Koninklijke academie van beeldende kunsten te Antwerpen.
Op 7 Mei en volgende dagen had de tentoonstelling plaats der werken uitgevoerd in de afgezonderde werkplaatsen, alsook die der prijskampen der leerlingen van bovengemeld gesticht. De klassen, onder de leiding van den heer bestuurder N. De Keyser en de leeraren P. Beaufaux, J. Van Lerius en Lucas Schaefels duiden vooral vooruitgang en degelijke leiding aan.
Tusschen de tentoongestelde werken merken wij de volgende op: van E. Carpentier, De aanbidding der koningen tafereel bestemd voor de kerk van Cuerne, deze dient nog eens geheel overzien te worden; A. De Berg, Diogenes, de cynische wijsgeer, verbrijzelt zijne kom, bij het zien van eenen jongen herder die het water eener bron uit zijne hand drinkt; A. De Wolf, De terugkeer van den Calvarieberg, verdienstelijk als toon en godsdienstig gevoel; E. Joors, Mijmering, is het eerste tafereel door hem vervaardigd en doet veel van hem verwachten in de toekomst, evenals het door hem tentoongestelde portret. K. Ooms en K. Ensinck hebben ook zeer verdienstelijke portretten. H. Redig, Bemint hij mij of bemint hij mij niet? is zeer lief als opvatting en bevat goede hoedanigheden als kleur en penseeling; E. Siberdt heeft een carton of teekening, voorstellende: De opwekking van den zoon der weduwe van Naïm, en een goed portret; J. Thomas heeft ook een portret dat niet zonder verdiensten is.
A. De Pret, waarvan wij vroeger reeds loffelijk gewaagden, heeft een tafereeltje getiteld: Redde zich wie kan; L. Pulinckx, maakt goede vorderingen; zijn: Waterpoel in een bosch is een zeer aangenaam tafereel; G. Van Hoorde, Gezicht uit den omtrek van Calmpthouten zijne Ondergaande zon zijn werken die verdienen te worden aangekocht; J. Vola, eene goed afgeschilderde Baan in een bosch. - Beeldhouwkunde. Van J. Lambeaux, eene groep in pleister: De oorlog; J. Van Os, geboetseerde planten, eene studie naar de natuur: F. Verhoeven, paneel voor eene communiebank. - In het vak van kunstnijverheid hebben wij aangetroffen van J. Bilmeyer, Kroonlijst van een venster; G. Pauwels, Fries eener voorplaats, in Griekschen stijl en de versiering eener trapzael in Italiaanschen stijl. Als staaltje van scheepsbouwkunde was tentoongesteld het plan van een ijzeren schip van 1552 ton, door S. Van den Bussche.
Op Zondag 14 Mei, had ten 1 uur namiddag de plechtige prijsuitdeeling plaats in de zaal der academiekers opgekropt van volk, in tegenwoordigheid van den gouverneur der provincie, den burgemeester, schepenen en gemeenteraadsleden van Antwerpen, den burgemeester van Lier, een schepen van Borgerhout, den bestuurder en de leeraren der koninklijke academie, den stadssecretaris, den archivaris, den bestuurder van ons tijdschrift en eenige kunstliefhebbers, uitgenoodigd om de plechtigheid mede voor te zitten.
Een muziekcorps speelde bij het openen en sluiten alsook bij iedere bekroning van leerlingen.
De heer G. Kempeneers, regent der academie, gaf in de Fransche taal lezing van het verslag over het afgeloopene jaar.
De heer P. Rombouts, griffier, riep de namen der leerlingen af, die zegevierend uit de prijskampen waren gekomen,
In de schilder- en teekenkunst, hooger onderwijs, werd de prijs van uitmuntendheid behaald door A. Van Engelen, geboren te Lier. - Teekenkunst, middelbaar onderwijs, prijs van uitmuntendheid: J. Van Beers, geboren te Lier. - Overgangsafdeeling, prijs van uitmuntendheid: F. Hompus, van Antwerpen. - Lager onderwijs, tweede afdeeling, prijs van uitmuntendheid: J. Flumens, van Antwerpen. - Derde afdeeling, E. Geefs van Antwerpen
Landschap- en dierenschildering, middelbaar onderwijs, prijs van uitmuntendheid, P.-J. Goossens, van Borgerhout.
Beeldhouwkunde en boetseering, beeld, hooger onderwijs, prijs van uitmuntendheid: Jos. Thissen, van Roermond. - Middelbaar onderwijs, eerste afdeeling, prijs van uitmuntendheid: A. Peeters, van Antwerpen. - Tweede afdeeling, prijs van uitmuntendheid: D. Hoefnagels, van Borgerhout. - Lager onderwijs, eerste afdeeling, prijs van uitmuntendheid: B. Van Hove, van 's-Gravenhage. - Tweede afdeeling, prijs van uit-