Kroniek.
Antwerpen. - Gedenkteeken der vrijmaking van de Schelde. In zitting van 26 November heeft de gemeenteraad, zich aansluitende bij de uitspraak der jury, het ontwerp van den heer J. Winders aangenomen om uitgevoerd te worden. De heer Winders zal echter een geboetseerd model leveren van de kroongroep zooals die in zijne schetsteekening voorkwam. De jury en de gemeenteraad zullen vervolgens eene keus tusschen de twee kroongroepen doen. Het gemeentebestuur heeft eene vergoeding van 500 fr. ter beschikking gesteld van de makers der 4 andere modellen (zie hunne namen op bladz. 152).
- Wij gaven op bladz. 158 den uitslag van den prijskamp van blijspelen, geopend door het stadsbestuur. Over de tooneelspelen en de drames zal eerst in 't nieuwe jaar uitspraak kunnen gedaan worden. De mededingers in den stadsprijskamp, die verlangen deel te nemen aan den 3-jarigen staatsprijskamp van Nederlandsche toneelletterkunde, zullen dus wel doen, ten spoedigste nieuwe kopijen van hunne aan de stad gezondene handschriften te doen maken, ten einde ze nog vóór 31 Januari naar Brussel te kunnen sturen.
- De door ons op blz. 144 vermelde teekening van Hendrik Blomme, bekroond door de koninklijke academie van België, wils op 7 December tentoongesteld in de zaal der academiekers, Venusstraat.
- Verbond voor kunsten, letteren en wetenschappen. Op 30 November en volgende dagen waren tentoongesteld: van E.J. Boks, een allerliefst en goed geschilderd tafereel uit het hedendaagsch leven getiteld: Buurpraatje; als uitvoering het beste dat wij tot heden van den kunstenaar zagen. - A. Wust, twee dichterlijk weergegeven landschappen: Woeste natuur en Gevaar (maanlicht.) - P. Van der Ouderaa, een prachtig levensgroot vrouwenportret; kleeding: zwart fluweel met witte kant afgezet; de dame heft eene tapijtgordijn op, om in een nabijzijnde vertrek te gaan; de handen zijn vooral meesterlijk geteekend en uitvoerig geschilderd; Droefgeestigheid is een ander uitmuntend stuk van denzelfden schilder, aangekocht door den heer F. Delahaye. - W. Linnig, een aangenaam stuk, getiteld: de Schacheraar; aan het bijwerk werd echter niet genoeg zorg besteed. - J. Nauwens, een zorgvuldig geschilderd Stilleven, met heerlijke druiven die naar den zomer doen wenschen. - E. Sibert, twee kinderportretten op één doek, in eene wat gemaakte houding; verder een welgelijkend vrouwenportret. - F. Crabeels, eene niet genoeg afgewerkte schilderij getiteld: de Redacteur. - Alb. De Keyser, een zeer verdienstelijk wintergezicht. - J. Van Beers' Manneken met den mof (een jongen die eenen mof de kruk aan 't leeren is) genoot veel en welverdienden bijval; deszelfden schilders Berechting op den buiten is met veel waarheid geschetst; de portretten van de heeren H. Collin en Herreboudt laten te wenschen, het eerste is te vuil en het tweede te grijs van toon. - Van Rob. Fabri zagen wij een zeer zorgvuldig en
goed bewerkt plaasteren standbeeldje; de beeldhouwer is uitmuntend in zijnen arbeid geslaagd; hij heeft een geheel voortreffelijk werk geleverd. - R. Mols' Gezicht op Antwerpen is eene fraaie schilderij.
- I. Meyers' Gezicht in Vlaanderen is goed van toon, maar niet genoeg afgewerkt; zijne Oevers van de Schelde zijn vol verdiensten. - Hubert, een fraai stukje: een ruiter met twee paarden, Op wandeling. - Dansaerts Rust na de jacht is goed geschilderd en vol karakter. - J. Stobbaerts' Hondjes en Niet door! twee verdienstelijke stukken. - Van Heyermans' Blinde moeike mag hetzelfde gezegd worden. Verder waren eene reeks puike lichtteekeningen tentoongesteld, meest gezichten uit de provincie Namen.
