schoone kunsten der academie de plans heeft geleverd, terwijl het denkbeeld uitging van L. Gallait. De heer Alvin maakte verslag over de feesten, te Florence gegeven, ter gelegenheid der 400ste verjaring van Michel Angelo's geboortedag. De heer Ad. Siret bracht verslag uit over den prijskamp voor het schrijven van de geschiedenis der beeldhouwkunst in de xviie en xviiie eeuw; het eenig ontvangen stuk werd door het verslag den prijs waardig gekeurd. De namen der overwinnaars in de verschillende afgeloopene prijskampen werden vervolgens afgeroepen. De penningsnijder K. Wiener ontving eenen prijs. Voor het beeldhouwkundig onderwerp: de Hofbouw, is geen prijs toegekend, maar J. Dillens bekwam eene premie van 100 fr. voor zijn ingezonden stuk. Met den uitslag der overige prijskampen maakten wij onze lezers reeds bekend op blz. 74 en 112.
- Uitslag van den prijskamp der naamlooze maatschappij van bronswerken, voor het samenstellen en uitvoeren in plaaster, van eene groep of een beeld, welke afzonderlijk als kamersieraden en ook op voetstukken van pendules kunnen dienen (zie blz. 90). Er waren 12 kampers en 14 ingezondene stukken. De prijzen werden behaald door: J. Dillens, met een zittend beeld, De tijd voorstellende; J. Van Rasbourgh, eene groep, Het geheim; P. Comein, De Lente, een staande beeld; L. Van Biesbroeck, De muziekles, eene groep. De drie eerstgenoemde beeldhouwwerken werden aangekocht door de maatschappij; het laatstgenoemde bekwam een geldprijs van 500 fr. De vier bekroonde stukken zijn tentoongesteld in de Stormstraat 22.
- Het verdient vermelding, dat de fraaie eermetalen, te Keulen uitgereikt aan de prijswinnaren in de daar gehoudene internationale tentoonstelling van bloemen en gewassen, te Brussel door K. Wiener gemaakt zijn. De eermetalen voeren op de voorzijde het hoofd van Kronprinz Friedrich Wilhelm Protector en op de keerzijde het Keulsche wapen met het opschrift Augusta Protectorin der Flora en Internationale Gartenbau-Ausstellung zu Coeln en 1875.
- De Vlaamsche letterkundigen Désiré Delcroix, Em. Hiel, te Brussel, en P. Willems (Leuven), J.R. Snieders (Turnhout) en de bouwmeester Croquison, te Kortrijk, zijn tot ridders der Leopoldsorde benoemd. De koninklijke besluiten betreffende Delcroix, Hiel, Willems, Snieders en Croquison werden in den Moniteur in 't Vlaamsch afgekondigd.
Leuven. - In 1874. blz. 150, hebben wij gemeld, dat het gemeentebestuur voornemens was, eene belangrijke Vlaamsche kroniek, opgesteld door den toenmaligen (1594) stadsklerk Willem Boonen in het licht te geven. Wij vernemen, dat deze kroniek niet minder dan twee octavo-deelen van 500 blz. druks zal beslaan. De kosten der uitgaaf, daarin begrepen het graveren van de teekeningen die het handschrift versieren, zijn op 6000 fr. geschat. Het overschrijven en drukken van de kroniek zal drie jaar tijds vergen. Het staatsbestuur verleent een hulpgeld van fr. 1999.98, de provincie een van 900 fr. Er zal eerlang een aanvang gemaakt worden met den druk, onder de leiding van den geleerden heer stadsarchivaris, onzen geachten medewerker E. van Even.
- Het getal studenten aan de Leuvensche hoogeschool ingeschreven voor 1874-75 bedraagt 1111.
Nijvel. - Den 17n October werd het standbeeld van De Verver alias Tinctoris plechtig onthuld (zie blz. 106).
Gent. - Bij Dullé Plus is verschenen: Handboek der ontleedkunde, door dr. Jul. Morel. leeraar aan de koninklijke academie en aan de nijverheidsschool, met platen door P. Allaert geteekend en gegraveerd. Prijs: 5 fr.
- Is. Debrucq heeft een goed gelijkend borstbeeld van Nap. Destanberg voltooid.
