Kroniek.
Antwerpen. - De stedelijke prijskamp voor het schrijven der geschiedenis van de Spaansche furie geenen uitslag gehad hebbende zoo zal hij op nieuw geopend worden. Van de 5 ontvangene stukken werd niet een bekronenswaardig geoordeeld. Rechters waren de heeren J. Van Beers, dr. Heremans, M, Rooses, E. Rosseels en N.J. Cuperus.
- Het oud gildehuis, vroeger genaamd De roode os, Gildekamerstraat nr 8, is door den heer eigenaar Jos. De Bom voor 56,000 fr. verkocht aan het stadsbestuur, welk dit gebouw als dienstlokaal wil bezigen.
- Ziehier het opschrift van den gedenksteen, dien het stedelijk bestuur, ter gelegenheid van den 300n verjaardag der Spaansche furie (zie blz. 39), den 4n November tegen den muur op den trap van het stadhuis heeft doen plaatsen: ‘Den 4n November 1576, onder de regeering van Philips II, overrompelde de Spaansche bezetting van het kasteel, bijgestaan door andere krijgsbenden in Spaanschen dienst en door eenige landverraders, zonder de minste uitdaging van wege de bevolking, de stad Antwerpen; leverde haar, na eenen heldhaftigen wederstand der burgerij, gedurende verscheidene dagen over aan plundering en moord; verbrandde het stadhuis, benevens het aanzienlijkste gedeelte der stad, en bracht meer dan 10,000 inwoners om het leven, onder welke de Schoutet Gozewijn van Varick, de Burgemeester Jan Van der Meeren, de Schepenen Jan van de Werve, Gerard des Pommereaulx en Nicolaas van Bouchout. Het volk en daarna de geschiedenis noemden deze gruweldaad: de Spaansche Furie. Op last van het Gemeentebestuur, is deze gedenksteen, den 4n November 1876, alhier geplaatst.’
- Op 6 November hield de heer advocaat René de Maertelaere, ter openingszitting van de jonge balie, in het paleis van justitie eene voordracht over kunst- en letterkundigen eigendom, eene aangelegenheid waarmede het kunstcongres van 1861 zich lang onledig hield. (Zie onzen jaargang 1861, blz. 151.)
- Voor den prijskamp voor oorspronkelijke verhalen, uitgeschreven door de maatschappij Jan Frans Willems, zijn niet minder dan 16 stukken ingekomen.
- Door den heer Nic. De Keyser, bestuurder der Antwerpsche academie, is voorgesteld, onder dagteekening van 13 November, dat het stads- en staatsbestuur in eens zooveel geld zouden toestaan als er noodig is, om aan al de academiekers, die in het museum nog niet vertegenwoordigd zijn, een stuk te bestellen. Van wege burgemeester en schepenen is aan de academie gemeld, dat het college geneigd is aan den gemeenteraad voor te stellen, de helft van de benoodigde som toe te staan, indien het rijk zich verbindt de andere helft ook te betalen.
- Van Alfons Goovaerts is onlangs verschenen ter drukkerij van L. dela Montagne: De kerkmuziek, bedenkingen over haren huidigen toestand en beknopte geschiedenis aller scholen Europa's. Het werk vangt aan met de Romeinsche school, gesticht door Palestrina, die in 1562 onder de regeering van Pius IV, met de hervorming der kerkmuziek gelastwerd. Tusschen de onderscheidene scholen noemt schrijver de Nederlandsche, als de bakermat van al de latere scholen; zij nam haren oorsprong aan de weleer vermaarde muziekkapel der Antwerpsche hoofdkerk. Ingenomen betoont zich schrijver met de xvie eeuw, die tal van uitmuntende stellers van kerkmuziek heeft opgeleverd, zoo Vlaamsche als Waalsche en Hollandsche. Te recht betreurt schrijver dat de meesterwerken van een Palestrina en zijne volgelingen, dat de boeiende kerkgezangen der oude Nederlandsche toondichters weinig of niet meer in de kerken worden uitgevoerd. De heer Goovaerts is van gedacht, dat de Gregoriaansche stijl de schoonste, de voortreffelijkste vorm is, waarin kerkgezangen kunnen worden weergegeven. 't Is ons een genoegen den ernstigen arbeid van den heer A. Goovaerts, die van grondige studie getuigt, aan te bevelen bij al wie zich met de muziekkunst en vooral met de gewijde muziek onledig houden. Het boek kost slechts f. 2.00. Ook zij die eigenlijk geene muziekkenners zijn zullen het werk met vrucht en voldoening lezen.
- De kunstschilder Ed. Dujardin heeft een portret voltooid van wijlen juff. Loos, moeder overste van het klooster der zusters van liefde op de Paardemarkt.
Mechelen. - De beeldhouwer Jan Van Arendonck heeft voor den gevel der Sint-Pieterskerk een heiligen Petrus voltooid waarvan met den meesten lof gewaagd wordt.
Leuven. - Bij Alex. Tillot is aangekondigd om eerlang te verschijnen: Histoire de la ville de Hal enz., zijnde eene door den heer L. Everaert bewerkte Fransche en vermeerderde uitgave van de Geschiedenis der stad Halle, welke hij onder medewerking van Jan Bouchery uitgaf en waarvan wij reeds meermalen gewaagden. Prijs, bij inschrijving: 6 fr. De 200 eerste inschrijvers ontvangen kosteloos een exemplaar van eene Bibliographie halloise. welke niet in den handel zal gebracht worden. De prijs van het werk wordt later verhoogd.