de heer N. De Keyser voor het museum der academiekers heeft voltooid en welke door den schilder naar de wereldtentoonstelling van Weenen zal worden gezonden. Zij stelt voor: Karel V na de inneming van Tunis de christen slaven in vrijheid stellende. Er komen in dit stuk een groot getal figuren voor. Het tafereel is in allen deele de faam des meesters waardig. - Op dezelfde dagen was van den heer De Keyser het prachtig portret van een Engelschen schilder tentoongesteld.
Van 30 Maart tot 6 April waren in de Venusstraat tentoongesteld eene kopij van het middenstuk der schilderij van Carpaccio, te Venetië, Leven der H. Ursula, en eene zeer schoone kopij in plaaster van Chiaramonti's Demosthenes, uit het Vaticaan. De beide kopijen zijn door het staatsbestuur besteld aan de heeren X. Mellery en G. Marchant, die primussen van Rome waren, de eerste voor de schilderkunst in 1870, de tweede voor de beeldhouwkunst in 1869. Het is jammer, dat men de zijstukken van het tafereel van Carpaccio ook niet heeft doen uitvoeren. Nu is de kopij onvolledig.
Op 13 April was tentoongesteld van den heer Em. Van den Bussche eene veelomvattende schildering, Het laatste Oordeel, bestemd voor de kerk van Morialmé. Een engel steekt de trompet van het godsgericht; de eeuwige rechter verschijnt; rechts van het stuk zijn de rechtvaardigheid, de kracht en de volharding, links, het geloof, de hoop en de liefde en van weerskanten de zeven hoofdzonden zinnebeeldig afgemaald.
Om naar den prijs van Rome (schilderkunst) te dingen, heeft de jury op 12 April de volgende 6 tusschen de 14 kampers gekozen: L. Herbo, van Templeuve, H. Redig en E. Sibert, van Antwerpen, L. Philippet, van Luik, A. Nys, van Brussel en E. Joors, van Borgerhout. De werken uitgevoerd voor de voorbereidende proef zijn openbaar tentoongesteld geweest van 13 tot 15 April.
- Peter Benoit, de uitstekende Vlaamsche toonzetter, heeft in de goede-week, onder zijne leiding, in Onze-Lieve-Vrouwekerk, de Lamentatiën van Palestrina laten uitvoeren. Zulks had plaats op eene hoogst merkwaardige wijze, die zoowel den bekwamen bestuurder als zijne voortreffelijke medewerkers tot eere strekte. Zij hadden zich hier aan eene inderdaad niet gemakkelijke taak gewaagd, maar de moeite heeft den arbeid geloond, want de uitvoering is allerbest geslaagd.
Brussel. - F. Donner's belangrijk kabinet van 29 hedendaagscheschilderijen, werd den 31n Maart verkocht. Er is 149,730 fr. van gekomen. Het rijksmuseum deed eenige aankoopen. Onder andere werden de volgende prijzen besteed: Alma-Tadema, Fredegonda en Praetextat, 15500 fr. (deze schilderij werd destijds op de Antwerpsche tentoonstelling gekocht voor de trekking en alsdan tusschen de 4 en 5000 fr. betaald); F. Willems, De waarzegster, fr. 20500; Clays, De Maas te Dordrecht, fr. 7100; Calame, Zwitsersche ijsbergen, klein tafereeltje, fr. 8100; Madou, De herbergzangster, fr. 5500; idem, Poging tot verzoening,, fr. 5130; E. Verveer, Visschersgezin, fr. 5700; Schreyer, Eene nieuwe poging, fr. 14600; A. Achenbach, Strand bij lage tij,, fr. 14000; Koekoek, Zwitsersch landschap, fr. 6500; H. Leys, De brief, fr. 4800; Troyon, Koeien, fr. 7300; E. Tschaggeny. Egyptische karavaan, fr. 8500; C. Webb, Ruzie in 't spel, fr. 3800; Schotel, Zeestuk, fr. 3600; De Haas, Koeien in de weide, fr. 2500.
