Kroniek.
Antwerpen. - Door den dichter De Koninck is een bezwaarschrift gezonden aan de wetgeving, omdat, zoo wordt in het stuk gezegd, ‘mijn werk, het Menschdom verlost, door de jury, (voor den vijfjaarlijkschen prijs van Vlaamsche letterkunde) met 5 stemmen tegen 1 en 1, onthouding uit den prijskamp gesloten werd.’ (Zie voor dit gedicht de Vlaamsche School, 1874, blz. 98.)
- HH. KK. HH. de graaf en de gravin van Vlaanderen hebben den heer Jos. Delin gelast, het portret van mevr. de gravin te schilderen, om geschonken te worden aan het stadsbestuur, welk het zal doen bijzetten in de zittingzaal van den gemeenteraad, welke reeds versierd is met 6 portretten van de Belgische vorstelijke familie, geschilderd door baron Gustaaf Wappers en Nic. De Keyser.
- Van Paul Billiet en Jos. Mertens zal een Vlaamsch zangspel, getiteld Liederik de rentmeester, gedurende de aanstaande Antwerpsche kermis, onder stads medewerking, ten tooneele worden gevoerd; men verzekert, dat 's lands uitstekendste zangers en zangeressen in het stuk zullen optreden. Het gedicht, groot 80 blz., zal eerlang in het licht verschijnen. Prijs: bij inschrijving, 1 1/2 fr., buiten inschrijving, 2 fr.
Brussel. - Prijskamp van de naamlooze maatschappij van bronswerken, voor het samenstellen en uitvoeren in plaaster van eene groep of een beeld, welke afzonderlijk als kamersieraden en ook als voetstuken van pendules kunnen dienen. De keuze is vrij. De mededingers moeten Belgen wezen. Aan de stukken, hiertoe waardig gekeurd door de kunstrechters (Pauwels, bouwmeester, Fraikin, W. Geefs en Van Hove, beeldhouwers en F. Fourcault, vertegenwoordiger van de maatschappij) zullen premiën van ten minste 500 fr. worden verleend. De maatschappij houdt zich voor, de stukken, welke zij in eigendom zou begeeren, om in brons gegoten en door haar in den handel gebracht te worden, aan te koopen tegen 2000 fr. voor eene groep, en 1500 fr. voor een afzonderlijk beeld. De mededingende stukken in te zenden aan de maatschappij, Stormstraat, 22, te Brussel, vóór 1 October 1875, 's middags.
- In eenen omzendbrief aan de kunstbeoefenaren, gedagteekend van 15 Juni, en onderteekend door Em. Hiel, dr. A. Willems en Th. Coopman, kondigt het Kunstgenootschap aan, dat de catalogus der aanstaande 3-jarige tentoonstelling van Brussel ook weer in Vlaamschen tekst zal uitgegeven worden. Tevens acht het genootschap ‘het zich ter eere, de Nederlandsche beeldende kunstenaars, in name der nationale kunst en der Vlaamsche volksbelangen, vriendelijk uit te noodigen bij de toezending hunner gewrochten, naar de tentoonstelling te Brussel, de landstaal te gebruiken, zoowel voor de opschriften hunner werken, als voor de briefwisseling en toezending.’ Wij hopen, dat deze raad zal gehoord worden.
- In den prijskamp van gedichten om in den nationalen prijskamp van toonzetting op muziek gebracht te worden, zijn bekroond: De Meermin, van Sabbe en La dernière bataille, van J. Abrassart. De jury heeft aan het Vlaamsch gedicht de voorkeur gegeven, om bij de toonzetting te worden gebruikt. J. Guillaume heeft er eene Fransche overzetting van bezorgd. (Zie de Vlaamsche School, 1875, blz. 54.)
- Tot het dingen naar den dusgenaamden prijs van Rome voor de toonzetting, zijn, na voorafgaandelijke proef, de volgende kampers toegelaten: Blaes (Gent), Pardon (Brussel), Tillman (id.), De Vos (Gent), De Pauw (Brussel) en L. Hinderyckx (Brugge).
Leuven. - Op een toon- en letterkundig feest, door het Davidsfonds den 23n Mei gegeven, ter gelegenheid der eerste algemeene vergadering van de maatschappij, werden met veel kunde ten gehoore gebracht de H. Dymphna, van den zeer eerw. heer Daems, bibliothecaris der abdij van Tongerloo en J. Brouwersz' Klokkenlied.
- De hoogleeraar in geneeskunde Van Kempen is op 10 Juni door zijne leerlingen beschonken met zijn borstbeeld, gemaakt door L. Fraikin. (Zie de Vlaamsche School, 1874, blz. 25.)
- Karel Geefs' ontwerp voor het standbeeld van S. Van de Weyer is bekroond. De heer Van der Linden bekomt eenen geldprijs van 1500 fr. (Zie de Vlaamsche School, 1874, blz. 175.)
Kortrijk. - Het Journal des beaux-arts, door den heer Ad. Siret te Leuven uitgegeven, spreekt met den meesten lof over een altaar in ojivalen stijl, door den beeldhouwer Clemens Carbon aan de Sint-Rochuskerk geleverd.