Kronijk.
Antwerpen. - Bij Feliciaan Baggerman is verschenen de 4de aflevering van het 2e deel van de Liggeren en andere historische archieven der Antwerpsche Sint-Lucasgilde, door Ph. Rombouts en Th. Van Lerius. Deze aflevering reikt van 1659 tot 1670 en moet in belangrijkheid van inhoud niet onderdoen voor de reeds verschenen stukken. Wij roepen nogmaals de aandacht van alle kunstbeoefenaren en liefhebbers op deze uitgaaf, welke van een onschatbaar gewicht is voor de geschiedenis der Vlaamsche kunstschool. Zwaar en stroef is de taak die de heeren Rombouts en Van Lerius zich getroosten; maar zij bewijzen er diensten mede, waarvoor vele geslachten nog hun dankbaar zullen zijn.
- Bij de op 15 Augustus gedane uitreiking der prijzen aan de leerlingen van de middelbare school, is door den onlangs nieuw benoemden bestuurder, den heer Arents, eene Vlaamsche redevoering gehouden over opvoeding en onderwijs. Spreker drukte zich uit in eene hoogst sierlijke taal en werd door de aanwezige overheden met zijne rede geluk gewenscht.
Brussel. - Volgens wordt gemeld, bestaat de schoot van het doopkleed der onlangs geboren koninklijke prinses Clementina uit één enkel stuk gewerkte Vlaamsche kant, 2 1/2 meter lang en 1 1/2 meter breed. Schooner of grooter kantwerk schijnt nooit in Vlaanderen gemaakt te zijn.
Gent. - Het staatsbestuur is, zoo het schijnt, in onderhandeling met de familie van wijlen Dr Snellaert, over den aankoop zijner belangrijke boekerij.
- Aangekondigd, om uitgegeven te worden door het Willemsfonds, een werk over de geschiedenis der muziek, door onzen uitstekenden Peter Benoit.
- Bij de delfwerken aan 't Rabot, op de Begijnhofslei, zijn grafzerken uit het opgebroken metselwerk van de bedding der rivier opgehaald. Deze steenen waren voortkomstig uit de Sint-Jacobs- en Sint-Nicolaaskerken, en behooren tot de xvie eeuw. De opschriften zijn min of meer goed leesbaar.