- Een gedeelte der schilderijen van den heer K. Verbessem, van Gent, is op 2 April, in de zaal St. Lucas, te Brussel, verkocht en heeft 110,000 fr. opgebracht. Ziehier de prijzen der voornaamste schilderijen: K. De Groux, Gebed voor het eten, fr. 2400; L. Bakalowicz, De piano-studie, fr 800; K. Dargelas, De dolle hond, fr. 1775; J.B. Jongkind, Zeestuk, fr. 740; Herman Ten Kate, Krijgsraad, fr. 1560; H. Durand Brager, Gezicht van Brest, fr. 975; H. Bellangé, Zouaven in de verschansing, fr. 800; P. De Coninck, Italiaansch meisje aan de fontein, fr. 2200; A. Vollon, Haven van Honfleur, fr. 1500; F. De Braekeleer, Het ongelukkig huisgezin, fr. 2050; J. Madou, De luie dienstmeid, fr. 1400; K. De Groux, De overgave van Calais, fr. 6000; Fl. Willems, Droom,, fr. 2000; Fr. Girard, Mislukt veldfeestje, fr. 1420; K. De Groux, Morgengebed, fr. 2150; L. Artan, Zeestuk, fr. 800; F. Paulsen, Mijmering, fr. 2000; W. Nuyen, Eene kaai te Rotterdam, fr. 2025; J. Gérome, Orlogs ellende, fr. 6500; A. Bakkerkorff, Een pijnlijk onderhoud, fr. 1250; Cermak, Joden-kerkhof te Praag, fr. 3050; A. Dillens, De schoenmaker-baardscheerder, fr. 5100; P. Clays, Gezicht van den Moerdijk, fr. 6900; J. Madou, Slaapwekkende lezing, fr. 6100; A. Verwee, De geprimeerde hengst, fr. 1600; J.N. Robert Fleury, Rembrandt's eerste tafereel (zie 1871, blz. 71), fr. 3800; L.G. Brillouin, De musketier, fr. 1050; F. Tassaert Troostende droom, fr. 1300; C. Jacque, Kudde
schapen, fr. 1025; E. Fichel, De lezing, fr. 1225; C. Dell'acqua, De brief, fr. 1575; F. De Braekeleer, De belangwekkende lezing, fr. 1550; K. Verlat, Zwaarder dan de lucht, fr. 1500; J. Dyckmans, De verwachting, fr. 1900; H. Leys, Visschershut, fr. 1000; Fourmois, Gezicht uit de provincie Luik, fr. 1050; J. Portaels, Teleurstelling, fr. 6700; F. Keelhoff, Landschap, fr. 1200.
- Guill. Lebrocquy, de gekende Fransch-Belgische dagbladschrijver, gaat een werk in het licht geven, getiteld: Types et profils parlementaires, waarin met gesteendrukte portretten van al de hedendaagsche staatslieden hunne beknopte levensschets zal verschijnen. Het werk zal 20 afleveringen beslaan en 1 fr. de aflevering of, bij inteekening, volledig 18 fr. kosten.
- Bij den minister van binnenlandsche zaken zijn 54 Fransche en 31 Vlaamsche dichtstukken ontvangen voor den dusgenaamden cantatenprijskamp. De schrijvers der twee bekroonde stukken (een Vlaamsch en een Fransch) zullen ieder 300 fr. en een gouden eermetaal van gelijke geldswaarde ontvangen. Wij geven hier de titels der Vlaamsche stukken: De nacht; De brand; De winter; Filips van Artevelde; De ware Vaderlander; Zang op mijne schoone duurbare moedertaal; Een menschenleven; Strijd tusschen den nevel en de zon; de Belgen; België; De dageraad; Het gaslicht; Het laatste oordeel; In het gebergte; Werk, talent en kapitaal; Terugkomst uit de ballingschap; De kerstnacht; Wapenkreet; Kracht der liefde; De internationalen; Jacob van Artevelde; 's Lands onafhankelijkheid; De storm op het meer; De schepping; België; De sneeuwval; Moederliefde; Coriolanus in het kamp van Rome; De goede Vrijdag van Brugge; Torquato Tasso's dood; De dichterwijding. Zooals men ziet, zijn er twee stukken die beide België getiteld zijn.
- De heer Emile de Borchgrave zal dezer dagen een werk laten verschijnen over Daniël de Borchgrave, procureur-generaal in den raad van Vlaanderen en secretaris van den staatsraad der Vereenigde Nederlanden. Volgens wordt gemeld, zal de aangekondigde levensgeschiedenis, meestal samengebracht uit belangrijke familiepapieren en bijzonderheden aan stukken uit de rijksararchieven in Holland, Engeland en België ontleend, een nieuw licht verspreiden over de gebeurtenissen der xviie eeuw, over de handelingen van den prins van Oranje, aartshertog Mathias, graaf Leicester en andere voorname staatslieden.
- De zeer eerw. heer Bets, pastoor te Neerlinter, heeft aan de rijksarchieven den cartularis van het oud klooster van Terbanck, bij Leuven, geschonken. Deze cartularis, die ongeveer 400 bladz. bevat, werd aangelegd in 1652 op bevel van Anna-Catharina van St.-Mart, overste van het klooster, en bevat de akten der stichting van het klooster door de hertogen van Brabant, de brieven en charters die deze stichting bevestigen,