- Peter Benoit had tegen den 31n October in deze stad eene vergadering van Vlaamsche toonzetters en gekende voorstanders der Vlaamsche toonkunst belegd, ten einde in overweging te nemen of er geene aanleiding bestond tot het houden van een Vlaamsch muziekcongres, waarop namelijk zou gehandeld worden over het inrichten van de krachten, welke de Vlaamsche toonkunst in België bevorderlijk kunnen zijn. Onder anderen werd deze eerste vergadering bijgewoond door de heeren L. Van Gheluwe, bestuurder der muziekschool van Brugge, G. Huberti, bestuurder der muziekschool van Bergen, Thibaut, bestuurder der muziekschool van Turnhout, Leenders, bestuurder der muziekschool van Doornik, Karel Miry, Florimond Van Duyse, Waelput, Jan Van den Eede, Julius Vuylsteke, Van den Heuvel, Em. Van Goethem, B. Block, J. Blockx, Jos. Bosiers, Moreel, Rappé, A.J. Cosyn, H. Keurvels enz. De denkbeelden, door den heer Benoit ontwikkeld, hebben veel bijval gevonden en eenstemmig werd de wenschelijkheid van het houden van een congres goedgekeurd. Binen kort zal eene tweede voorloopige vergadering plaats hebben. Er is beslist dat provinciale comiteiten zullen ingericht worden te Gent, te Antw rpen en te Brugge.
- Volgens wordt gemeld, heeft Peter Benoit van het gemeentebestuur in last ontvangen muziek te schrijven voor een geschiedkundig tooneelstuk, waaraan Em. Van Goethem arbeidt en dat zou opgevoerd worden ter gelegenheid van den 300sten verjaardag der Pacificatie van Gent.
Brugge. - Wij hebben kennis genomen van het verslag over den toestand van Brugge's stedelijke archieven in 1874, opgemaakt door den heer stadsarchivaris L. Gilliodts-Van Severen. Onder andere aanwinsten, door het archief gedaan, vinden wij daarin de volgende vermeld: 1o Cronick van Vlanderen, geschreven foliant van de xvie eeuw, opklimmende tot de hoogste oudheid en besluitende met het jaar 1414; 2o Alle de wetten van Brugge, geschreven foliant van de xviie eeuw; 3o Nicolai Rommelii I C. Brugensis. Commentarii in patrias Franconatensium leges seu consuetudines comitatus Flandrie, 431 foliobladzijden, geschreven op het einde der xviiie eeuw; 4o Consuetudines patriae et teritorii Franconatus cum notis et glossis domini ac magistri Nicolai Rommel, kleine foliant, geschrift der xviie eeuw; 5o lijst der burgemeesters en schepenen van Brugge, van 1335 tot 1585; 6o Een cort recueil ende verhael van alle de privilegien, octroyen, concessien, transactien, appointementen, sentencien ende andre promisen aengaende tlant van den Vryen ende appendantsche van dien, enz., foliant van 91 blz., geschrift der xviiie eeuw; 7o Dit naervolgende is den eedt degone de vinders van de ambachte van de matsenaers ende steenhauwers der stede van Brugge gehouden syn te doen, kleine foliant van 70 blz., geschrift der xviiie eeuw; 8o Den boeck vande neerynghe vande Cruythalle der
stede van Brugghe enz., beginnende van daele dezen 23n Juli 1682 (deze prachtige foliant, in een rood fluweelen overtrek gebonden, bevat de lijsten van de gilde der apothekers en drogisten van Brugge, gekend onder den naam van Cruythalle; een zeer groot getal bladzijden zijn afgezet met zinnebeeldige omlijstingen, door de uitstekendste schilders geteekend met Chineschen inkt). Het archief is ook in bezit gekomen van de stempels der oude gilden van de geneesmeesters en heelmeesters-baardscheerders en de apothekers-drogisten van Brugge.
- Onlangs werden in Sint-Basilius-kapel opgebroken de arduinen grafsteenen van Antoon Van Vaghere, magistraat van Brugge, overleden den 25n October 1375, van Jan Van Oudenaerde, meester metser, aan wien men het achtkantig gedeelte en de vier kleine torentjes aan het tweede verdiep van het Belfort (1393-96), de Kruispoort en de Gentschepoort (1402-4), den Poedermolen aan het Minnewater (1398-99), en menigvuldige andere gebouwen verschuldigd is, overleden omtrent 1412.