hier en daar eenen familietrek in te brengen met dengene wien het stuk eigenlijk verbeelden moet.
Het is geen gekunsteld gewrocht, wat de heer de Plyn ons hier levert, maar een waarachtig kunstgewrocht. Zijn beeld, en het zal door de uitvoering in marmer onwedersprekelijk in doelmatigheid en fraaiheid bijwinnen, is geen stofklomp die de geest uitdrukt gelijk een droomboek het leven; het schijnt den geest, het leven zelf te zijn. Zuiver realistisch is de strekking welke zich in dat beeld veropenbaart. Dit realismus buigt zich genoeg tot de photographische werkelijkheid of het materialismus, om getrouw en natuurvol te blijven, en verheft zich tevens tot het idealismus, zonder nogtans in onwezenlijke droomerij der vormen te vervallen. E. de Plyn is een echt kunstenaar; elke scherp afgeteekende kunstrichting is geene kunstrichting meer; de kunstenaar zelf staat door zijnen aard gelijk door zijne zending tusschen stof en geest, om beiden te vereenigen in een harmonisch schoon. En wat waar is voor zijne algemeene geaardheid als kunstenaar, is ook waar voor de uitdrukking derzelve, of zijne wijze van werken. De waarheid ligt in het midden, en dat midden, in de kunst, is niets anders dan het harmonisch schoon zelf. Wij wenschen ten slotte E. de Plyn hartelijk geluk met zijne schepping, en hopen nog dikwerf van nieuwe beeldwerken, door hem vervaardigd, te mogen gewagen.
H.
- In het Verbond van kunsten, letteren en wetenschappen waren op 5 Juli eenige goede schilderijen tentoongesteld, waaronder vooral opmerkelijk was eene schets van wijlen Jos. Lies, Faust en Mephistophles op den Bloksberg. Eene meer van de dichterlijkheid des onderwerps doordrongene voorstelling kregen wij zelden te zien en de vaderlandsche kunst mag er wel om rouwen, dat de begaafde schilder niet lang genoeg heeft geleefd, om die schets uit te werken tot eene volmaakte schilderij. Zij zou ons den akeligen Walpurgisnacht, waarvan de beschrijving ons in Goethe's gedicht doet ijzen, aanschouwelijk hebben gemaakt. Bij het staren op de schets, waant men den tooverberg te zien beven en de geluiden te hooren der ontschakelde hel. Allen wien het dan ook gegeven is geweest, het werk van Lies te zien, hebben een oprecht kunstgenot gesmaakt.
Veel genoegen deed Ch. Verlat's kleine schilderij, waarop is afgebeeld een kind dat een meike verlaat vliegen. De voorstelling onderscheidt zich door eenvoudige waarheid, kracht en kleur.
Het Visschersgezin van H. Bource mag over het geheel eene goede schilderij genoemd worden, der faam en het talent des meesters volkomen waardig. Er zweeft eenen adem van dichterlijkheid over die samenstelling welke haar inderdaad aantrekkelijk maakt.
Luc. Schaefels stelde doode natuur, L. van Cuyck eenen stal ten toon. Twee goede schilderijen. Wagner's Duitsch binnengezicht is een zeer lief stukje. Portieltje, Blomme en Carl Gesler gaven genre-stukjes, van Lil een portret die zich kenmerken door goede hoedanigheden, vooral Gesler's schilderijtje.
Tusschen de tentoongestelde landschappen munteden bijzonder uit J. van Luppen's gezichten op Moyland en Kleef en de avond in het Alpisch gebergte van A. Wüst. L. Derickx zond eene hoeve. Raffel een wintergezicht, met goede hoedanigheden.
IJperen. - Door den Kunst- en Letterkring is bekend gemaakt dat de tentoonstelling van schoone kunsten van 1868 zal beginnen den 2n Oogst, 1en dag der gemeentefeesten en eindigen den 16n der zelfde maand. Zij is open voor de kunstenaars, geboren of wonende in het arrondissement IJperen. Voor de tentoonstelling worden slechts aanvaard: schilderijen, waterverfschilderingen, standbeelden, half-verheven beeldwerk, teekeningen, bouwkundige teekeningen, gravuren en steendrukplaten. Copijen en schilderijen die niet in ramen zijn geplaatst worden geweigerd
Hen, die belang stellen in het loffelijk pogen ter bevordering van kunst en smaak, raden wij aan der tentoonstelling van den Kunst- en Letterkring een bezoek te brengen. Ook doen wij eene aanbeveling ten behoeve van de tombola, die door de zorg der ieverige maatschappij zal geopend worden. Het strekt den Kunst- en Letterkring tot eer en het feit verdient wel bekend gemaakt te worden, dat, hoofdzakelijk door zijne bemoeiingen, bij de laatste IJpersche tentoonstelling niet minder dan 12,175 fr. in de handen der tentoonstellende kunstenaars werd gestort. Voor eene gewestelijke tentoonstelling is dit eene aanzienlijke som. De commissie der tentoonstelling bestaat uit de heeren: Ed. Van Biesbrouck (voorzitter), P. Wydooghe (secretaris), F. en Aug. Böhm, Th. Ceriez, H. Thoris, L. Loosberg, Justice, J. Cordonnier en E. van Eeckhout.
Bergen. - De Vlaamsche School heeft reeds beknoptelijk melding gemaakt van de Henegauwsche tentoonstelling. Gewaagde het tijdschrift met lof over de stukken van Paternostre, de Bruycker enz., de schilderingen van den heer V. Fontaine mogen insgelijks aanspraak maken op deze eer. Zijn portret van den heer G., lid der academie van geneeskunde, is zoo fiksch gepenseeld, als krachtig van kleur en waar van uitdrukking en de afbeelding van den heer D. is echt meesterlijk getoetst. Zijne Trasteveresche vrouw is eene schoone breed bewerkte studie. Het pastel-portret van den heer C., is, in dit vak van schilderen, eene der parels van de tentoonstelling. V. Fontaine, te Brussel verblijvende, is een der uitstekendste leerlingen van Portaels, en den meester volkomen waardig. De jeugdige, reeds befaamde kunstenaar, heeft reeds ettelijke merkwaardige tafereelen voortgebracht, waarvan vroeger met rechtzinnigen lof is gewaagd geworden.
De lichtteekening is op de tentoonstelling puik vertegenwoordigd door den heer L. Henry, gediplomeerd leeraar van scheikunde en lichtteekenaar, Kiekenmarkt, 3, te Bergen. De lichtteekeningen, welke men van den heer Henry op de tentoonstelling ziet, zijn zeer verdienstelijk, waaronder vooral opmerkenswaardig zijn de panoramische gezichten op Bergen en Ath.
L.