Buitenland.
Amsterdam. - Den 12n Juni hield de heer Verwijs, in de afdeeling letterkunde der koninklijke academie van wetenschappen, eene lezing over het middel-Nederlandsch gedicht De Rinclus, eene vertaling van een Fransch stuk, welks dichter zich noemde De Reclus de Moliens (Cluseners van Moliaens). De heer Verwijs betoogde dat de tekst in de uitgave van Serrure ‘door de schuld van den schrijver en den uitgever vol fouten is.’ Hij deelde eene menigte verbeteringen mede, waartoe hij zegde grootendeels in staat gesteld te zijn geweest door een nieuw afschrift, welk dr. Verdam gemaakt heeft van den Franschen tekst, die voor een goed gedeelte onuitgegeven is.
Leeuwarden. - De heer Lieuwe Annes Buma, doctor in de wijsbegeerte en in de letteren te Makkum en aldaar overleden den 2n Mei laatst, heeft aan de provincie Friesland een kapitaal van 100,000 Nederlandsche guldens vermaakt, onder verplichting, dat door haar jaarlijks zal worden besteed: a. 1000 gl., voor het maken en uitgeven van een, zooveel mogelijk, volledig en beoordeelend verslag of overzicht in de Latijnsche en in de Nederduitsche taal van de boekwerken, tijdschriften, opstellen in tijdschriften en al wat er verder wordt uitgegeven, in welk land ook, over en betrekkelijk de Grieksche en Romeinsche taal en letterkunde; de provinciale overheid zal het maken en uitgeven van dat verslag opdragen aan eenen letterkundige van erkende bekwaamheden, en zorgen dat een en ander regelmatig geschiede; b. 3000 gl. voor de oprichting, instandhouding, uitbreiding, plaatsing en bewaring van eene openbare bibliotheek voor de Grieksche en Romeinsch taal en letterkunde, die gevestigd zal zijn te Leeuwarden en den naam zal dragen van Buma-bibliotheek; het bestuur en beheer van de zorg voor een en ander is mede opgedragen aan de provinciale overheid. - Indien de provincie Friesland deze making niet mocht aanvaarden, dan zal zij overgaan aan de stad Leeuwarden en zoo ook deze weigerde, aan de gemeente Bolsward. - Door denzelfden erflater is nog aan de provincie Friesland vermaakt een kapitaal van 15.000 Nederl. guldens, onder verplichting en voorwaarde van om de twee jaar: 1o uit te keeren 500 gl. voor het best en voor het algemeen bevattelijk gekeurde antwoord op eene uit te schrijven prijsvraag over eenig onderwerp betrekkelijk de landbouwkunde of eenige harer hulpwetenschappen, b. te besteden 700 gl. voor kosten en schadeloosstelling van de beoordeelaars en de bevordering van eene goedkoope uitgaaf van het bekroonde stuk. - Ofschoon deze vermelding
hier minder op hare plaats zij, halen wij volledigheidshalve nog aan, dat voornoemde milde gever 12,000 gl. heeft vermaakt aan de Noord- en Zuidhollandsche reddingsmaatschappij, te Amsterdam, om te dienen voor de aanschaffing, de bewaring, het onderhoud en de vernieuwing van eene reddingsboot, te plaatsen op eenig punt van de vaste kust aan de provincie Friesland, waar zoodanig toestel het heden niet is gevestigd. Moge de heer Buma in alle landen navolgers vinden!
- Aan de 3 Nederlandsche hoogescholen, te Utrecht, Groningen en Leiden studeerden in het jaar 1834 622 studenten in de godgeleerdheid. Aan dezelfde hoogescholen telt men thans slechts 223 studenten in de godgeleerdheid. In 1857 telde de godgeleerde faculteit te Leiden nog 188 studenten; thans is het getal tot 32 versmolten.