Kroniek.
Mechelen. - De heer Jan Bols, leeraar van dichtkunde en Nederlandsche taal in 't St.-Romboutscollege, heeft bij E.F. Van Velsen laten verschijnen eene tweede uitgaaf van het verhaal van zijn Reisje in Zwitserland; hij deed dit uitstapje in 1871 met twee zijner vrienden. Dat de eerste druk geheel uitverkocht is en een tweede noodzakelijk werd geacht, oont genoegzaam aan, hoevelen reeds met des schrijvers reisindrukken kennis maakten. Zij, die het werk van den heer Bols nog niet onder oogen kregen, zullen ongetwijfeld met genoegen de daaraan ontleende beschrijving der bestijging van den Rigi lezen, welke wij in deze aflevering eenigszins verkort overnemen. En wie die beschrijving reeds kent uit het boek van den heer Bols, zal ze hier gaarne nog eens herlezen. Zij is 't waard!
Turnhout. - Het kabinet van oudheden en kunstvoorwerpen van den heer W.F.J. Van Genechten, rustend eerevoorzitter der Turnhoutsche rechtbank van eersten aanleg, is onder andere verrijkt geworden met de volgende stukken: eene groote visschotel van de familie Rose, in Japansch porselein, met witten boord in damast relief; zes hooge tassen met schoteltjes in beste oud Doorniksch porselein, met gouden en blauwe ranken versierd; zes tasjes van dusgenaamd coquille-d'oeuf, versierd met goud mozaïk en keurige bloementuiltjes; zes kopjes in oud Amsterdamsch porselein, met rijk gekleurde vlinders beschilderd. De heer Van Genechten heeft de muren van gansch eene kamer in zijn huis bekleed met borden en schotels in Delftsch gleiswerk. De catalogussen van deze verzameling, waarover wij nog gewaagden in 1869, blz. 168, zijn afgewerkt en maken drie boekdeelen in quarto uit; zij zijn nog niet gedrukt. Belangrijke aanwinsten heeft ook gedaan de verzameling van den heer Ignatius Loyens, zoowel aan voorwerpen in porselein en gleiswerk, als aan gedreven koper en zilverwerk.
Leuven. - Verschenen bij de we K. Fontein: Kerk en Paus, of het jubelfeest van Pius IX herdacht, lierzang door J.F. Hendrickx, onderpastoor te Wilsele.
- Het gemeentebestuur is voornemens eene belangrijke Vlaamsche kroniek betreffende de stad Leuven in druk uit te geven. De schrijver van dit werk is Willem Boonen, destijds stadsklerk. Zijn handschrift, welk hij in 1594 voltooide, berust in het stedelijk archief. Het beslaat twee boekdeelen, die, te zamen, 1324 bladzijden tellen. Het eerste deel behelst eene kroniek van Brabant en Leuven, van in de oudste tijden tot het einde der xvie eeuw; in het tweede deel wordt gehandeld over den oorsprong der stad, de burgelijke gedenkteekens, de kerken en kapellen, de kloosters, de gilden, de rederijkkamers, den Leuvenschen Ommegang enz. De heer stadsarchivaris Edw. Van Even heeft in last ontvangen, over de voorgenomen uitgaaf een verslag in te dienen aan het gemeentebestuur. Wij zien deze uitgaaf met belangstelling te gemoet.
Brugge. - Het museum van schilderijen in St-Jansgasthuis, werd gedurende 1873 bezocht door 3215 personen, die te zamen aan inkoomgeld betaalden fr. 1607.75, bestemd voor den arme.