Buitenland.
Amsterdam. Bij F. Muller zijn op 23 April eene zeer groote partij boeken en handschriften openbaar verkocht, ten deele afkomstig van wijlen Ed. Ter Bruggen, van Antwerpen. Een brief van Rubens werd door de stad Antwerpen gekocht voor 300 gl. Deze brief was het stadsbestuur destijds voor 500 fr. aangeboden.
Leiden. Er is uitgeschreven eene prijsvraag, tot het verkrijgen van ontwerpen voor een nieuw gebouw, ten behoeve van 's rijks hoogeschool in deze stad. Volgens het programma dezes prijskamps (waaraan ook vreemdelingen kunnen deelnemen), is voor 't gebouw de grond van de dusgenaamde Groote Ruïne aangewezen. Aan de ontwerpers wordt volle vrijheid gelaten in het kiezen van den toe te passen bouwstijl. De hoofdbestanddeelen van het gebouw moeten zijn gehouwen en gebakken steen en de hoofdingang moet geplaatst zijn hetzij aan den noord- hetzij aan den westkant der Ruïne. Het schoolgebouw moet behalve de vergaderzalen voor de verschillende faculteiten en collegekamers, onder andere bevatten: eene spreek-of gelagzaal voor de studenten; een groot auditorium geschikt tot het houden van plechtige vergaderingen, berekend op tusschen de 600 en 700 toehoorders. De kosten aan de uitvoering van het plan verbonden, mogen niet meer bedragen dan ongeveer één milioen gulden. De ontwerpers moeten hunne teekeningen onderteekenen met eene kenspreuk, overeenkomende met eene kenspreuk op een verzegelden omslag te stellen, waarin de naam van den ontwerper geplaatst is. De stukken vóór of uiterlijk op 1 October 1877 vrachtvrij in te zenden aan het adres van den minister van binnenlandsche zaken te 's-Gravenhage. De beoordeelingscommissie bestaat uit vier leden van het college van rijksadviseurs voor de monumenten van geschiedenis en kunst en uit 3, 4 of 5 buitenlandsche bouwkundigen, allen nader aan te wijzen. Aan den vervaardiger van het beste ontwerp wordt de uitvoering van het ontwerp gegeven, of een prijs van 5000 gl.; het nabeste ontwerp bekomt een prijs van 2500 gl.
Franeker. Op de schoone, slanke zuilen, die het schip der antieke Martini-kerk in deze Nederlandsche gemeente omringen, zijn onder eene laag witkalk muurschilderingen ontdekt, voorstellende een bisschop met de hostie in de opgeheven hand, eene biddende vrouw, met het gelaat gewend naar een hert, tusschen welks gewei een kruisbeeld is bevestigd, eene figuur met een opgeheven zwaard, een man die op eenen staf leunt, eene figuur met boog en pijl, enz.
Brouwershaven. Deze kleine stad, de geboorteplaats van Jacob Cats, wien zij in 1829, op hare Grootemarkt, een steenen standbeeld oprichtte, zal den 10n November aanstaande des dichters 300n geboorteverjaardag herdenken. Op het stadhuis wordt een exemplaar van Cats' gedichten bewaard, door hem aan Brouwershaven geschonken met eigenhandig onderteekende opdracht. In meerdere Hollandsche steden zal Cats' derde eeuwgetijde ongetwijfeld worden herdacht.
Harlingen. In het koninklijk paleis, hier ter stede, is eene weergaloos merkwaardige tentoonstelling van Friesche oudheden geopend. Bijna 1500 inzenders hebben zich beijverd, het schoonste, wat zij van 't voorouderlijk erf hadden bewaard, derwaarts te brengen; 18 vertrekken, benevens de ruime en lange gangen, zijn deels met kostbare, deels met voor de geschiedenis en de kennis van 't huiselijk leven der Friezen zeer belangrijke voorwerpen gevuld: prachtige verzamelingen munten en penningen, gildepenningen en andere voorwerpen bij het opgraven van terpen gevonden, rijke verzamelingen van antiek goud en zilver, kunstig bewerkte familie-portretten, kleederdrachten, ja zelfs 't kostbaarste wat de israëlietische synagoge en de roomsch-katholieke kerk in Friesland kan aanbieden. Verder eene keurige verzameling schilderijen, de antieke Hindelooper kamer, de antieke slaapkamer, de keuken en de senaatskamer der vroegere Franeker academie. Wie 100 uren ver rijst, om deze tentoonstelling te bezoeken, zal zich den tocht niet beklagen. Integendeel.
Wieringen. Benoorden dit Noord-Hollandsch eiland, op de plaats waar eens de stad Grebbe gelegen was, worden van tijd tot tijd nog overblijfsels ontdekt. In de eerste dagen der maand Mei zijn door eenen visscher een aantal doodkisten gevonden, waarin goed bewaarde menschelijke geraamten. Het zand, waaronder de kisten eeuwen bedolven hebben gelegen, zal vermoedelijk in Januari 11. bij den toen woedenden storm weggespoeld zijn.
Parijs. De door het keizerrijk gestichte prijs van 20,000 fr., die alle twee jaren door het Instituut toegekend wordt (ditmaal was 't de afdeeling schoone kunsten die de candidaten had aan te wijzen), is ten deele gevallen aan den beeldhouwer Chapu, voor zijn ruiterstandbeeld van Joanna d'Arc, op het Pyramidenplein, en voor zijn grafteeken van den bij de belegering van Parijs gesneuvelden schilder Henri Regnault. Er waren 20 stemmen voor Chapu, 18 voor Van der Meer.
- De volgende prijzen werden besteed voor eenige in 't openbaar verkochte tapijten uit de verzameling van den hertog van Alva: De doop van Christus, 36,000 fr.; Kruisweg, 25,000; Het gebed in het hofke van Oliveten, 18,000; De Passie, 19,000; Zinnebeeldig onderwerp uit Jezus' leven, 16,800; De graflegging, 15,000.
- De tentoonstelling van schoone kunsten bevat 4,616 stukken (er werden er 5,813 geweigerd!). Tusschen de Belgische schilders welke grooten bijval genieten bevindt zich P. Van der Ouderaa, met zijne Gravin van Egmont (zie 1876, blz. 13), aangekocht op de tentoonstelling van Lyon, door den heer Arbelot.
- In 1874 verkocht de fabriekraad der Servatiuskerk aan den kunstkooper Recappé voor 8000 fr. muurtapijten uit de eerste jaren der xviie eeuw, volgens modellen van Lesueur en Philip van Champaigne bewerkt. Zij waren beschadigd en vervuild en kwamen van den zolder der kerk. Er waren voorstellingen op afgebeeld uit het leven van Servatius en Protais, beschermheiligen der kerk. Recappé verkocht de boorden der tapijten voor 10,000 fr. aan den graaf van Camondo, die er gebruik van maakte bij het behangen eener zaal in zijn nieuw gebouwd huis