Kronijk.
Antwerpen. - Van den heer Aug. Snieders is in het Berlijnsche Magazin des Auslandes opgenomen eene vertaling van zijn werk: Op de Bruiloft, waaraan reeds de eer eener Fransche overzetting te beurt viel. De Duitsche vertaling is getiteld: Vielliebchen en bewerkt door F. Hellwald.
- Op 1 October hield de heer Aug. Snieders in den Nederduitschen Bond eene voordracht over de levensgevallen ‘eener vod.’
- In de hoofdkerk (kapel der Nederlandsche heiligen) is een nieuw geschilderd glasraam geplaatst, toegewijd aan de heiligen Flores, Berchmans en Rodius. Het raam werd uitgevoerd door den heer Dobbelaere, van Brugge, naar eene teekening van L. Hendrickx. Eerlang zullen nog twee glasramen, ter eere van de heiligen Amandus, Eligius, Willebrordus, Norbertus, Walburgis en Dijmphna geplaatst worden.
- Uit het jaarverslag van de Taalvrienden, van Borgerhout, zien wij, dat de bibliotheek dezer maatschappij thans 700 boekdeelen bevat.
- Op 23 en 24 Augustus waren er in de maatschappij Burgersbond tentoongesteld: Twee gekleurde teekeningen, door L. Hendrickx; twee in zilver gedrevene schilden, voorstellende den H. Petrus en Christus, de sleutels aan den H. Petrus gevende, door J.F.G. Dutienne; de vier jaargetijden, in half verheven beeldwerk, door J.M. Gerrits; eene schilderij, Jezus ter dood veroordeeld, door F.G.J. van Beers.
- In het Verbond voor kunsten, letteren en wetenschappen waren op 24 Augustus tentoongesteld: Een tooneeltje op de markt, schilderij door D. Col; In de lente, door A. Delfosse; een massieve in zilver gedreven beker, komende uit het werkhuis van M. Nys zoon, en op 27 September eene schilderij van Portielje, verbeeldende een gevecht tusschen twee legers.
- In eene op 28 September gehoudene veiling, heeft het gemeentebestuur, voor circa 400 fr., een zeventigtal platen naar Rubens aangekocht, voortkomende, zoo wordt gemeld, uit de nalatenschap van den befaamden Engelschen tooneelist en tooneelschrijver David Garrick, die in 1779 te Londen overleed. Met dien aankoop heeft het bestuur de kern verkregen eener verzameling platen naar Rubens en andere Vlaamsche meesters, welke op de stadsbibliotheek zal aangelegd worden.
- Naar aanleiding der laatste Parijzer wereldtentoonstelling is een prinsen verdrag gesloten, met het doel de vermenigvuldiging van alle uitstekende beeldhouwwerken, bij middel van afgietsels, ten behoeve der museums in alle landen, te bevorderen. De volgende prinsen teekenden dit verdrag: de prins van Wallis, de hertog van Edinburgh, de erfprinsen van Pruisen, Saksen, Rusland, Italië en Denemarken, prins Jerome Napoleon, de prinsen Lodewijk van Hessen en Oskar van Zweden, de graaf van Vlaanderen, de aartshertogen Karel Lodewijk en Reinier van Oostenrijk, de hertog Nicolaas van Leuchtenberg en prins Amaedeus van Italië.
Brussel. - Den 27n September werd te Brussel het congres over het teekenonderwijs geopend, met eene redevoering van den heer Visschers. Vele belangstellenden in het vak van teekenen namen aan het congres deel; onder andere traden als sprekers op de heeren Canneel, de Taeye, de Keyser, Kempeneers, de Schapere, Robeels, Slingeneyer, Cluysenaer, Piron, Gerard, van Elven enz. Voor dit congres inzonderheid mag de spreuk gelden: zooveel hoofden, zooveel zinnen. De onderwijsstelsels, door de verschillende sprekers voorgestaan, waren zoo menigvuldig als afwijkend van elkaâr, en neiging om aan elkander toegevingen te doen, werd, behoudens eenige uitzonderingen, bij de redenaars niet waargenomen. Gelukkiglijk, zooals de minister van binnenlandsche zaken in zijne op het congres gehoudene rede deed opmerken: alle wegen leiden naar Rome. Het komt er slechts op aan, den kortsten weg te kiezen; maar het is bekend dat het niet gemakkelijk is, mannen die op weg zijn, op hunne schreden te doen terugkeeren. Wij verwachten dan ook van dit congres niet vele vruchten voor het onderwijs.
De tentoonstelling van teekenmodellen, van voorwerpen behoorende tot het teekenonderwijs enz., was als dusdanig niet onbelangrijk voor mannen van het vak.
Ter gelegenheid van het congres, bevelen wij hier den liefhebbers het volgende onlangs verschenen zeer merkwaardig werk aan: Histoire de l'enseignement du dessin, depuis le commencement du monde jusqu'à nos jours, par L.J. van Peteghem, verkrijgbaar bij den schrijver, rue du Midi, 86, Brussel.
- De heer Pinchart heeft het door de Academie van België uitgeloofd gouden eermetaal bekomen, voor zijne geschiedenis der penninggravuur in België, sedert de XVIe eeuw. De andere prijskampen, door de academie geopend, bleven zonder voldoenden uitslag. Op de openbare vergadering van 26 Augustus werd de cantate het Woud (van K. Versnaeyen en L. van Gheluwe), met grooten bijval uitgevoerd.
IJperen. - In het oude klooster der Rijke-Klaren zijn door den heer Angillis drie zerken uit de XVIe eeuw ontdekt, waarop de aanbidding der koningen, de blijde boodschap en adellijke wapens afgebeeld zijn. Ettelijke houten doodkisten zijn, in vollen grond, ongeschonden teruggevonden; eenige hielden slechts asch in; eene kist bevatte een geraamte, dat zeer goed behouden was; de kleederen van vele lijken waren nog in den besten staat van bewaring.
Maastricht. - Door het alhier gevestigde oudheidkundig genootschap werd bij het gemeentebestuur een verzoekschrift ingediend, om bij het slechten der vestingwerken, de Akerpoort (oude Wijkerpoort) niet af te breken, zijnde deze de oudste poort der stad en waaraan vele geschiedkundige herinneringen zijn verbonden. Eenige dwazen hebben, in den nacht van 28 September, van houweelen en breekijzers voorzien, zich aan het afbreken van voornoemde poort begeven. Te oordeelen naar het door hen geslechte, moeten zij nog al talrijk geweest zijn. Het gerecht doet ieverige opzoekingen.
Te Antwerpen was dat onnoodig, daar hebben de bestuurders der stad de prachtige poorten zelven doen afbreken. Zie blz. 57 en 65.