vóór 25 September 1875, aan den heer A.V. Bultynck, ondervoorzitter, Groendalstraat 16, te Antwerpen. Het programma zegt: dat alle Vlaamsche letterkundigen, de leden der maatschappij uitgezonderd, kunnen mededingen. Buitenlandsche schrijvers zouden dus uitgesloten zijn. De jury zal door de maatschappij benoemd worden. De bekroonde stukken zullen gedurende één jaar het eigendom zijn der maatschappij en door haar mogen uitgegeven worden.
- De Antwerpsche rederijkkamer de Olijftak heeft den heer L. de Wael, burgemeester der stad, tot haren eere-voorzitter benoemd en hem te dier gelegenheid een album met letterkundige bijdragen en de portretten der werkende leden van het genootschap aangeboden. Het album werd gemaakt volgens teekening van H. Altenrath; het zeer fraaie zilveren beslag is een werk van den gunstig gekenden drijver Labaer. Ter gelegenheid der benoeming van den eerevoorzitter gaf de Olijftak in de concertzaal van den Vlaamschen Schouwburg een groot toon- en letterkundig feest.
Gent.- De familie de Hemptinne gaat in St-Jozefsparochie, volgens de plannen van den bouwmeester Aug. Van Assche, eene groote gothieke kerk laten bouwen.
- Op blz. 54 hebben wij verkeerdelijk gemeld, dat de twee platen, Verboden doorgang en Terwijl de processie voorbijgaat, uitgegeven door het Kunstgenootschap, door Florimond Van Loo geteekend waren. Het is Corkole zelf, de voortreffelijke schilder van Verboden doorgang en Terwijl de processie voorbijgaat, die zijne eigenaardige samenstellingen op steen geteekend heeft voor het Kunstgenootschap. Dat wij niets terug te nemen hebben van den lof, dien wij de uitvoering der teekeningen hebben toegezwaaid, laat zich begrijpen. De platen werden door Florimond Van Loo keurig gedrukt.
- Het Willemsfonds heeft uitgegeven het eerste stuk (160 blz.) van een belangrijk werk, getiteld Overzicht der algemeene kunstgeschiedenis, bouwkunst, beeldhouwkunst en schilderkunst. Het werk is versierd met een groot getal houtgravuren naar merkwaardige gebouwen en kunstwerken uit oude en nieuwe tijden. Het werk verschijnt bij Todt, opvolger van W. Rogghé; het is zeer goed gedrukt.
- Verschenen bij Waem-Lienders, Beknopt handboek van den ambtenaar des burgerlijken stands, door L. De Vriese.
Aalst. - Alhier is eene afdeeling van het Willemsfonds tot stand gekomen met de volgende heeren als bestuurleden: P. Arents, E. Banneville, V. De Moor, E. Franckx, F. Cumont, R. Leveau en L. De Schaepdrijver.
Brussel. - Driejarige tentoonstelling. De commissie der aanstaande tentoonstelling van schoone kunsten, in 1875 te houden, is samengesteld uit de volgende heeren: Anspach, Balat, Bouré. Cannaert d'Hamale, Nic. De Keyser, Delin, de Robiano, de Rongé, Vranck, Hagemans, Keelhof, Meunier, Portaels, Schollaert, Stroobant, 'T Kint de Rodenbeke, Thomas, Van Soust de Borckenfelt, Van der Haegen, Verhoeven-Bal, Wauters en L. Wiener.
- Van Patria Belgica zijn de 32ste en 33ste afleveringen verschenen en bevatten: vervolg en slot van Taalwetenschap door L. Roersch, leeraar aan de Luiksche hoogeschool, geschiedenis der letterkunde in de Fransche taal, door Ch. Potvin, vervolg en slot van het Overzicht der hedendaagsche Fransche letterkunde, door F. Gravrand en E. Van Bemmel en de geschiedenis der Vlaamsche letterkunde door den Luikschen hoogleeraar J. Stecher.
Thienen. - De alhier, ook voor de kantons Zoutleeuw en Gladbach gestichte afdeeling van het Davidsfonds, heeft de volgende heeren tot bestuurders: De Munter, Ph. Bets, Bekkers, L. Aerts en Caillioux.