de eerste mis van den beroemden toondichter uit de xvie eeuw, Palestrina, onder de leiding van Peter Benoit.
- Op 15 December, was in de zaal der academiekers, Venusstraat, tentoongesteld het marmeren standbeeld van dr. V. Alsina, vervaardigd door J. De Braekeleer, en bestemd voor eene openbare plaats te Buenos-Ayres.
- Verbond voor kunsten, letteren en wetenschappen. - Op 2 December hield de heer Eug. Van Bemmel eene verhandeling over Theophile Gauthier. Den 4de, voorlezing van den heer P. Wijnen, over de geschiedenis van het onderwijs en der opvoeding.
Op 8 December had er een puik toonkundig morgenfeest plaats, dat gegeven werd door den zoo verdienstelijken pianist Bosiers, Gangler, 1e viool der quintet aan het hof en De Pooter, den gekenden violoncellist.
Op 25 December en volgende dagen waren de volgende kunstwerken tentoongesteld: L. Dubois, Miss Magdalena; De Rosse en Schemerlicht; J. De Braekeleer, zes borstbeelden, waartusschen zeer schoone kinderportretjes; Artan, Gezicht op de Schelde te Antwerpen; Wagner, Vertrouwelijke mededeeling; J. Stobbaerts, De eerste tas, Bij een dierenscheerder en De trio; A. De Braekeleer, Terugkomst van de markt (behoorende den heer Muscart); P. Van der Ouderaa, De afspraak en een vrouwenportret; J. Heyermans, Guitenstreek; E. Boks, De vondeling; A. Plumot, Geiten; P. Moermans, De kanarievogel, De schaakpartij en het Gesprek; J. Janssens, Herinnering aan de Ardennen; A. Mersman, portret; H. Pieron, Gezicht op Anseramme; J. Neuhuys, Sint-Nicolaasdag; J. Nauwens, Voor de melk opgepast! en Vruchten; A. De Keyzer, Gezicht op de Dijle te Mechelen; Carpentier, De weduwe; L. Pulinckx, De vijver in het bosch; E. Leemans, Manenschijn; E. Wolters, De boorden aan de Lesse; Portielje, studie; J. Goethals, landschap in den omtrek van Nieupoort; E. Tyck, Wat zal ik doen? B. Weiser, De geïmproriseerde dans, het Kind met de pop, en een aantal schetsen en studiën van den betreurden kunstenaar.
- Nederduitsche bond. - Op 5 December hield de heer C. Ommeganck eene verhandeling, over den strijd tusschen leven en dood op de oppervlakte der aarde. Op 19 December sprak de heer L. Delgeur over de Reizen van dr. David Livingstone.
- Maatschappij het Vlaamsche Volk. - Op 9 December had het tweede feest van dezen kring plaats. Na eene voordracht over de moedertaal, werden een aantal Vlaamsche liederen gezongen, onder andere door mejuffer Coellen, van Brussel.
Brussel. - Koninklijke academie van België. Zitting van 5 December 1872. Programma der klasse van schoone kunsten voor 1873. Onderwerpen van toegepaste kunst.
Bouwkunde: Men vraagt het ontwerp van eenen zegeboog, gewijd aan den Vrede, op te richten aan den ingang eener groote stad, te midden eener versierde openbare plaats, waarop groote straten en wandelingen uitkomen.
De mededingers moeten leveren: een grondplan, een plan in opstand, een op zijde, eene doorsnede en een algemeen plan van het geheel en de omliggende plaatsen, eene beschrijvende uitlegging van het ontwerp.
De schaal van het plan moet zijn van een centimeter per meter; die van den opstand en der doorsnede van twee centimeters. De onderwerpen blijven het eigendom der uitvoerders. Prijs 1000 frank. De stukken moeten ter secretarij der academie gezonden worden voor 15 Augustus 1873.
Muziek: Men vraagt de samenstelling van een quatuor voor snaartuigen. Het stuk moet onuitgegeven zijn en niet in het publiek uitgevoerd. Prijs 1000 fr. De ingezondene handschriften blijven het eigendom der academie; nogtans behouden de vervaardigers den kunsteigendom van hun werk. De stukken moeten ter secretarij besteld zijn voor 1 Juli 1873.
