ongeveer 6m00 hoogte. Er bevinden zich in het kamp een groot getal gemetselde waterputten, die sedert onheugelijke tijden gedempt zijn. Er is een fraai marmeren Jupiterbeeld en eene ijzeren lamp met vier bekken gevonden.
Salzburg. De Mozart-stiftung is voornemens jaarlijks in Juli in deze stad, de geboorteplaats van Mozart, een driedaagsch muziekfeest ter zijner eer te geven in de Aula Academica, waar gedurende twee eeuwen de studenten wereldlijke en kerkelijke tooneelspelen opvoerden en Mozart zelf op zesjarigen leeftijd zich hooren deed. Salzburg is beroemd om zijne prachtige ligging. (Zie over Mozart de Vlaamsche School van 1866, blz. 56 en 1875, blz. 162.)
Leipzig. De in deze stad gevestigde Vereeniging van Duitsche tooneelschrijvers en componisten, bestaat uit 290 leden. Onder hare bescherming staan 405 treurspelen, 558 tooneelspelen, 1400 blijspelen, 64 zangspelen, 113 kluchtzangspelen, 403 volksstukjes, enz. Sommige leden ontvingen in de drie laatste jaren van 10,000 tot 39,000 mark, benevens de aandeelen in de opbrengst der opvoering van hunne werken in eenige groote schouwburgen.
Siegen. Het aangekondigde Rubens-feest is den 29en Juni in deze stad gevierd, bij welke gelegenheid ter gedachtenis aan den beroemden schilder den gedenksteen in den gevel van het raadhuis werd geplaatst, waarvan wij gewaagden op blz. 64.
Venetië. Ter gelegenheid van het vierde eeuwgetijde der geboorte van Titiaan, zal in zijne geboorteplaats, het gehucht Pievo di Cadore, zijn wit marmeren standbeeld opgericht worden; het zal staan op een marmeren met sieraden versierd voetstuk. Het ontwerp is gemaakt door den Venetiaanschen beeldhouwer Antonio del Zotto.
Rome. Op het Castro Pretorio, de plaats waar zich het versterkt kamp bevond der Praetoriaansche cohorten, die de persoonlijke lijfwacht van de aanvoerders der oud-Romeinsche legers vormden, is een kleine tempel blootgegraven, gebouwd op gezamenlijke kosten van verscheidene honderde Praetorianen. De namen van al de oprichters, met opgave van de centuriën en cohorten waartoe zij behoorden, vond men gegrift in marmerplaten. Ook is eene menigte wapens te voorschijn gekomen. De plek waar deze merkwaardige oudheidkundige ontdekking is gedaan, maakt deel uit van eene vlakte, waar nog in 1870 een der beste wijngaarden bloeide van de eerw. paters Jezuïeten.
Sistova. Terwijl deze stad in de Turksche provincie Bulgarië door de Russen werd bezet (einde Juni), hebben de Bulgaren al de Turksche huizen geplunderd. Bij deze gelegenheid werden 8 moskeeën en vele bibliotheken op de schandelijkste wijze vernield. De vloeren waren bedekt met verscheurde in vreemde letterteekens gedrukte boeken. Te oordeelen naar het groot getal boeken in de aanzienlijkere woningen, waren de welgestelde Turken te Sistova een volk dat veel leest. Men weet, dat het in den naam en om den wille van ‘beschaving en menschelijkheid’ is, dat Rusland beweert Turkije den oorlog te hebben aangedaan, die thans zooveel menschenslachterijen en allerlei ellende te aanschouwen geeft.
Nieuw-York. Eene uitvinding, waaraan dringend behoefte was, is door den Amerikaanschen kapitein C.A.C. Totten gedaan. Het is hem namelijk gelukt, eene nieuwe soort van buskruit te maken, samengesteld uit eene kern van schietkatoen en een omhulsel van gewoon schietpoeder. Dit Amerikaansch poeder moet 4 ½ maal grooter uitwerking hebben dan 't gewone buskruit. Als de proeven in het groot zoo ‘voldoende’ uitvallen als die in 't klein genomen werden, zal de menschheid daardoor weer een goed eind verder komen op de baan van den ‘vooruitgang!’