Brussel. - Driejarige prijskamp van Vlaamsche toonelletterkunde. Rechters zijn de heeren H. Conscience. Nolet de Brauwere van Steeland, Em. Hiel D. Sleeckx en S. Willems. De termijn voor de inzending is verlengd tot 30 Januari.
- Patria Belgica. De 13de aflevering is verschenen, bevattende: Geneeskundige aardrijkskunde, door dr. Maynne, Gasthuizen, godshuizen en weldadigheidsgestichten, door A. Visschers, voorzitter der bestendige commissie der maatschappij van ouderlingen bijstand.
- Koninklijke academie van België. De klasse der schoone kunsten heeft de gouden medaille toegekend aan den heer A. Schoy voor zijne verhandeling over het tijdstip waarop de beeldhouwkunde in Nederland den Italiaanschen invloed onderging.
- Het Belgische staatsbestuur heeft van den hertog van Arenberg voor het rijksmuseum een 40-tal schilderijen gekocht meest allen van de oudste Vlaamsche schilderschool en sommige van Duitsche en Italiaansche meesters uit de xive en xve eeuw.
- Op 14 December vergaderde in het stadhuis de Zuid-Nederlandsche maatschappij van taalkunde. Zij besloot eenen prijskamp uit te schrijven voor 't vervolledigen van het Algemeen Vlaamsch Idioticon en het Westvlaamsche Idioticon. De uitgeloofde prijzen bedragen: de 1ste, 600 fr., de 2de, 400 fr., de 3de, 200 fr. Voor het programma zich te vervoegen tot den eerw. heer Th. Roucourt, secretaris van de maatschappij te Mechelen.
- In het Lucashuis is gesticht eene afdeeling van het Willemsfonds, onder voorzitterschap van Em. Hiel. Het Lucashuis is een eigendom van den kustschilder Smaelen.
- Op 11 November werden de wetgevende kamers geopend. Voor de eerste maal sedert 1830 verscheen in den Moniteur van de troonrede eene Nederlandsche vertaling.
- L'Art Universel, een Brusselsch weekblad onder bestuur van den heer Cam. Lemonier, schenkt als premie aan zijne inschrijvers een onuitgegeven zangstuk van Peter Benoit, getiteld: Ik droomde, woorden van Em. Hiel.
- Gevaert heeft de laatste hand gelegd aan een uitgebreid werk over de muziek, getiteld: Histoire de la musique ancienne.
Gent. - Een dertigtal advocaten hebben eene vereeniging gesticht voor de beoefening der rechtswetenschap en welsprekendheid in de Nederlandsche taal, ten einde mede te helpen tot de trouwe uitvoering van de wet Coremans. Het bestuur is samengesteld uit de heeren J. De Vigne, Alb. Fredericq, J. Obrie, C.F. Van Acker en J. Vuylsteke.
- Bij C. Annoot-Braeckman is verschenen: Geschiedenis der Stad en Kastelnij van Veurne, door F. De Potter, E. Ronse en P. Borre. Eerste deel groot 8o, van 454 bladzijden.
Lier. - Op 16 November is alhier eene afdeeling van 't Willemsfonds gesticht onder het bestuur van de heeren A. Bergmann. I De Cae, E. Commers, Delpire en F, Verrijdt.
Londen. Den 18n December heeft de hertog van Edimburg den eersten steen gelegd van het muziekconservatorium welk te Londen gaat gebouwd worden, in de nabijheid der Albert-Hall, in den Engelschen bouwtrant der xviie eeuw, volgens de teekeningen van den luitenant H.H. Cale. Buiten de gewone dienstvertrekken, zal het beluik twintig schoolzalen bevatten en grooter zijn dan eenig conservatorium in Europa. De grond waarop 't gebouw zal staan, is kosteloos geschonken door de commissarissen der wereldtentoonstelling van 1851 en de bouwwerken zullen bekostigd worden door een zoo rijken als edelmoedigen muziekliefhebber, den heer C.J. Frenke.
Italië. - Met veel ophef wordt in de nieuwsbladen gewaagd van een zangspel, getiteld: de Gothen, geschreven door een 23-jarigen toonzetter, Gobatti geheeten, en waarvoor hem niet minder dan 40,000 fr. zou betaald zijn, zoowat 30,000 fr. meer dan Rossini voor zijn eerst opgevoerd stuk trok. Gobatti wordt gezegd een uitstekend vernuft te zijn.