Buitenland.
Londen.
- Den 1n Mei had de opening der tentoonstelling plaats, met de plechtigheid waarvan wij gewaagden op bladz. 56. De bovenverdieping van het lokaal is ingeruimd aan de schoone kunsten, de benedenverdieping aan de nijverheid. De tentoonstelling is zeer schoon, de uitgestalde voorwerpen zeer talrijk. De verschenen catalogussen behelzen: die voor de nijverheidskunsten, 4078 artikels in 196 bladzijden, die voor de schoone kunsten, 4673 artikels in 146 bladzijden. De galerijen voor de schoone kunsten zijn 30 voet hoog en 30 voet breed. De uit België ingezondene schilderijen vullen eene gansche zaal. Overigens is de kunst der meeste landen goed vertegenwoordigd. Er verschijnt, in de tentoonstelling zelve, een dagblad, waarin alleen gehandeld wordt over de tentoongestelde stukken, hunne vervaardigers enz.
De Belgische zaal wekt de algemeene aandacht. De meeste onzer bijzonderste schilders zijn er op vertegenwoordigd, onder andere: de heeren E. Slingeneyer met een groot tafereel: Camoëns zijne Lusiade van de schipbreuk reddende; F. Pauwels, Philippina van Henegauwen, vrouw van Eduard III, aalmoezen uitreikende in de straten van Londen; de terugkomst der bannelingen te Antwerpen, 1573 (zie onze plaatsnede, 1866, bladz. 77); C. Verlat, De heilige Maagd met het kindje Jezus; De eerste sneeuw, zijnde eene puik geschilderde kudde schapen, waartusschen er zijn die met het laatste beetje groen naar den stal terugkeeren; J. Portaels, Eene loge in den schouwburg van Pesth (zie 1870, bladz. 108); J. Van Lerius, De spijt (bladz. 15) en de Opoffering van Lady Godiva (1870, bladz. 108); A. Marckelbach, Cromwell, bij lady Claypole te Hamptoncourt in 1658; Hennebicq, De landbouwers; J. Van Keirsbilck, De wederwraak; Agneessens, Salambo; E. Smits, Inwoners van Rome; E. Wauters, Maria van Bourgondië en Het slagveld van Hastings; J. De Vriendt, Alain de Menestreel en Margaretha van Schotland; A. De Vriendt, Eene offerande aan de H. Maagd; F. Vinck, De eedgenooten bij Margaretha van Parma (zie bladz. 15 dezes jaarg.); L. Somers, De eerste proef (zie 1870, bladz. 131); De Gronckel, Eene Belgische familie onder het keizerrijk; Gérard, Polichinelle. In het genre, treft men er tafereelen aan van; Alfred en Jos. Stevens, Baugniet, A. Dillens, H. Bource, De Block, Campotosto, C. Hermans, Taymans, Verheyden; Stadsgezichlen van Bossuet, Van Moer,
Stroobant, Francia; Zeegezichten van Clays, Artan, Bouvier, Musin; Bloemen en vruchten van Robie en Robbe; Landschappen van mej. Collart, Beernaert, Lamorinière, De Schampheleer, De Haas, Keelhoff, Fournois, Quinaux, Kindermans, Montigny, Roffiaen, de gebroeders Tschaggeny, Van Luppen, Verwee en Portretten van Nisen en Cluysenaer.
Het middengedeelte der zaal is versierd met beeldhouwwerken van de heeren: W. Geefs, Fraikin, Fassin, Ducaju enz.
De Belgische kunstnijverheid is vertegenwoordigd door drijfwerken voor kerken van den heer A. Bourdon-De Bruyne, van Gent; juweelen van de gebroeders Dufour, van Brussel; witte kanten der heeren Hoorickx en Verde en de gebroeders Delisle, te Brussel; zwarte kanten der gebroeders Stocquart en De Groote, van Gisbergen; meubelen der heeren Snyers-Rang, Briots, Bonnefoy en Manoy, van Brussel; ornementen in steenhard carton der heeren Houtstocht en Delbove; marmeren schouwen der heeren Mignot en Delstange, Beernaert en Tainsy; gravuren en inlegging op metaal van de heeren Sandoz, Fisch, Danse, Hoka, Lemaître, Waroux. De vier paneelen die het achtergedeelte der Belgische galerij vormen, zijn bedekt met de schoone behangsels der gebroeders Braquenié, van Mechelen, voorstellende: Ulysses en Circe, Perseus en Andromeda.
In het Duitsche gedeelte der tentoonstelling prijken ook puike tafereelen en portretten, van twee Antwerpsche meesters, te Weimar gevestigd: F. Pauwels en C. Verlat.
Op 13 Mei bezocht de koningin van Engeland de tentoonstelling. In de Belgische galerij werd H.M. rondgeleid door HH. KK. HH. den graaf en de gravin van Vlaanderen, vergezeld van hun gevolg, de heeren 't Kint de Roodenbeke, van Cannart d'Hamale, Clerfeyt en Corr-Van der Maeren, leden van het bureel der Belgische commissie.