Sterfgevallen.
J.H. VAN DALE, hoofdonderwijzer en archivaris te Sluis, een van Nederlands uitstekendste taalbeoefenaren, is aldaar dezer dagen overleden. Buiten ettelijke zeer gewaardeerde leerboeken leverde de heer Van Dale eene gansche reeks belangrijke taal- en geschiedkundige bijdragen in verschillende tijdschriften. Hij bezorgde thans de uitgaaf van een Nieuw woordenboek der Nederlandsche taal, waaraan hij verscheidene jaren met de hem eigene stalen vlijt gearbeid had. 's Mans afsterven is voor de letterkunde een zeer groot verlies.
JULIUS SNORR, van Carolsfeld, een der uitmuntende historieschilders van Duitschland, eene beroemdheid der Munchener school, is te Dresden overleden in den ouderdom van 78 jaren. De muurschilderingen, die hij heeft uitgevoerd in het koninklijk paleis van Munchen, en welke de gewichtigste episoden der geschiedenis van Duitschland verbeelden, worden als meesterstukken geroemd. In 1846 werd hij benoemd als bestuurder van het museum van Dresden.
Henry TRAPPES, de graveerder met sterk water, die de prachtuitgaaf van Gil-Blas opluisterde, heeft zich, volgens een bericht uit Parijs van 30 Juli, dood geschoten, ten gevolge van huiselijk wee. Hij was 37 jaar oud.
FRIEDRICH GERSTäCKER, de verdienstelijke Duitsche romanschrijver en reisbeschrijver, is onlangs te Brunswijk overleden. De algemeene Nederlandsche Encyclopedie behelst over hem de volgende levensbijzonderheden: Hij vergezelde als kind zijn vader, den beroemden tenorist Sam. Friedr. Gerstäcker, op zijne kunstreizen, leerde na diens dood te Döben, bij Drimma, de landhuishoudkunde en begaf zich in 1837 naar Amerika, waar hij de meeste staten der Unie doorreisde, een tijd lang als jager in de urwouden van het westen een avontuurlijk leven leidde, en in 1842 aan het hoofd stond van een hotel te Point-Coupee, in Louisiana. In 1843 keerde hij naar Duitschland terug. Zijne mededeelingen uit Amerika in tijdschriften vonden eene goede ontvangst, waarna hij zijne belangrijke Streif und Jagdzügen durch die Vereinigten Staaten Nordam. (2 deelen 1844) uitgaf, gevolgd door die Regulatoren in Arkansas (3 deelen 1846), Die Flusspiraten des Mississippi (3 deelen 1848), Mississippibilder (3 deelen 1847) en Amerik. Wald- u. Strombilder (2 deelen 1849). Tot zijne meer populaire schriften behooren: Reisen um die Welt (6 deelen 1847-48) en Der deutschen Auswanderer Fahrten u. Schiksale (1847). Van 1849-52 ondernam hij, door het rijksministerie ondersteund, eene groote reis over Rio-Janeiro, Buenos-Ayres en Valparaiso naar Californië, de Sandwich- en Gelzelschaps-eilanden, Sidney, het zuid-oosten van Australië en Java, vestigde zich na zijne terugkomst te Leipzig, ondernam in 1860 eene derde reis over de landengte van Panama, door Ecuador en Peru en verder van Chilie, Kaap-Hoorn om, naar Montevideo en over land door Urugay naar Brazilië en keerde, in 1861, van Rio over Frankrijk naar Duitschland terug. In 1862 vergezelde hij hertog Ernst van Gotha op diens reis naar Egypte en Abyssinië, en vestigde daarna
zijn verblijf te Gotha. Sedert zijne tweede reis gaf Gerstäcker nog eene menigte geschriften uit, zooals Reisen (5 deelen 1853-55), Achtzehn Monate in Südamerika (3 deelen 1862) en een tal romans, die het leven en de zeden der menschen in de door hem doorreisde landen levendig afschetsen, zooals in Australië: Die beiden Sträflinge (3 deelen 1856) en Im Busch (3 deelen 1864); op de eilanden van den Grooten-Oceaan: Tahiti (4 deelen 1854); op Java: Unter dem Aequator (3 deelen 1861); in Ecuador: General Franco (3 deelen 1865); in Californië: Gold! (3 deelen 1858) enz. Zijn roman: Das alte Haus (1857) is een der weinigen, waarvan het verhaal tot den vaderlandschen bodem behoort. Vele kleine verhalen vereenigde hij onder verschillende titels, zooals: Aus zwei Welten (2 deelen 1859), Hell und Dunkel (2 deelen 1859) en andere. Voor vrienden van de jacht schreef hij onder andere Waidmanns Heil! (1857) en Eine Gemsjagd in Tirol (1857). Als volksboek verdient Nach Amerika (6 deelen 1855) en als geschrift voor de jeugd vooral Die Welt im kleinen für die kleine Welt (2de uitgaaf, 7 deelen 1866) vermelding. Vele zijner schriften zijn in het Engelsch en Nederduitsch, sommigen ook in het Fransch overgezet.