Glasschildering.
De glasschildering is, zooals men weet, eene zeer oude kunst, waarvan men wel eens heeft beweerd dat het geheim verloren was gegaan. Dat zij een tijd van stilstand heeft beleefd, is waar; dat er, in de laatste jaren, vele slechte glasramen gemaakt zijn, is ongelukkiglijk niet minder waar. 't Geheim der goede glasschildering is echter bewaard gebleven, zooals verscheidene hedendaagsche goede ramen in verschillende onzer kerken bewijzen.
Tusschen de reeds verdienstelijke glasschilders onzes lands tellen wij de heeren A. Stalins en Cie, op de Lombaardevest, te Antwerpen, die sedert lang eene befaamdheid verworven hadden als lichtteekenaars. Hun eerste werk was een glasraam, volgens de teekening van den zeer verdienstelijken kunstschilder in het godsdienstige vak, den heer L. Hendrickx, de H. Catharina voorstellende, bewerkt in den aard der befaamde glasramen van Chartres. Op een donkerblauwen grond lost zich de figuur der heilige krachtvol uit, het geheel is in ojivalen stijl. Verders zagen wij van hen nog een heiligen bisschop, bewerkt volgens de teekening van den talentvollen schilder P. Van der Ouderaa. De heilige, met kazuivel en dalmatiek gekleed, onderscheidt zich vooral door kracht van toon en kleur.
Vier zinnebeeldige voorstellingen voor de rookkamer van den heer Joostens, te Antwerpen, naar teekeningen van F. Gons, doen de heeren Stalins en Cie niet minder eer aan.
Voor de kerk van Duffel maakten zij een glasraam in ojivalen stijl, voorstellende de HH. Joannes den Dooper en Joannes den Evangelist; boven de twee beelden een rond, waarin het Lam Gods. De krachtvolle figuur van den dooper is inzonderlijk karaktervol en vormt eene schoone tegenstelling met de stille en zoete figuur van den Evangelist. De teekeningen werden geleverd door den heer L. Hendrickx. De heldere kleuren zijn doorschijnend levendig; het geheel is harmonievol van toon, zuiver van bewerking en draagt een waren kunststempel.
Voor de woning van den heer J. Vekemans in den Antwerpschen dierentuin leverden zij vier glasruiten met verschillende vogelen, geschilderd door den heer Stalins vader.
Voor de in aanbouw zijnde kerk der paters Minderbroeders te Mechelen maakten zij een groot roosvormig raam met een zinnebeeld en sieraden in den stijl der XIIe eeuw en verschillende ramen met sieraadschildering.
In de kerk van Borgerhout prijkt in het koor een raam, insgelijks uit de werkhuizen van Stalins en Cie gekomen en vervaardigd naar de teekeningen van L. Hendrickx. Dit raam is gewijd aan de voorstelling der Onbevlekte Ontvangenis; op de zijkanten zijn geknield afgebeeld paus Pius IX en wijlen de aartsbisschop Engelbertus Sterckx.
Wij hopen nog menigmaal gelegenheid te zullen hebben hier werken te kunnen vermelden van de heeren A. Stalins en Cie. Volgens wij hebben vernomen, zijn zij door de fabriek der Antwerpsche hoofdkerk met de herstelling gelast van verschillende oude glasramen. In dezelfde kerk is onlangs van hen een groot roosvormig raam geplaatst, geschonken door edelmoedige parochianen. Zie daarover de volgende aflevering.