Tentoonstelling van schoone kunsten, te Gent.
Vervolg en slot. Zie blz. 135, 141, 147 en 153.
Er blijft ons nog over, van de beeldhouwwerken te spreken.
F. Barzaghi, van Milanen. Twee standbeelden in Carrarisch marmer, Il primo amico en Il piccolo fumatore, beide verkocht.
A. Bouré, te Elsene. Een gebronsde plaasteren Leeuw.
C. Brunin, van Parijs. Op den boord des waters, plaasteren standbeeld, een medaillon en een borstbeeld in gebakken aarde.
P. Calvi, te Milanen. Twee goed gewerkte marmeren borstbeelden: de Herfst en de Lente, die spoedig verkocht waren.
Carrier Belleuse, van Parijs, thans te Brussel woonachtig en die zich vooral ten onzent deed kennen sedert zijne beweerde medewerking aan J. De Braekeleers ontwerp voor het gedenkteeken aan H. Leys, heeft hier in marmer De liefdezoen en de Schaking in gebakken aarde. De beide gewrochten dragen als opvatting en uitvoering een Franschen stempel, den meester eigen.
A. Cattier, te Elsene. Bekroond ontwerp van het gedenkteeken aan John Cockerill te Seraing. Zie bladz. 160. Een koolmijnwerker in zittende houding (brons), bestemd voor het voetstuk van een gedenkteeken, op te richten ter eere van J. Cockerill op de Luxemburgscheplaats, te Elsene. Dit gedenkteeken wordt bekostigd door den heer Rau, een rijken ingezetene van Brussel.
E. Colinet, van Brussel. Een welgelijkend borstbeeld van Z.M. Leopold II.
J. Cuypers, van Leuven. Het meisje met den vlinder.
J. De Braekeleer. Een goed borstbeeld van den heer J.-F. Loos en Mozes op den Nijl drijvende (in marmer).
Karel de Kesel, van Gent. Een borstbeeld en twee medaillons; model van een standbeeld: Christus aan de kolom en een gedeelte van een half verheven beeldwerk, besteld voor de versiering der gerechts- en raadzaal der gemeente Somergem.
F. De Vriendt, van Antwerpen. Christus ter dood veroordeeld, eene van des beeldhouwers statiën, uitgevoerd voor de kerk van Borgerhout, bij Antwerpen.
J.-P. De Haen, van Brussel. Plaasteren borstbeeld, en een medaillon in marmer, Leopold II voorstellende.
P. De Vigne, van Gent (thans te Rome). Twee borstbeelden van Romeinsche vrouwen, in gebakken aarde.
Jos. Ducaju, van Antwerpen. Jong meisje die uit een bad treedt. Wij hebben dit marmeren kunstgewrocht reeds vroeger besproken, evenals het schoone en gevoelvolle model: Onder Gods hoede (zie 1870 bladz. 155). Buitendien stelt de kunstenaar nog een welgelijkend borstbeeld van J.-F. Loos, oud-burgemeester van Antwerpen ten toon.
R. Fabri, van Antwerpen, primus in den grooten prijskamp van 1859 (gezegd van Rome), zouden wij meer willen aangemoedigd zien. Zijn plaasteren borstbeeld is vol verdienste en zoo ook zijn standbeeldje, De dans voorstellende.
J. Halkin, van Luik. Een welgelijkend borstbeeld van den kunstschilder A. Chauvin, bestuurder der academie aldaar.
L. Herman, van Luik. Flora, een borstbeeldje in gebakken aarde en verscheidene goed bewerkte medaillons.
A. Desenfants, van Brussel. De vlechtster (in plaaster); De Napelsche vogelvanger (marmer) en Het geheim (gebakken aarde).
L. Van den Kerckhove, van Brussel. Een fraai marmeren borstbeeld, De zomer voorstellende.
G. Van der Linden-de Vigne, te Leuven woonachtig. Twee kinderborstbeeldjes, een in marmer en een in gebakken aarde: beide zeer lief; over de nummers 1307 en 1308 hebben wij gesproken in 1870, bladz. 156.
J. Van Emelen, van Leuven. Vier heiligenbeelden die juist niet zonder verdiensten zijn, maar wat veel een fabriekstempel dragen.
D. Van Heydeveldt, van Brugge. Goed in hout gewerkt O.-L.-Vrouwebeeld.
M. Zens, van Gent. Een O.-L.-Vrouwebeeldje in ivoor, behoorende aan den heer A. Van Assche.
A. Rodin, van Brussel. Melkvrouw en eene Behaagzieke boerin in gebakken aarde.
L. Samain, te Elsene. Borstbeelden van den heer Troy, oud-gouverneur van Henegouwen, van den heer Isaac en mev. D. en een fraai marmeren standbeeldje: De liefde op loer.
G. Leurs, Antwerpen. Liefdelisten (plaaster); vol verdiensten.
Martens, van Gent. Verschillende werken, waartusschen een zeer slecht portret van Leys.
L. Mignon, van Luik Een bronzen negerborstbeeld, toebehoorende aan den heer Muller-de Rossius, te Verviers, en een zeer fraai borstbeeld van den heer Piercot, burgemeester van Luik.
C. Godebski, te Sint-Petersburg, de vervaardiger van het standbeeld van Servais (zie bladz. 151), stelt een groot marmeren beeld ten toon, getiteld: De verlossing: eene vrouw, die