Kronijk.
Antwerpen.
- Groote prijskamp van bouwkunde (gezegd van Rome) bij de koninklijke academie van beeldende kunsten. - De teekeningen, vervaardigd voor dezen kampstrijd, zijn beoordeeld op 26 Juli door de jurij daarvoor benoemd door den minister van binnenlandsche zaken en als volgt samengesteld: de heeren Wellens, voorzitter der koninklijke commissie van monumenten; P. Dens en J. Schadde, van Antwerpen; Beyaert en F. Laureys, van Brussel; Pauli, van Gent en L.-J. Delacenserie, van Brugge.
Het gevraagde ontwerp was: ‘het plan eener hoogeschool, in klassieken stijl, voor vier faculteiten en voor ongeveer 1200 leerlingen in het geheel, zonder woning voor den rector.
De uitslag is geweest: 1e prijs, Ern. Dieltjens, van Grobbendonck, die verleden jaar den prijs behaalde der Spitsbogige bouwkunde in de maatschappij ter aanmoediging van schoone kunsten; 2e Lodewijk Bonnet, van Taintegnies (Doornik). Eervolle melding, aan Lodewijk Boonen, van Antwerpen. De primus bekomt, zooals men weet, eene jaarwedde van het rijk om, gedurende vier jaren, zijne studiën in den vreemde voort te zetten.
De teekeningen waren openbaar tentoongesteld in de zaal van het museum, Venusstraat, van 30 Juli tot 6 Augustus. Ern. Dieltjens, is te Grobbendonck zijne geboorteplaats plechtiglijk ingehaald en door het bestuur en de bevolking geluk gewenscht en hartelijk gefeest.
Op 28 Augustus, ten 8 ure 's morgens, zal de prijskamp van beeldhouwkunde beginnen.
- Mgr. Michaël-Petrus Bartatar, aartsbisschop van Seerd, in Turkije, heeft de werkhuizen van den heer De Craene bezocht en een glasraam in Bizantijnschen stijl besteld, waarop moeten afgebeeld worden de H. Maagd Maria en het kindeke Jezus. Dit raam is bestemd om in de hoofdkerk van Seerd geplaatst te worden.
- De verwachting, die wij op blz. 103 uitdrukten, heeft zich verwezenlijkt. In zitting van 7 Augustus heeft de gemeenteraad gestemd, dat hij jaarlijks 10,000 fr. beschikbaar stellen zal, tot het aankoopen van schilderijen voor 't museum van oude meesters. Met de bijdragen van het rijk en de academie, zal men dus elk jaar 30,000 fr. aan dit loffelijk doel kunnen ten koste leggen. De raad heeft echter besloten aan den minister van binnenl. zaken te vragen, of hij er bezwaar zou op zien, dat een gedeelte dezes jaargelds gebruikt werd voor het koopen van hedendaagsche kunststukken.
- In het huis M. Numan en zusters, zagen wij onlangs eene baldakien of troongehemelte voor het H. Sacrament als het in processie gedragen wordt. Het geheel is in ojivalen stijl en de afhangende deelen zijn in rood en groen fluweel met goud geborduurd langs vier kanten, waar in het midden cartels voorkomen met het: Lam Gods; Geloof, Hoop en Liefde; de Pelikaan en het H. Hart; langs wederkanten blazoenen met de zinnebeelden der passie en verders koornharen en druiventrossen. In het bovengedeelte, dat tot kroonlijst dient, zijn in hout gestekene en vergulde distelbladeren en daarboven de naam Jezus. De rijke goude franjes, koorden, kwispels enz., maken van het geheel met de versierde draagstokken een rijk werk, ofschoon het slechts voor eene kleine gemeente bestemd is.
- De heer L. Van Moock heeft eene baldakien vervaardigd in ojivalen stijl voor de O.-L.-Vrouwekerk van Borgerhout; het is de schoonste die wij ooit zagen. Fraai van teekening en keurig uitgevoerd draagt zij een eigenaardigen kunststempel in de sieraden en in het geheel als kleur. De vier kanten, die den troon vormen, voeren in het middengedeelte eene geborduurde cartel, voorstellende: de Zaligmaker, het Lam Gods, de vijf wonden des Zaligmakers en de pelikaan; langs wederkanten ook in zijde geborduurde serafijnen met wimpels, bevattende toepasselijke spreuken. Het bovenste gedeelte bevat Latijnsche opschriften over zijne geheele lengte en in het midden een schild met den naam van Jezus. Boven de vier hoeken, aan de einden der draagstokken, prijken witte pluimen.
- De heer A. Wouters, goudborduurder, heeft twee vanen vervaardigd voor de broederschap der XXXVI heiligen, in de Sint-Andrieskerk; zij zijn bestemd om nevens de kas bevattende de reliquieën van gemelde heiligen gedragen te worden. De vaandeldoeken zijn van rood fluweel, bezoomd met blauwe zijde en vol gouden sterren; in het midden een in goud geborduurd kruis met cartel, bevattende het wapenschild der