Kroniek.
Antwerpen. - Wappers' marmeren borstbeeld, vervaardigd door Jaak De Braekeleer, is in de trapzaal van het museum bijgezet geworden.
- Van 29 Augustus tot in de laatste dagen van September zijn in de zaal der Venusstraat tentoongesteld geweest de verzamelingen van medailles, penningen en gravuren, welke het stadsbestuur aangekocht heeft van den heer Ed. Ter Bruggen (zie onzen jaargang 1874, blz. 114). De verzamelingen, die veel merkwaardigs bevatten, zijn vrij druk bezocht geworden.
- Verbond voor kunsten, letteren en wetenschappen. Op 26 September en volgende dagen waren de volgende tafereelen tentoongesteld: F. Lamorinière, twee keurig uitgevoerde landschappen uit de omstreken van Berlijn; E. Carpentier, Zoet niets doen, een aangenaam kabinetstuk; E. Siberdt, twee portretten; F. Van Kuyck, een goed binnengezicht; J. Nauwens, een zeer fijn geschilderd stukje doode natuur, getiteld: het offer der moederliefde (de buitengewone vooruitgang van dezen schilder wordt algemeen opgemerkt; zijn stukje is aangekocht door den heer Langlois); J.M.C. Troy, een portret; A. Elsen, een leerling van Lamorinière, gezicht op Vielsalm, dat belooft; P.J. Neuckens, twee verdienstelijke genrestukjes, 's Middags en Een slaapje; L. Bullerkotten, een wat al te kleurig Riviergezicht te Eykevliet; J. Stobbaerts, Werkmans ontbijt, Na den maaltijd en Staart en oor en M. Le Grand, Reede van Antwerpen. De afdeeling van beeldende kunsten heeft gedurende 1874, in 15 keeren, 452 kunststukken harer leden tentoongesteld; van die gewrochten, werden er 61 verkocht, voor de gezamenlijke som van 80,790 fr.
- Het gemeentebestuur heeft aan het staatsbestuur voorgegesteld, de jaarwedde van den nieuw te benoemen plaatdrukker der koninklijke academie, van 1100 fr. op 2520 fr. te brengen.
Brussel. - De ‘vrijheidsboom’ der Paleizenplaats (zie jaarg. 1862, blz. 33) verkwijnt of schijnt gestorven. De nieuwsbladen vermelden het feit, omdat het schijnt, dat de dood van den boom opzettelijk werd teweeggebracht, men vermoedt door eene gedienstige hand, die hem wilde weg hebben van voor het paleis, welks uitzicht hij belemmert. Men weet, dat de ‘vrijheidsboom’ te Antwerpen, even leelijk in den weg van het stadhuis staat; de breedgetakte olm, die in 1836 of 1837 werd geplant, toen de in 1830 op dezelfde plaats geplante boom verdord was, is oorzaak dat men vooral des zomers den fraaien gevel van het Antwerpsch stadhuis niet van op eenigen afstand zien kan.
Op 12, 13 en 14 September is te Brussel een congres gehouden, ingericht door den Belgischen onderwijzersbond en waaraan ongeveer 2000 onderwijzers uit alle streken van België deel genomen hebben. Het congres was afgedeeld in eene Vlaamsche en Fransche afdeeling. De verschillende, het onderwijs en de onderwijzers betreffende punten, werden omstandig besproken en sommige leidden tot het nemen van beslissingen welker uitvoering aan het bureel opgedragen is.
Gent. - De inteekening is opengesteld op eene vijfde reeks Nederlandsche Zangstukken met klavierbegeleiding, uitgegeven door het Willems-Fonds, te Gent, onder het toezicht der heeren P. Benoit, F.A. Gevaert, R. Hol, W.F.G. Nicolaï en L. Van Gheluwe. Van deze verzameling zijn reeds vier reeksen, te zamen, verschenen: zij bevatten stukken van G. Antheunis, Jos. Beltjens, P. Benoit, Edw. Blaes, J.C. Boers, L.F. en M.A. Brandts Buys, O. de Burbure, W. De Haan, W. De Mol, Is. De Vos, A. Dumon, Alex. Fernau, E.A. Gevaert, G.A. Heinze, Richard Hol, G. Huberti, K. Mestdagh, K. Miry, W.F.G. Nicolaï, C.J. Souweine, A. Tilman, J. Van den Eeden, F. Van den Heuvel, L. Van Gheluwe, P.J. Van Paesschen, J.C.M. Van Riemsdijk, Ad. Wouters. De vijfde reeks zal, zooveel mogelijk, bij maandelijksche afleveringen van 2 nummers telkens, aan de inschrijvers vrachtvrij gezonden worden. Het eerste nummer, Lentelied, woorden van G. Antheunis, muziek van W. De Mol. is verschenen. Inschrijvingsprijs (voor 12 nummers): 8 fr.
- Op blz. 66 van dezen jaargang, meldden wij, dat het Willems-fonds had uitgegeven het eerste stuk van een Overzicht der algemeene kunstgeschiedenis, bouwkunst, beeldhouwkunst, schilderkunst en toonkunst. Het tweede en laatste stuk van dit naar het Duitsch door Julius Vuylsteke bearbeide werk is thans verschenen. Het geheele werk vormt een fraai en goed gedrukt boek van 337 blz. met 135 in den tekst gedrukte houtsneeplaten. Wij hebben het nog maar even kunnen inzien, doch er ettelijke leemten in aangetroffen, wat betreft de vermelding van hedendaagsche kunstbeoefenaren onzes lands. Zoo zien wij van de Antwerpsche bouwkundigen genoemd Schadde en Baeckelmans, en niet Dens, Claes, Gife, Servais, Stoop, Le Clef enz., of ook niet de overledene bouwmeesters, Berckmans, Serrure, Bourla; F.J. Stoop, F. Durlet, enz. Bij de beeldhouwers zou men naast Ducaju ook hebben mogen noemen Jan Van Arendonck, Jos. Geefs, J. De Braekeleer, De Plijn, De Bock, Van Wint, Fabri enz.
Brugge. - In 1874, blz. 25, meldden wij de stichting in deze stad van eene Gilde van Sinte Luitgaarde voor taal en oudheid, onder kenspreuk: Rond den Heerd. Dit genootschap bevat de kern der dusgenaamde Westvlaamsche taalparticularisten, wier streven een zoo warmen woordenstrijd teweegbracht, op 25 Augustus, in de tweede afdeeling van het xive Nederlandsch taal- en letterkundig congres te Maastricht. Men vindt hiervan gewag gemaakt in ons beknopt overzicht van de congreswerkzaamheden, op blz. 139. Nopens de Gilde van Sinte-Luitgaarde hebben wij hier te melden, dat zij bij Beyaert-Defoort heeft laten verschijnen een boekdeel van 90 blz., getiteld: Handelingen van de eerste vergadering der werkende leden; gehouden te Brugge, den 18 Oegst 1874. Wij hebben deze Handelingen met de meeste belangstelling gelezen; zij bevatten zeer veel, wat ernstige aandacht verdient, ook onder taalkundig opzicht, en verdienen namelijk als dusdanig dat al onze Vlaamsche letterkundigen er kennis mede maken.