zwaar, wat oneenigheid, twist en eindelijk vijandelijkheden teweegbracht. Zulks spoorde J.P. Koen aan tot het oprichten van een fort in de nabijheid der hoofdstad van het koninkrijk Jacrata, welke hoofdstad denzelfden naam droeg. Er volgde eene botsing. De vorst van Jacrata, ondersteund door de ook in Indië gevestigde Engelschen en Portugezen, viel de Hollanders aan; hij leed de nederlaag, en de Hollandsche krijgsmacht, aangevoerd door J.P. Koen, veroverde en verwoestte de hoofdstad Jacrata, welker plaats door eene nieuwe stad, het tegenwoordige Batavia, ingenomen werd.
Volgens een opschrift, dat op de achterzijde van het voetstuk van het standbeeld te lezen staat, was J.P. Koen ‘een persoon zeer wel ervaren in den koophandel, alsmede in sake van state, zeer eerlijck en modest van leven, altijd laborieus.’ 't Is de gouverneur-generaal dien J.P. Koen opvolgde, welke zich in deze bewoordingen over hem heeft uitgelaten. De eerste steen van het gedenkteeken werd op 29 Mei 1869 gelegd. De onthulling van het beeld had plaats op 4 September ll., ten 7 ure 's morgens.
Over het beeld wordt met den meesten lof gesproken. In de stad Hoorn bevindt zich een portret van J.P. Koen, welk den heer E. Plyn tot model heeft gediend. Hij is er dan ook in gelukt de eigenaardige gelaatsuitdrukking allerbest te treffen. De houding is zeer goed gekozen. De afgebeelde doet zich los en ongedwongen voor. De kleedij is met de meeste zorg aangebracht en past voortreffelijk bij het beeld.
De medegedeelde plaat zal onzen lezers veroorloven zich van het een en ander eene vrij nauwkeurige voorstelling te maken.
Wij wenschen den heer E. De Plyn met zijnen arbeid geluk. De bekwame beeldhouwer heeft zijne faam gestand gedaan.