Galerij van den hertog van Arenberg, te Brussel.
tafereel van joost van craesbeek.
Het tafereel, waarnaar de bovenstaande plaat is vervaardigd, wordt te recht voor een van de beste stukken gehouden, welke de beroemde leerling van Adriaan Brouwer, Joost van Craesbeeck, in de wereld gezonden heeft. Het is ook eene van de eigenaardigste Vlaamsche schilderijen uit de galerij des hertogs van Arenberg.
Het overvulde vertrek, waarop wij staren, is Craesbeecks werkplaats De man die, voor den schilderezel gezeten, zich onledig houdt met den aanleg eener schilderij, is Joost van Craesbeeck zelve, in hoogsteigen persoon. Hij teekent met krijt de voor hem zittende personen uit, die misschien allen leden van eene zelfde familie zijn, zoodat de aangelegd wordende schilderij een familietafereel zou wezen. Gelijk men ziet, zijn al de aanwezige personen keurig uitgedoscht en heeft ieder van hen voor deze gelegenheid zooveel mogelijk eene verschillende houding aangenomen; de schilder zal hun dit hebben aangeraden, ten einde meer afwisseling en leven te brengen in het tafereel waaraan hij zijne kunst gaat beproeven. De heer, die het dichtst bij Craesbeeck is gezeten, bespeelt een snaartuig, een andere houdt een glas opgeheven in de hand, eene van de twee vrouwen ziet op een papier, de andere wordt toegesproken door den naast haar gezeten man en bij den schoorsteenmantel vuurt een jonkman zijne pijp aan.
Naast Craesbeeck, op een bankje, staat een flinke bierpot; rechts van den aanschouwer, op het voorplan, op eene tafel, met een blauwachtig kleed overdekt, liggen in bonte verwarring onder en door elkaâr gesmeten een aardbol, boeken, borstels, paletten, papieren en wat nog al meer.
Deze schilderij, eene van de perels der verzameling van den hertog van Arenberg, is op hout geschilderd, 49 centimeters hoog en 65 breed. Geteekend: J.V.C.B.