Kroniek.
Antwerpen. - Ter gelegenheid der afbraak van het Zuiderkasteel laat de stad Antwerpen eenen gedenkpenning vervaardigen bij den verdienstelijken penningsnijder F. Baetes.
- Uitslag van den prijskamp voor Nederlandsche letterkunde, uitgeschreven door de rederijkkamer de Olijftak (zie blz. 91). Voor de Levensbeschrijving van Marnix van St.-Aldegonde, waren 14 stukken ingezonden, voor de liederen, 301 (168 uit Holland, 131 uit België en twee uit Duitschland), te weten: 64 volksliederen, 58 werkmansliederen, 53 zeemansliederen, 48 gezelschapsliederen en 78 minneliederen. Voor de levensschets van Marnix werd geen eerste, maar een tweede en derde prijs, aan de heeren E. Van Bergen en H. Van den Bosch, beide van Antwerpen, toegewezen. Voor de liederen werden bekroond de heeren G. Antheunis, van Thourout, met De kerels zonen (volkslied); W.G. Borias, van Arnhem, met Zing, Antwerps maagd (werkmanslied), John Brown, van Voorburg bij den Haag, met een Zeemanslied en G. Antheunis voornoemd, met Het lied der minne. Voor gezelschapsliederen werd geen prijs toegekend. Het verslag der prijskampen werd gelezen op het letter- en toonkundig feest, den 17n Augustus door den Olijftak in den nieuwen Vlaamschen schouwburg gegeven, en waarop Z.M. de koning, die zich ter gelegenheid van de kermis te Antwerpen bevond, met H.M. de koningin is verschenen. De vorstelijke bezoekers werden bij hunne komst, aan den ingang van het gebouw, door den heer de Geyter, voorzitter van den Olijftak, verwelkomd; de koning gaf een kort antwoord in de Fransche taal, die hij zegde dat hem de gemeenzaamste was, onder bijvoeging evenwel dat hij en zijne doorluchtige gemalin ook de Vlaamsche taal spraken. Toen HH. MM. binnentraden las de heer Antheunis zijne bekroonde stukken voor; na het eindigen dezer lezing verlieten de koning en de koningin de zaal. Buiten den heer Antheunis traden op het feest nog de volgende sprekers op: heeren de Geyter, Em. Rosseels, Hazebroek, Beynen, Van Vloten, Hiel, Jan ten Brink.
Ten 1 uur had in den schouwburg een concert plaats, door den Olijftak aan de Hollandsche en Vlaamsche letterkundigen die zijn feest waren komen bijwonen aangeboden. Ten besluite banket.
- De inhuldiging van den nieuwen Vlaamschen schouwburg heeft op 16 Augustus ten 5 ure 's namiddags plaats gehad, met eene toepasselijke redevoering van den heer burgemeester Leop. de Wael, die warm toegejuicht werd. Vervolgens werd het oratorio de Vrede, muziek van Richard Hol, door de zangmaatschappij Gretry, onder de leiding van den heer Karel Herreyns, uitgevoerd, waarna het heldendrama Brutus, woorden van Herder, vertaald door Em. Hiel, muziek van Jan Van den Eeden, door de koninklijke zangmaatschappij de Melomanen, van Gent, en het orkest der Antwerpsche muziekschool, onder de leiding van den toonzetter, voorgedragen werd. De plechtigheid werd besloten met het spelen van een oorspronkelijk blijspel in één bedrijf, Help u zelf, door den heer Paul Billiet, en een oorspronkelijk tooneelspel in vier bedrijven, Uitgaan, door Glanor (kapitein Beyermans). Beide stukken werden uitmuntend vertolkt door juffr. Beersmans, mev. Verstraeten-Lacquet en Coryn-Driessens en de heeren Victor Driessens, Coryn en Van Doeselaer. De opkomst was ongemeen talrijk.
Brussel. - Verschenen bij F. Gobbaerts, Leeuwenstraat, 40: Considérations, présentées à M. le Ministre de l'intérieur à propos du projet de M. Ad. Samuel, pour l'institution de festivals en Belgique, par Peter Benoit, fondateur et directeur de l'école flamande de musique d'Anvers. Dit belangrijk boekje van 19 bladz. in-8o, ontvouwt schrijvers bezwaren tegen de centralisatie der muzikale festivals.
- In eene zaal van het museum brak onlangs een groot stuk van de kroonlijsten viel op eene schilderij van Rubens die daardoor vrij erg doch niet onherstelbaar beschadigd werd.
Dendermonde. - Aaangekondigd om eerlang bij A. De Schepper-Philips het licht te zien: Uit het Hart! liederen en gedichten van G. Antheunis, een boekdeel van omtrent 200 bladz., welk tegen 2 fr. verkrijgbaar zal zijn. Wij bevelen het werk van den verdienstelijken dichter met warmte aan bij al de vrienden der Vlaamsche letteren.
Kortrijk. - De tentoonstelling van schoone kunsten, sedert 16 Augustus door onze stedelijke maatschappij geopend, bevat 600 gewrochten, waartusschen zeer verdienstelijke.
Luik. - De heer Cockerill, van Aken, neef van wijlen John Cockerill, heeft ter beschikking van de maatschappij Cockerill 50,000 fr. gesteld, waarvan de interest zal gebruikt worden om zonen van beambten en werklieden uit de inrichtingen van Cockerill te laten studeeren aan de school der mijnen te Luik.