A. Ronner; Kruisafdoening, van A. Thomas (Brussel); Christus' begrafenis, van A. Van Hammée (Brussel) en Verschijning van Jezus aan Magdalena, van J.B. Poncet (Parijs); uitmuntend door godsdienstig gevoel en fijne uitvoering zijn: Onze-Lieve-Vrouw met het kindje, van F.J. Ittenbach (Dusseldorp); H. Familie, van C. Muller (id.); Hoofd van den H. Joannes, van B. Nordenberg (id.); Maria Boodschap en de H. Maagd met het kindje, van L. Schubert (Berlijn). De afwezigheid op de tentoonstelling van sommige meesters in het vak legt zich uit, doordien er verscheidene arbeiden aan muurschilderingen. In de Antwerpsche St.-Josephskerk, L. Hendrickx, in de Antwerpsche Augustijnenkerk, Jos. Bellemans, in de Gentsche Ste-Annakerk, Th. Canneel, in de Brusselsshe Minimenkerk, J. Meganck.
Aan dieren-, bloemen- en fruitstukken en ook aan stillevens bezat de tentoonstelling inderdaad keus. Puike bloemen- en fruitstukken leverden, onder andere: H. Robbe, J. Robie, C. De Nayer, C. De Witte, M. Hendrickx, F.J. Huygens, D. Lap, L. Maeterlinck, J. Capeinick, mej. De Sartorius, H. Bellis, F. Backvis (allen te Brussel), L. Braet, juff. D. en M. De Vigne, C. De Wit en J.J. Eyers (allen te Gent), juff. A. Haanen (Oosterbeeck), juff. A. Peters (Stuttgart), juff. Roozenboom ('s-Gravenhage). Van mev. E. Franchimont, die een goed fruitstuk en een bloemenstuk tentoonstelde, kocht de heer Moons een puik stukje: De meerlennest.
Stillevens: in dit vak munten uit de gewrochten van: D. De Groux, (Brussel), J. Nauwens (de twee stukken van dezen Antwerpschen schilder verdienen wel tusschen de allerbeste gerangschikt te worden, die de pronkzaal in dit genre bevatte), juff. C. Friedlaender (Weenen), A. Beauvais, juff. A. Delsart, juff. V. Dubourg en H. Hareux (allen te Parijs).
Goede dierenstukken leverden nog: J. Dekker en A. Leu (Dusseldorp), V. De Vos (van Kortrijk, onlangs overleden).
Glas-, porselein-, brand- en gleisschildering. Er zijn in deze vakken stukken van Belgischen oorsprong, die zeer goed kunnen wedieveren met de gewrochten uit het buitenland. Wij noemen hier: L. Anny Bonaffé (Brussel), twee goed gelijkende portretten op porselein geschilderd; juff. M. Arrighetti (Bergen), Lucretia, naar Rafaël, St.-Joris, naar Albrecht Durer en De goede Samaritaan, alle drie in brandschildering; juff. L. Brassard (Brussel): Dido's dood, naar J. Stallaert, en Mozes op den Nijl; naar P. Dela Roche; het eerste vooral doet zeer goed op porselein.
Wij zagen nog zeer verdienstelijke werken in dit vak van juff. B. Chaux, mevr. C. Guillois en juff. A. Perdrion (Parijs), F. Dauge (Brussel), Leeuwenjacht, Ossen (aangekocht voor de verloting) en Lievelingen, in gleiswerk; van Juff. E. Dauge: Koeien in de weide.
Mev. D. De Cool (Parijs), drie stukken in brandschildering.
A. De Mol, leeraar in de gleisschildering bij de nijverheidsschool te Brussel, een fraai paneel, voorstellende een Genius die zijne cither stemt, een Vrouwenbeeld op eene schotel en eene vaas met beelden, aan Rafaël ontleend.
P. Delin (Brussel): Ossenkop, Ramshoofd en Eene studie op den buiten, in gleiswerk, zeer zorgvuldig uitgevoerd. Verders verdienstelijke werken van: juff. G. Meunier, L. Hansotte, juff. G.S. Maltby, juff. A. Nordmann, E. Tourteau, F. Volkaerts, mev. E. Vent (allen te Brussel) en Gammon (Londen).
P. De Craene (Antwerpen) stelde ten toon een glasraam in den stijl der xiiie eeuw, en twee teekeningen voor glasramen.
A. De Keghel (Brussel): de portretten van den koning en de koningin, op glas geschilderd.
A. Stalins (Antwerpen): teekening in kleur van drie puike glasramen, stijl der xiiie eeuw, uitgevoerd voor de kerk der eerw. paters Predikheeren te Leuven, in de werkhuizen der heeren Stalins en Janssens. De ramen zijn reeds in de kerk geplaatst. (Zie onze plaat, blz. 170.)
Van F. en A. Van der Poorten (Brussel) verdient vermeld te worden een venster in drie paneelen, voor een woonhuis.
N. Lorin (Chartres), Het bezoek der heilige Maagd; glasschildering naar de schilderij van Sebastian del Piombo, uit den Louvre, De Lente; portretten van den graaf en de gravin van Eu. En twee teekeningen van glasramen in den stijl der xive eeuw.
(Wordt voortgezet.)
Wees voor u zelf oprecht.
Shakespeare.