Sterfgevallen.
Op 25 Augustus overleed te Brussel de kunstschilder Leo-Joannes van Ysendyck, in den jeugdigen ouderdom van 27 jaren en 5 dagen. De lijkdienst en de plechtige begrafenis hadden plaats te St-Joost-ten-Noode, op 28 daaraanvolgende, in het bijwezen eener groote menigte kennissen en vrienden van den overledene. Des jongen schilders overlijden is een groot verlies voor de kunst; hem wachtte eene schoone toekomst; hij beloofde, zooals wij reeds vroeger, sprekende over eene zijner schilderijen, in de Vlaamsche School aangestipt hebben, den waardigen opvolger zijns vaders, Antoon van Ysendyck, te worden. In verschillende tentoonstellingen reeds prijkte de jonge van Ysendyck met verdienstelijke werken. Hij was leerling zijns vaders en volgde ook gedurende eenigen tijd de lessen der academie van Antwerpen.
- De Nederlandsche letterkunde heeft een onherstelbaar verlies geleden. Jacob van Lennep is op 27 augustus overleden te Oosterbeek, in den ouderdom van 66 jaar. Ontegenzeggelijk was van Lennep de voortreffelijkste onzer hedendaagsche romanschrijvers, en de werken, uit zijne rijke pen gevloeid, worden niet alleen door zijne landgenooten hooggeschat, maar zijn schier allen in vreemde talen overgebracht, een bewijs dat men ook in den vreemde zijn talent naar waarde wist te schatten. Als romanschrijever leverde hij o.a. De Pleegzoon, De Roos van Decama, Ferdinand Huyck, Elisabeth Musch, Onze Voorouders, Klaasje Zevenster, zijn laatste werk, welk zulken grooten ophef in de beide deelen van Nederland heeft verwekt, en andere verhalen, welke verscheidene herdrukken beleefden, en die zijnen naam tot het nageslacht zullen doen overgaan. Als dichter bekleedde hij eene der eerste plaatsen in de zoo uitstekende rei van Nederlands dichters. Zijne gewrochten, zoo in proza als in dicht, zullen steeds de lievelingslectuur van ons volk blijven.
In de laatste jaren zijns levens arbeidde hij aan de thans schier voltooide prachtuitgave van Vondels werken, in verband gebracht met zijn leven, een gewrocht van langen adem, waarin hij ons niet alleen met de minste levensbijzonderheden van Nederlands grootsten dichter bekend maakt, maar ook over dezes onderscheidene werken een critisch overzicht levert, getuigende van den keurigen smaak en de buitengewone kunde des beoordeelaars. Dergelijke talenten treft men te zelden aan, dan dat hun verlies niet lang en diep betreurd zou worden.
- Gustaaf-Frederik Waagen, de verdienstelijke kunstkenner en schrijver, is in den loop van de maand Juli te Kopenhagen overleden, in den ouderdom van 74 jaren, zijnde hij te Hamburg geboren op 11 Februari 1794. Waagen bewerkte den voortreffelijken catalogus van het Berlijnsche museum, waarvan hij de bewaarder was, en schreef verder een aantal werken over schilderkunst en schilders.