(bij Dordrecht), welk laatste stuk, mits 9000 fr., gekocht werd voor het Antwerpsch hedendaagsch museum; Jacob Jacobs, Gezicht op de Normandische kusten en de Monding der Schelde te Vlissingen (vooral meesterlijk zijn Jacobs' luchten); laatstgenoemd stuk is gekocht voor de verloting; Marinus, Visschers door een windruk verrast (welk wij verkiezen boven het stuk dat, drie jaren geleden, van hem werd gekocht voor het Antwerpsch museum); K. Storm van Gravesande, De Vecht bij Weesp en Zeestrand der Panne; E. De Schampheleer, twee gezichten op de Schelde, te Rupelmonde en te Temsche; A. Bouvier (Brussel), twee tafereelen waarvan Oevers der Schelde het meest bevalt; L. de Burbure, Duinen van Blankenberghe en Afvaart met ballast; J. De Haas (Brussel), P.J. Neumans (Antwerpen), H.W. Mesdag ('s-Gravenhage) en Vertunni (Rome); van laatstgenoemde is vooral de Adriatische zee een uitmuntend stuk (het hoort toe aan den heer Raymond Geelhand, te Antwerpen): E.F. Leemans (Antwerpen), befaamd om zijne maanlichten, stelde ten toon De Dauw en Avond op den Amstel (laatstgenoemd stuk aangekocht voor de verloting).
Allereerst, tusschen de zoogenaamde dierenstukken, noemen wij, als een stuk voor een museum, G. De Pratere's Binnengezicht van een pachthof in Veurne ambacht, op het oogenblik dat de landbouwers zich naar het veld begeven; des schilders Hondenknecht op de jagersvergaderplaats, is ook goed uitgevoerd.
Jos. Nauwens trok verdiend de aandacht met zijn puiken Schildwacht; van denzelfden schilder, mag de Buit van den visscher bij de goede stillevens worden gerangschikt.
Van V. De Vos (wijlen), van Kortrijk, was een meesterstuk tentoongesteld, namelijk een Buffelspan in het Roomsche veld.
P. Dielman (Schaarbeek): flink behandelde Koeien en schapen in eene weide.
F. Backvis (St.-Jans-Molenbeek): eene uitstekend afgemaalde Kudde schapen.
C. Cunoeus (Amsterdam): Liefde en trouw, een goed geschilderde hond en een paar duiven op den voorgrond (aangekocht voor de verloting).
C.F. Deiker (Dusseldorp): Vechtende honden, wat conventioneel van kleur.
H. Jochams (St. Gillis), Ontsnapt paard en Brabantsch voorspan, breed en keurig bewerkt; het laatste stuk aangekocht voor de verloting.
Tusschen de schilders van binnengezichten, munt R. Bisschop, van Rotterdam, uit met een prachtig kerkgezicht.
J.F. Brugman (Amsterdam) stelde een Zuid-Hollandsch binnenhuisje ten toon, dat waarlijk is om te stelen.
Stillevens, bloemen- en vruchtenstukken ontbraken er in de pronkzaal niet. Tusschen de verdienstelijke noemen wij de stukken van J.J. Canneel, J.F. De Wit, E. Dwelshauwers, E. Eisnau, A. Mersseman, A. Seeger, J. Thielens, A. Van Bostraeten, A. Van Antro, F. Van der Wee, G. Vinck, van Antwerpen; H. Bellis, Ch. De Naeyer, F. Huygens, A. Lelong, Ed. Navez, J. Ragot, Ch. Rullens, K. Storm van Gravesande en J. Vrancx, van Brussel; L. Braet, De Keghel, P. De Pannemaker, juif. E. De Vigne, P. De Vos en J.J. Eyers, van Gent, waartusschen J. Capeinicks meesterlijk geschilderde Rozentuil, bloemen en bijhoorigheden, herinneren aan werken van beroemde meesters; Het korfje, van mev. De Franchimont, de Planten, van juff. V. De Sartorius en de Kasbloemen en Vergeet-mij-nietjes, van juff. V. Dubourg, pleiten voor de vaardigheid der vrouwen in dit moeielijk vak der kunst. Wij noemen verder: Ch. De Witte (Brussel), eigenaardig bijeengebrachte voorwerpen, keurig geteekend en goed geschilderd; juff. C. Friedlaender (Weenen), Oudheden; juff. Ad. Haanen van Oosterbeeck, bij Arnhem, Zomer; juff. P. Jamar (Luik), Studie en Bloemen; A. Jernberg (Dusseldorp) De Zeepblaas en Stilleven; L. Joulni (Parijs), Madelieven en Goudbloemen; Jos. Lemmens (Antwerpen), Bloemfestoen en Bloemenkrans, dit laatste stuk aangekocht voor de verloting; juff. M. Molijn
(Rotterdam), Voorjaarsbloemen en Leliën; P.E. Nicolié, uitmuntend Stilleven, dat door toon en kleur herinnert aan de beste oude school; juff. A. Peters (Stuttgard), Pioenen, aangekocht voor de verloting; juff. F. Putzeys(Luik), Vruchten en Werkmansontbijt, breed van uitvoering, doch wat decoratief geschilderd; H. Robbe (Brussel), drie paneelen met bloemen, die zijne faam in het vak gestand doen; juff. H. Ronner (Brussel), eene veelbelovende Studie; juff. M. Roosenboom ('s-Gravenhage), Druiven en Bloemen, de laatste aangekocht voor de verloting; L. Schaefels, de meester in het vak, die dat ook, sedert jaren, kosteloos aan de leerlingen der Antwerpsche academie onderwijst, met het gevolg dat reeds verscheidene eervol aan tentoonstellingen deelnemen, zond twee groote stukken, waarvan op het eene de kat niet genoeg naar de natuur is gezien; het andere, uitmuntend samengesteld en uitgevoerd, is voor de verloting aangekocht; G. Schultz en J. Wilms (Dusseldorp), G.J. Van de Sande-Bakhuyzen ('s-Gravenhage), juff. E. Van Hoey (Mechelen) verdienen hoogst eervol vermeld te worden.
Verhoeven-Ball munt ditmaal vooral uit met zijn stilleven, aangekocht door den heer L. Segers, Weenix naar de natuur teekenende; des schilders Flora scheen ons over 't algemeen, wat hard van kleur.
H. Verdonck heeft veel vorderingen gedaan: Mijn eetmaal is geestig getoetst en Fruit en bijhoorigheden beloven voor de toekomst.
(Wordt voortgezet.)