Letterkundige onderwerpen. - Eerste vraag: Het tijdstip opzoeken, waarop de bouwkunde in Nederland den Italiaanschen invloed onderging. De personen aanduiden, aan welke men dien invloed moet toeschrijven en de werken der kunstbeoefenaren aanhalen.
Tweede vraag: De geschiedenis maken der beeldhouwkunde in België in de xviie en xviiie eeuwen. De prijs voor ieder dezer vragen is een eermetaal ten waarde van 1000 fr. - De memoriën moeten klaar en duidelijk zijn geschreven in de Vlaamsche, Fransche of Latijnsche taal, en moeten vrachtvrij gezonden worden aan den bestendigen secretaris voor 1 Juni 1873.
De mededingers mogen hunnen naam niet op hun werk zettten; zij moeten zich bepalen bij eene spreuk, welke zij zullen overschrijven op een verzegeld briefje, hunnen naam en hun adres voerende. Bij tekortkoming aan deze voorwaarden, zal de prijs niet worden toegekend. De stukken die te laat komen of waarvan de opstellers zich zouden doen kennen, worden uitgesloten.
De academie vraagt de grootste nauwkeurigheid in de aanhalingen, zij eischt, te dien einde, dat de mededingers de uitgave en de bladzijden aanduiden der door hen vermelde werken.
Handschriften worden alleen aangenomen. De academie voorbehoudt zich het recht de bekroonde stukken uit te geven. De schrijvers hebben recht op honderd afzonderlijke exemplaren van hun werk. Zij hebben daarenboven het recht, voor hunne rekening exemplaren te laten trekken aan vier centiemen per blad. De ter beoordeeling ingezondene stukken blijven het eigendom der academie, maar men kan er afschriften doen van nemen, waartoe men zich moet vervoegen tot den bestendigen secretaris, den heer Ad. Quetelet.
1874. Een prijs van 600 fr. is uitgeloofd voor de beste kopersnede in België uitgevoerd tusschen den 1n Januari 1872 en den 1n Januari 1874, naar een werk van een ouden of hedendaagschen meester der Vlaamsche school.
- Bijzonderste schilderijen, toegewezen in de veiling van den baron van Brienen van de Grootlindt, gehouden op 16 en 17 December 1872, onder de leiding van den heer E. Le Roy (zie 1872, blz. 180): A. Achenbach, strand bij opkomenden vloed, 10,450 fr.; H. Baron, Het medaillon, 1430 fr.; C. Bisschop, De eerste minnebrief, 4840 fr.; D. Bles, Bij eene wieg, 2090 fr.; Rosa Bonheur, Inhalen van den oogst, 19,580 fr.; A. de Calame, Gezicht in Duitschland, 1292 fr.; V. Chavet, de Rooker. 1430 fr.; E. de Block, de Bijbellezing, 3685 fr.; J. Dijckmans, Rigoletto, 1430 fr.; Gudin, Gezicht op de Oostzee, 1320 fr.; Guillemin, het Damspel, 3080 fr.; Hillemacher, het Biljart, 2045 fr.; Jacque, Binnenhuis, 1100 fr.; Kobell, Weide met stilstaand water, 1755 fr.; Koekkoek, Zomerlandschap, 6490 fr.; Luckx, Twee binnenhuizen, 7150 fr.; Madou, de Kiezer, 3630 fr.; J. Nuyon, Zeegezicht, 1595 fr.; Plassan, Het toilet, 1265 fr.; Ary Scheffer, Gretschen aan het spinnewiel, 9130 fr.; Schelfhout, Oudheden van Haarlem, 2640 fr.; P. Van Schendel, De vischmarkt te 's-Hage, 4510 fr.; de Ziekedienaar, 1155 fr.; Verschuur, de Afreis, 2035 fr.; Verveer, de Jodenbreestraat te Amsterdam, 3300 fr.; Willems, De drie tijdvakken des levens, 8470 fr.; Het vertrek naar de jacht, 2200 fr.; Worms, Le quart d'heure de Rabelais, 4730 fr.; H. Reckers, Stilleven, 1017 fr.; Roelofs, Landschap, 1200 fr.; Troyez, De koopvrouw, 1265 fr.; Van Borselen,
Hollandsch landschap, 1155 fr. De geheele verzameling (90 stukken) bracht 130,000 fr. op.