Koninklijke academie van beeldende kunsten te Antwerpen.
Op 27, 28, 29 en 30 April waren de stukken, vervaardigd voor de jaarlijksche prijskampen der koninklijke academie, tentoongesteld. Tusschen dezelve hebben wij de volgende, in de afgezonderde werkplaatsen uitgevoerd onder de leiding van den heer bestuurder, aangetroffen: E. Joors, van Borgerhout: Het toilet van Judith; eene uitmuntend schoone schilderij voo reenen leerling, aangekocht door eenen Hollandschen kunstliefhebber voor ongeveer 2000 fr.; H. Redig, van Antwerpen: Cornelia, hare zonen Tiberius en Caïus Cracchus, als hare schatten toonende; J. Thonis, van Delft: Portret van Mr. X; A. Van den Bergh, van Antwerpen: Een monnik in geestverrukking; ook deze schildering mag zeer schoon genoemd worden.
Landschap-schildering, onder de leiding van Jacob Jacobs. A. de Pret, van Ghislenghien: Doode natuur; P.-J. Goosens, van Borgerhout: De boorden van eenen vijver; G. Van Hoorde, Studie naar de natuur, Boomen; Th. Verstraete, Gezicht uit de omstreken van Antwerpen; J. Vola, De boorden der Lesse; beide laatstgenoemde leerlingen van Antwerpen.
Beeldhouwkunde. J. Lambeaux, van Antwerpen: een uitmuntend schoon Portret in potaarde. - Sieraden. J. Kerckx, van Antwerpen: Plafond. (Trant Lodewijk XV.) Evenals verleden jaar hebben wij zeer fraaie werken aan te teekenen van F. Laequemans en G. Pauwels, beide van Antwerpen; ditmaal hadden zij eene Jachtzaal (trant Lodewijk XVI) geschilderd.
Van de Graveerklasse, onder de leiding van J.B. Michiels, zagen wij de volgende teekeningen en platen: F. Lauwers: De tabakrooker, plaatsnede naar A. van Ostade, uit het Antwerpsch museum; Portret van Erasmus, etsing, door ons op bladz. 10 medegedeeld; Het Gebed, teekening naar een tafereel van J. Dyckmans, en twee met kool geteekende Portretten; Vermeiren: Christus aan het kruis, plaatsnede naar A. Van Dyck, uit het museum; H. Van der Borcht: Reizende muzikanten, sterkwaterplaat, aangekocht voor ons tijdschrift, en eene keurige teekening naar een tafereel van C. Verlat; J. Dirks: teekening en de aangelegde plaat van een tafereel van J. Lies, uit het museum; Weelde en armoede, sterkwaterplaat naar een tafereel van P. Van der Ouderaa, aangekocht voor ons tijdschrift, en eene teekening naar een tafereel van Stevens. - In het lager onderwijs. Eene eerste studieplaat van J. Steynen; al de voornoemden zijn geboren te Antwerpen.
Houtsnede. Van de onlangs heringerichte graveerklasse, onder de leiding van Ed. Vermorcken, waren er verschillende proeven van platen voor ons tijdschrift uitgevoerd door E. Biët, van St.-Gilles en L. Dumoulin, van Etterbeek, tentoongesteld. - In het lager onderwijs: de eerste proeven van een veelbelovend leerling: G. De la Montagne, van Antwerpen.
Op Zondag 4 Mei, ten 1 uur, had de plechtige prijsuitdeeling plaats onder het voorzitterschap van den heer L. de Wael, burgemeester. Naast den heer burgemeester waren gezeten mgr. Sacré, deken en pastoor van O.-L.-Vrouwe-kerk, de heeren plaats-kommandant le Normant, J. David, kolonel, der burgerwacht, J. Cuylits, Julius van Havre, A. Le Grelle, E. Allewaert en L. De Winter, leden van den bestuurraad der academie schepenen, verschillende gemeenteraadsleden, de bestuurder en eenige leeraaren der academie, F. De Braekeleer, bijgevoegd bewaarder van het museum, F. Pauwels, oud bestuurder der academie van Weimar, De Craen, gemeente-secretaris, de bestuurder van ons tijdschrift en eenige kunstliefhebbers.
Een muziekkorps speelde bij het openen en sluiten, alsook bij iedere bekroning van leerlingen.
De heer G. Kempeneers, regent der academie, gaf lezing van het verslag over het afgeloopene jaar. De heer P. Rombouts, griffier, riep de namen der leerlingen af die zegevierend uit de prijskampen waren gekomen.
Wij laten hier de namen volgen der bijzonderste bekroonden in de verschillende prijskampen van het afgeloopen schooljaar. Wij bepalen ons bij het melden der prijzen van uitmuntendheid. In de schilder- en teekenkunst, hooger onderwijs, werd de prijs behaald door Frans Millet, van Boston (Amerika). Deze werd verleden jaar ook bekroond in het middelbaar onderwijs. De vader des jongelings, die zich toevallig op het vasteland bevond, was naar Antwerpen gekomen om aan de feestplechtigheid deel te nemen. De heer burgemeester overhandigde het gouden eermetaal en de kroon aan den vader, die ze aan zijnen zoon uitreikte.
Teekenkunst, middelbaar onderwijs: J. Anthonis, van Antwerpen. - Overgangsafdeeling, K. Brahm, van Antwerpen. - Lager onderwijs, eerste afdeeling, A. Van Nieuwenhove, van Kortrijk. - Tweede afdeeling, L. Janssens, van Antwerpen. - Derde afdeeling, L.-M. den Hollander, van Middelburg. - Vierde afdeeling, A. Wouters, van Antwerpen. - Vijfde afdeeling, L. d'Heu, van Borgerhout.
Landschap- en dierenschildering, middelbaar onderwijs, V. Thirion, kapitein der artillerie, van Calloo. - Beeldhouwkunde en boetsering, hooger onderwijs, A. Peeters, van Antwerpen. - Middelbaar onderwijs, eerste afdeeling, O. Maes, van Geeraerdsbergen. - Tweede afdeeling, P. Boncquet, van Cachtem. - Lager onderwijs, eerste afdeeling, A. Clarysse, van Iseghem. - Tweede afdeeling, A. Vercruysse, van Antwerpen. - Sieraden, hooger onderwijs, boetsering naar de natuur, J. Ribaucourt, van Antwerpen. - Middelbaar onderwijs, F. Van Put, van Antwerpen. - Lager onderwijs, eerste afdeeling, F. Dillen, van Antwerpen. Tweede afdeeling, J. Josi, van Antwerpen.
Bouwkunde, hooger onderwijs, H. Dens, van Antwerpen. -