Kronijk.
Antwerpen. - Van Hendrik Conscience, onzen vruchtbaren romanschrijver, is een nieuw verhaal van de pers gekomen: Twee vrienden, versierd met platen van E. Dujardin.
- Verschenen: Hildegonde, geschiedkundige roman van den verdienstelijken schrijver, professor Sleeckx. Het tooneel van het verhaal is de stad Lier, waar de heer Sleeckx sedert ettelijke jaren gevestigd is. Als wij zullen gemeld hebben, dat het onderwerp van den roman het in 1169 te Lier gesloten huwelijk van Filips den Schoone met Johanna van Castillië is en dat de heer Sleeckx het uitgewerkt heeft met zijne gekende vindingrijkheid en zijn zoo merkwaardig talent van beschrijving, zullen wij ongetwijfeld genoeg gezegd hebben, om alle leeslustigen aan te sporen, nadere kennis met Hildegonde te maken.
- In de Zuiderbeuk der Sint-Andrieskerk is onlangs een prachtig nieuw glasraam geplaatst, uitgevoerd in den stijl der xve eeuw, naar teekeningen van den talentvollen kunstschilder L. Hendrickx, door A. Stalins en Cie, en die wij als een der schoonste glasramen beschouwen die er tot heden gemaakt zijn. In het ondergedeelte zijn afgebeeld de patronen der gevers: de H. Ludovicus, koning van Frankrijk en de H. Elisabeth van Hongarië; in het midden een engel met een opschrift ter eere der gevers; daarboven Adam en Eva uit het paradijs verjaagd; Ahasveros en Esther en de veropenbaring aan Joachim; in het kroonwerk, de H. Drievuldigheid. Alles is uitmuntend goed verstaan, de beelden zijn vol karakter en de bouwkundige versierselen geheel en al in overeenkomst met den stijl der kerk en met het raam, naast het nieuwe, een werk van den weledelen heer J. de Bethune. Wij wenschen den kunstminnenden pastoor, den zeer eerw. heer Kuyl, hartelijk geluk, en zijn wel verzekerd dat hij niet zal naar Parijs gaan om er glasramen doen te maken, zooals men voor de kapel van het H. Sacrament in de hoofdkerk deed; hij weet de kunde onzer stad- en landgenooten op prijs te stellen.
- In de kerk der gemeente Meir, is onlangs door A. Stalins en Cie een schoon glasraam geplaatst in het choor boven het outaar, uitgevoerd naar eene teekening van F. Gons, den Calvarieberg voorstellende; twee andere ramen zijn in uitvoering bij voornoemde heeren Stalins en Cie.
Brussel. - Nabij de Brabantsche gemeente Assche, op eene plaats waar een Romeinsch legerkamp moet bestaan hebben, zijn onder de leiding van den heer P. Crik vele aloude voorwerpen van Romeinschen oorsprong opgegraven, zooals vaatwerk, geldstukken, sleutels, keisteenen, schrijfstiften, enz. Er zijn ook, op dezelfde plek, vele gebeenten van menschen en dieren gevonden.
Gent. - Door het Willemsfonds zijn uitgegeven en aan zijne inschrijvers verzonden: 1o Belgisch kieswetboek van 18 Mei 1872, Nederlandsche vertaling met ophelderingen, door J.O. De Vigne, advocaat, een boekdeel van 96 blz.; 2o Verhandelingen over de grondwet, door G. Rollin-Jaequemeyns, advocaat, tweede verbeterde uitgaaf van het tweede deel.
- Willemsfonds. - In den prijskamp van dichtstukken, geschikt om als koren, melodiën of volksliederen, in muziek te worden gebracht, heeft de commissie gelast met de beoordeeling, de volgende toewijzingen gedaan: Premiën van fr. 40: 1o Bij de wieg, aan G. Antheunis, vrederechter te Thourout; 2o Avondwandeling, aan J. Boucherij, onderwijzer te Halle; 3o De Visschers, onbekend. - Premie van 20 fr.: 1o Wapenkreet voor Vlaanderen, door Frits Smit-Kleine, te 's-Gravenhage; 2o De Schuchtere, door G. Antheunis; 3o Help u zelf, onbekend. - Vereerende melding: 1o De Vaan der ontwaking geheven; 2o Gezang. Onbekend.