Buitenland.
's-Gravenhage. - Op 16 Januari werd alhier met veel bijval opgevoerd het tooneelstuk van Désiré Delcroix, getiteld: Lena. Hetzelfde gewrocht werd te Rotterdam met grooten bijval vertoond.
Amsterdam. - De maatschappij Tot aanmoediging der toonkunst in Nederland is voornemens de Histoire de l'Orgue van den heer Edw. Gregoir, alsmede de door dezen verdienstelijken toonzetter verzamelde levensbijzonderheden van muziekbeoefenaren, onder hare hoede uit te geven. Onze lezers zullen zich herinneren, dat de heer Edw. Gregoire in ons tijdschrift verscheidene levensschetsen van muzikanten heeft laten opnemen.
Parijs. - Van 15 Juli tot 15 October aanstaande zal in het nijverheidspaleis eene tentoonstelling van voorwerpen ten behoeve van den werkman worden geopend. De medewerking van alle volkeren der wereld wordt daartoe ingeroepen. Programma en inlichtingen te bekomen bij den heer Troussin du Mersan, Caumartinstraat 67, te Parijs.
- De vijf academiën of afdeelingen van het Institut de France hebben met 71 tegen 8 stemmen en 6 onthoudingen aan den heer Guizot den prijs van 20,000 fr. toegekend, die, vijftien jaren geleden, door het keizerrijk ingesteld werd, om te worden gegeven aan hem, die in de wetenschap of in de letteren zich het verdienstelijkst jegens Frankrijk zou hebben gemaakt. De bekroonde heeft de som van 20,000 fr. afgestaan, om gebruikt te worden tot het stichten van eenen prijs voor het beste werk over het leven en de geschriften van een Franschen letterkundige
Engeland. - De Aardrijkskundige vereeniging, na van wege het staatsbestuur eene weigering voor het bekomen der noodige gelden, ter inrichting van eenen reistocht om dr Livingstone op te sporen, te hebben ondervonden, heeft daarvoor zelve 500 ponden sterling beschikbaar gesteld en hoopt de nog ontbrekende 2000 p. st. door publieke inschrijving te verzamelen. (Zie over dr Livingstone's reizen in Afrika de Vlaamsche School 1867, blz. 52, en 1871, blz. 96.)
Londen. - In het gebouw der koninklijke academie van schoone kunsten is eene tentoonstelling van schilderijen van oude meesters geopend. Onder andere treft men er een overgroot getal stukken uit de Engelsche schilderschool aan, zooals portretten van Hogarth, Josua Reynold en Gainsborough, landschappen van Turner en Constable, genrestukken van Wilkie, allen van de Engelsche school. De Vlaamsche en Nederlandsche scholen zijn er vertegenwoordigd door 92 stukken, waartusschen 32 van Van Dyck, 4 van Rubens, 5 van Rembrandt, 5 van Teniers en 1 van Gossaert, bloemstukken van Van Huysum, landschappen van Cuyp, Ruisdaal en Van der Heyden. Er zijn ook schilderijen van Rafaël, Sebastiaan del Piombo, Tintoret, P. Veronese, Velasquez, Murillo, Jubaran, Holbein.
Weenen. - Den 1n September zal de nieuwe stadsschouwburg geopend worden. Er zijn, ten behoeve van het nieuw repertorium, drie premiën uitgeloofd: twee, elk van 100 dukaten, voor blijspelen van zoodanige uitgebreidheid dat er bij de voorstelling geen ander stuk behoeft te worden gegeven; de derde premie, 120 ducaten, te verdeelen als volgt: voor een stuk in drie bedrijven 60, in twee 40, in één bedrijf 20 dukaten. De bekroonde schrijvers hebben het recht op 10 ten honderd van de zuivere opbrengst der voorstelling. De stukken moeten vóór 31 December bij het bestuur van den schouwburg worden ingezonden. Schrijvers die onbekend willen blijven moeten een adres opgeven, waar de premie of de ongunstige beoordeeling van hun stuk kan gezonden worden. De uitspraak zal plaats hebben op 30 Juni 1873. De openbare kritiek en de bijval bij het publiek zullen tot maatstaf der beoordeeling dienen.
Egypte. - In de hoofstad Kaïro, had, op 23 December, de allereerste opvoering plaats van Verdi's nieuwe opera, getiteld Aïda. Zooals wij hebben gemeld (in 1871, blz. 160), schijnt de onderkoning hiervoor 150,000 fr. aan den toonzetter te hebben betaald. Wij gelooven dat de vorst zich jegens zijne onderdanen verdienstelijker zou gemaakt hebben, als hij deze som en de gelden die de luisterrijke vertooning heeft verslonden, aan het stichten van eenige goede scholen hadde besteed.